5
Fotogalerie

Jak pěstovat masožravé špirlice a proč ucpávat jejich pasti vatou

Masožravé špirlice (Sarracenia), jejichž domovinou jsou východní státy Severní Ameriky, můžete pěstovat doma na parapetu i celoročně venku. Poradíme vám, jak se o ně v obou případech postarat.

Oblast, z níž pocházejí, je teplotně podobná našim luhům a hájům. Není tedy divu, že otužilé špirlice snadno přežijí i naše kruté zimní mrazy.

Některé druhy jsou však teplomilnější (Sarracenia leucophylla, Sarracenia minor, Sarracenia psittacina a Sarracenia alata) a vyhovují jim minimální teploty spíše okolo nuly. Při dobrém přikrytí ale není jejich přezimování venku žádná utopie – i tyto druhy jsou teplotně velmi odolné.

spirlice_II_1.JPG
Sarracenia purpurea ssp. purpurea je ze všech druhů nejodolnější vůči mrazům. Právě proto bývá častou ozdobou zahradních rašelinišť 

Chladné zimování stimuluje kvetení

Venku je lze pěstovat buď v květináči (a v zimě přikrývat) nebo přímo v zahradním rašeliništi, kde jejich vzhled působí neobyčejně efektivně. Špirlice vám ale mohou stejně tak dobře zdobit i okenní parapet.

Zimní pokles teplot totiž není nezbytný, byť ho lze doporučit. Rostliny, které prožívají pravidelný zimní pokles teploty, bývají vitálnější a každé jaro pravidelně kvetou. Špirlice z neměnných podmínek často kvetení vynechávají, což je škoda.

spirlice_II_2.jpg
Při zimování venku se často ostříhají všechny pasti a první, co na jaře z oddenku vyroste, je květní stvol

Na jaře pozor na přelévání!

Pro pěstování špirlic používejte kyselý substrát, nejlépe rašelinu smíchanou s křemičitým pískem nebo perlitem zhruba v poměru 3:1.

Během léta udržujte substrát stále mokrý. Nejjednodušeji toho dosáhnete udržováním stálé hladiny vody v podmisce květináče. V zimním období se snažte zálivku zmírnit, tedy aby v podmisce voda nestála, ale aby substrát nikdy úplně nevyschl.

spirlice_II_3.JPG
Mnoho druhů v určitých obdobích, kdy neočekávají přísun kořisti, místo pastí vytváří takzvaná fylodia

Vyvarujte se přelévání rostlin v jarním období. Zvýšení zálivky ze zimní na letní musí být pozvolné, jinak u oslabených rostlin hrozí hniloby oddenku. Ty bývají velmi často pro rostlinu osudné.

Fungicidy jako prevence hnilob

Jako prevence proti hnilobám můžete použít i postřik oddenku fungicidy. To platí především při zimování v chladu. V neměnných bytových podmínkách obvykle stačí rozumná regulace zálivky.

Špirlice mají rády silné oslunění, při kterém se nejlépe vybarví. V případě horších světelných podmínek, jež také dokáží snést, jsou jejich pasti nevýrazně zelené, vytáhlé za světlem a chybí jim pevný tvar. Z jindy atraktivní rostliny je náhle nevzhledný zelený „salát“.

Pasti lze proti překrmení ucpat vatou

Krmení ani hnojení se nedá doporučit. Rostliny si samy často nachytají více kořisti, než dokáží zužitkovat, a ta jim v pastech následně zahnívá. Proto mnozí pěstitelé přistoupili k ucpávání pastí vatou, aby láčky jejich krásných špirlic nehyzdily hnědé skvrny od hnilob uvnitř (o nevábném zápachu nemluvě).

spirlice_II_4.JPG
Sarracenia rubra patří k vzrůstově menším a méně výrazným druhům

Hnojení zrychlí růst, ale rostliny nebudou tak odolné

Střídmé hnojení napomáhá především semenáčům k rychlejšímu dospívání, ale je známo, že se to může negativně projevit na jejich odolnosti. Proto se nedá jednoznačně doporučit.

spirlice_II_5.jpg
Rozmnožování špirlic semínky je sice běh na dlouhou trať, ale můžete jím docílit zajímavých šlechtitelských úspěchů

Pokud s masožravými rostlinami začínáte, jsou špirlice tou správnou volbou. Dobrá dostupnost v kombinaci s poutavým vzhledem a jednoduchým pěstováním z nich dělá dokonalé adepty pro rostliny do začátku.

Doporučujeme

Články odjinud