Správná výživa a hnojení trávníku: Jak na to?

Každý trávník potřebuje v průběhu celého vegetačního období kvalitní výživu. Jak tedy trávník správně hnojit, aby měl zajištěný pravidelný přísun živin? Poradíme vám, jak na to.

Základem dokonalého trávníku je vyrovnaná a dostatečná výživa, jež ovlivňuje kvalitu travního porostu a jeho odolnost vůči zátěži, chorobám a stresům. Obzvláště často kosené a intenzivně udržované trávníky jsou na výživu velmi náročné. Potřebné množství živin stanovíme nejlépe rozborem půdy, vizuálním posouzením travního porostu a doporučenými dávkami hnojiv. Živiny trávníkům dodáváme organickými hnojivy nebo hnojivy průmyslovými v granulované či kapalné formě.

Základním výživovým prvkem pro trávník je dusík (N), který podporuje růst a intenzitu odnožování trav, fosfor (P), jež ovlivňuje nasazování odnoží a růst kořenové soustavy a draslík (K), díky němuž se zvyšuje odolnost trav proti chorobám, poškození zimními mrazy a nedostatku vody. Doplňkovými prvky jsou pak vápník (Ca) – stavební prvek rostlinných buněk a dále pak hořčík (MgO) a železo (Fe) – prvky, jež jsou důležité pro listovou zeleň a tvorbu organické hmoty.

Dostatečnou výživu v průběhu celého vegetačního období trávníku je tedy dobré zajistit použitím kvalitních kombinovaných hnojiv obsahující základní prvky: dusík, fosfor, draslík a hořčík. Přinášíme vám několik tipů.

Trávníkové hnojivo aros starter® s prodlouženým účinkem je obohacené o hořčík (MgO) a řadu stopových prvků. Je určeno pro dokonalou výživu všech typů trávníků s možností použití v průběhu celého vegetačního období, především při regeneraci starých a zakládání nových trávníků. Zvyšuje odolnost vůči letním a zimním stresům.

Vegetační trávníkové hnojivo aros power® s dlouhodobým účinkem je hnojivo, které obsahuje pozvolně uvolňující se dusík (N) podporující růst a intenzitu odnožování trav. Je obohacené o hořčík (MgO) a řadu stopových prvků. Hnojivo je určeno pro dokonalou výživu všech typů trávníků s použitím od poloviny března do konce srpna. Zlepšuje zdravotní stav a odolnost vůči letním stresům.

Podzimní výživu pro zdárné přezimování zajistí trávníkové hnojivo aros winter® obsahující vyšší podíl draslíku, který zvyšuje odolnost trav proti chorobám, poškození zimními mrazy a nedostatku vody. Hnojivo je určeno pro dokonalou výživu všech typů trávníků s použitím od září do poloviny listopadu.

Volbou travního hnojiva na míru vašich potřeb práce s trávníkem nekončí. Perfektní trávník vyžaduje pozornost a především pravidelnou péči v průběhu celého vegetačního období.

Náš tip

Trávník přihnojujeme v mírně pokoseném stavu, při výšce cca 40–60 mm, nikdy ne čerstvě posekaný ani vlhký. V případě výskytu dvouděložných plevelů je vhodné trávník ošetřit příslušným herbicidem, cca dva týdny před aplikací hnojiva. V případě výskytu mechu použijeme ANTI-MECH speciální hnojivo proti mechu v trávnících.

Více informací najdete na www.aros.cz

Doporučujeme

Články odjinud