vytisknout velikost písma Špirlice, masožravky pro začátečníky: proč jejich pasti ucpávat vatou?

Masožravé špirlice (Sarracenia), jejichž domovinou jsou východní státy Severní Ameriky, můžete pěstovat doma na parapetu i celoročně venku. Poradíme vám, jak se o ně v obou případech postarat.

Oblast, z níž pocházejí, je teplotně podobná našim luhům a hájům. Není tedy divu, že otužilé špirlice snadno přežijí i naše kruté zimní mrazy.

Některé druhy jsou však teplomilnější (Sarracenia leucophylla, Sarracenia minor, Sarracenia psittacina a Sarracenia alata) a vyhovují jim minimální teploty spíše okolo nuly. Při dobrém přikrytí ale není jejich přezimování venku žádná utopie – i tyto druhy jsou teplotně velmi odolné.

Klepněte pro větší obrázek
Sarracenia purpurea ssp. purpurea je ze všech druhů nejodolnější vůči mrazům. Právě proto bývá častou ozdobou zahradních rašelinišť 

Chladné zimování stimuluje kvetení

Venku je lze pěstovat buď v květináči (a v zimě přikrývat) nebo přímo v zahradním rašeliništi, kde jejich vzhled působí neobyčejně efektivně. Špirlice vám ale mohou stejně tak dobře zdobit i okenní parapet.

Zimní pokles teplot totiž není nezbytný, byť ho lze doporučit. Rostliny, které prožívají pravidelný zimní pokles teploty, bývají vitálnější a každé jaro pravidelně kvetou. Špirlice z neměnných podmínek často kvetení vynechávají, což je škoda.

Klepněte pro větší obrázek
Při zimování venku se často ostříhají všechny pasti a první, co na jaře z oddenku vyroste, je květní stvol

Na jaře pozor na přelévání!

Pro pěstování špirlic používejte kyselý substrát, nejlépe rašelinu smíchanou s křemičitým pískem nebo perlitem zhruba v poměru 3:1.

Během léta udržujte substrát stále mokrý. Nejjednodušeji toho dosáhnete udržováním stálé hladiny vody v podmisce květináče. V zimním období se snažte zálivku zmírnit, tedy aby v podmisce voda nestála, ale aby substrát nikdy úplně nevyschl.

Klepněte pro větší obrázek
Mnoho druhů v určitých obdobích, kdy neočekávají přísun kořisti, místo pastí vytváří takzvaná fylodia

Vyvarujte se přelévání rostlin v jarním období. Zvýšení zálivky ze zimní na letní musí být pozvolné, jinak u oslabených rostlin hrozí hniloby oddenku. Ty bývají velmi často pro rostlinu osudné.

Špirlice: masožravá rostlina, díky níž se můžete stát šlechtitelem

Špirlice: masožravá rostlina, díky níž se můžete stát šlechtitelem

Fungicidy jako prevence hnilob

Jako prevence proti hnilobám můžete použít i postřik oddenku fungicidy. To platí především při zimování v chladu. V neměnných bytových podmínkách obvykle stačí rozumná regulace zálivky.

Špirlice mají rády silné oslunění, při kterém se nejlépe vybarví. V případě horších světelných podmínek, jež také dokáží snést, jsou jejich pasti nevýrazně zelené, vytáhlé za světlem a chybí jim pevný tvar. Z jindy atraktivní rostliny je náhle nevzhledný zelený „salát“.

Pasti lze proti překrmení ucpat vatou

Krmení ani hnojení se nedá doporučit. Rostliny si samy často nachytají více kořisti, než dokáží zužitkovat, a ta jim v pastech následně zahnívá. Proto mnozí pěstitelé přistoupili k ucpávání pastí vatou, aby láčky jejich krásných špirlic nehyzdily hnědé skvrny od hnilob uvnitř (o nevábném zápachu nemluvě).

Klepněte pro větší obrázek
Sarracenia rubra patří k vzrůstově menším a méně výrazným druhům

Hnojení zrychlí růst, ale rostliny nebudou tak odolné

Střídmé hnojení napomáhá především semenáčům k rychlejšímu dospívání, ale je známo, že se to může negativně projevit na jejich odolnosti. Proto se nedá jednoznačně doporučit.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmnožování špirlic semínky je sice běh na dlouhou trať, ale můžete jím docílit zajímavých šlechtitelských úspěchů

Pokud s masožravými rostlinami začínáte, jsou špirlice tou správnou volbou. Dobrá dostupnost v kombinaci s poutavým vzhledem a jednoduchým pěstováním z nich dělá dokonalé adepty pro rostliny do začátku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |