vytisknout velikost písma Špirlice, masožravky pro začátečníky: proč jejich pasti ucpávat vatou?

Masožravé špirlice (Sarracenia), jejichž domovinou jsou východní státy Severní Ameriky, můžete pěstovat doma na parapetu i celoročně venku. Poradíme vám, jak se o ně v obou případech postarat.

Oblast, z níž pocházejí, je teplotně podobná našim luhům a hájům. Není tedy divu, že otužilé špirlice snadno přežijí i naše kruté zimní mrazy.

Některé druhy jsou však teplomilnější (Sarracenia leucophylla, Sarracenia minor, Sarracenia psittacina a Sarracenia alata) a vyhovují jim minimální teploty spíše okolo nuly. Při dobrém přikrytí ale není jejich přezimování venku žádná utopie – i tyto druhy jsou teplotně velmi odolné.

Klepněte pro větší obrázek
Sarracenia purpurea ssp. purpurea je ze všech druhů nejodolnější vůči mrazům. Právě proto bývá častou ozdobou zahradních rašelinišť 

Chladné zimování stimuluje kvetení

Venku je lze pěstovat buď v květináči (a v zimě přikrývat) nebo přímo v zahradním rašeliništi, kde jejich vzhled působí neobyčejně efektivně. Špirlice vám ale mohou stejně tak dobře zdobit i okenní parapet.

Zimní pokles teplot totiž není nezbytný, byť ho lze doporučit. Rostliny, které prožívají pravidelný zimní pokles teploty, bývají vitálnější a každé jaro pravidelně kvetou. Špirlice z neměnných podmínek často kvetení vynechávají, což je škoda.

Klepněte pro větší obrázek
Při zimování venku se často ostříhají všechny pasti a první, co na jaře z oddenku vyroste, je květní stvol

Na jaře pozor na přelévání!

Pro pěstování špirlic používejte kyselý substrát, nejlépe rašelinu smíchanou s křemičitým pískem nebo perlitem zhruba v poměru 3:1.

Během léta udržujte substrát stále mokrý. Nejjednodušeji toho dosáhnete udržováním stálé hladiny vody v podmisce květináče. V zimním období se snažte zálivku zmírnit, tedy aby v podmisce voda nestála, ale aby substrát nikdy úplně nevyschl.

Klepněte pro větší obrázek
Mnoho druhů v určitých obdobích, kdy neočekávají přísun kořisti, místo pastí vytváří takzvaná fylodia

Vyvarujte se přelévání rostlin v jarním období. Zvýšení zálivky ze zimní na letní musí být pozvolné, jinak u oslabených rostlin hrozí hniloby oddenku. Ty bývají velmi často pro rostlinu osudné.

Špirlice: masožravá rostlina, díky níž se můžete stát šlechtitelem

Špirlice: masožravá rostlina, díky níž se můžete stát šlechtitelem

Fungicidy jako prevence hnilob

Jako prevence proti hnilobám můžete použít i postřik oddenku fungicidy. To platí především při zimování v chladu. V neměnných bytových podmínkách obvykle stačí rozumná regulace zálivky.

Špirlice mají rády silné oslunění, při kterém se nejlépe vybarví. V případě horších světelných podmínek, jež také dokáží snést, jsou jejich pasti nevýrazně zelené, vytáhlé za světlem a chybí jim pevný tvar. Z jindy atraktivní rostliny je náhle nevzhledný zelený „salát“.

Pasti lze proti překrmení ucpat vatou

Krmení ani hnojení se nedá doporučit. Rostliny si samy často nachytají více kořisti, než dokáží zužitkovat, a ta jim v pastech následně zahnívá. Proto mnozí pěstitelé přistoupili k ucpávání pastí vatou, aby láčky jejich krásných špirlic nehyzdily hnědé skvrny od hnilob uvnitř (o nevábném zápachu nemluvě).

Klepněte pro větší obrázek
Sarracenia rubra patří k vzrůstově menším a méně výrazným druhům

Hnojení zrychlí růst, ale rostliny nebudou tak odolné

Střídmé hnojení napomáhá především semenáčům k rychlejšímu dospívání, ale je známo, že se to může negativně projevit na jejich odolnosti. Proto se nedá jednoznačně doporučit.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmnožování špirlic semínky je sice běh na dlouhou trať, ale můžete jím docílit zajímavých šlechtitelských úspěchů

Pokud s masožravými rostlinami začínáte, jsou špirlice tou správnou volbou. Dobrá dostupnost v kombinaci s poutavým vzhledem a jednoduchým pěstováním z nich dělá dokonalé adepty pro rostliny do začátku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A