vytisknout velikost písma Stabilizované rostliny: dekorace nejen do tmavých koutů obydlí

Pojmem stabilizované rostliny se označují exempláře upravené speciálním roztokem. Jsou konzervované a uplatňují se v interiérech místo rostlin živých, pro něž nemáte vhodné podmínky k pěstování či čas na jejich péči.

Stabilizace je proces, při němž jsou čerstvé rostliny (květiny, trávy, kapradiny, stromy) ponořeny do speciálního roztoku s glycerinem, který v průběhu tří až sedmi dnů nahradí jejich mízu. Uchovají si tak měkkost a částečně také přirozené barvy, ztrácejí ale svoji vůni.

Klepněte pro větší obrázek
Šance napadení rostliny škůdci nebo plísněmi je minimální; foto: Smeraldino

Pokud upřednostňujete určité odstíny, je možné rostliny dobarvit (jednou z nejprodávanějších je černá růže); slouží k tomu potravinářská barviva. Stabilizované rostliny jsou zdraví neškodné i při náhodném požití dětmi nebo domácími mazlíčky.

Vaši péči nepotřebují

Tyto rostliny se v podstatě obejdou bez jakékoli speciální péče, jen nesmí v žádném případě přijít do kontaktu s vodou. Ta by totiž naředila stabilizační roztok, a došlo by ke zkrácení doby jejich trvanlivosti. Pokud se stane, že do vázy vodu omylem dáte, ale hned ji vylijete, k poškození rostlin nedojde.

Pro zachování atraktivního vzhledu občas ofoukejte fénem prach nebo jej setřete vlhkým hadříkem, ale i v tomto případě dejte pozor na nadměrnou vlhkost. Pokud by byla rostlina dobarvovaná, mohli byste barvu setřít či rozpít. Teplota v místnosti by se měla pohybovat v rozmezí od 5 do 30 stupňů Celsia.

Klepněte pro větší obrázek
Životnost rostlin se při správné péči udává u květin 2 až 5 let, u trav a kapradin 5 až 10 let a u stromů 10 až 15 let; foto: Smeraldino

Rostliny nevystavujte přímému slunečnímu záření a neumísťujte příliš blízko ke zdroji světla, došlo by k významnému vyblednutí barev a tím ke znehodnocení rostlin. Prašné nebo zakouřené prostředí jim nevadí.

Rostliny vhodné ke stabilizaci

„U řezaných květin se stonkem jsou dostupné pouze růže a hortenzie. Kaly, orchideje a gardenie mají pouze asi 1,5 až 3 centimetrový stonek a tím pádem jsou vhodné hlavně k aranžování,“ sdělil pro AbeceduZahrady.cz Michal Drkoš z firmy Smeraldino. Jen pozor na kombinaci tmavých a světlých odstínů, barva může pouštět.

Klepněte pro větší obrázek
V domácnosti jsou tyto rostliny vhodné na místa se špatnými teplotními nebo světelnými podmínkami; foto: Smeraldino

„Při stabilizaci hrnkových rostlin je kmen zbaven kořenů, protože je zalit do plastového květináče hmotou, která by se dala přirovnat k sádře. Do kmenů, které se stabilizují extra, jsou následně roubováním přichyceny větvičky. Proto jsou stromky tak kompaktní a je možnost vytvářet různé tvary,“ vysvětluje Michal Drkoš.

Stabilizované rostliny jako dárek, který vydrží

Pokud se rozhodnete někoho takovou květinou obdarovat, nezapomeňte jej upozornit, že se nejedná o klasickou rostlinu, a vysvětlete, jak se o ni starat. Vybírat můžete jak v internetových, tak kamenných obchodech (většinou s dárkovým zbožím). Cena je vyšší než při pořízení čerstvé květiny, ale tato vám vydrží i dva roky.

Klepněte pro větší obrázek
Květiny vypadají na první pohled jako živé, ale nevoní; foto: Smeraldino

Stabilizované rostliny mohou najít své uplatnění v restauracích, úřadech, hotelech a dalších místech, kde je z nějakého důvodu obtížná péče o květiny rostlé či na ni není čas. Klasické živé květiny však nahradit nemohou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |