vytisknout velikost písma Špirlice: masožravá rostlina, díky níž se můžete stát šlechtitelem

Mezi masožravými rostlinami v květinářstvích najdete nejčastěji špirlice, jež jsou typické vysokými kornoutovitými pastmi. Pocházejí z východních států Severní Ameriky, kde obývají mokré biotopy.

Proč jsou tak oblíbené?

Rozeznáváme osm druhů a mnoho poddruhů špirlic (Sarracenia), liší se hlavně barevností pastí. Všechny druhy jsou navzájem křížitelné a kříženci zůstávají nadále plodní.

Lze tak vytvořit nekonečné množství kombinací, čehož leckteří šlechtitelé rádi využívají a s rostlinami doslova kouzlí. Přestože vytváření takového křížence není obtížné, trvá dlouho, řádově roky.

Víčka pastí se nezavírají

Listy (pasti) špirlic vyrůstají z přízemního oddenku. Jsou nejčastěji vzpřímené, ale některé druhy je mají polovzpřímené (Sarracenia purpurea) nebo úplně poléhavé (Sarracenia psittacina).

Pasti jsou zakončené víčkem, které se nezavírá, jak se lze domnívat, nýbrž pouze chrání past před deštěm, případně slouží jako přistávací plocha pro hmyzí kořist.

Pasti pasivní, ale účinné

Pasti fungují na principu gravitace. Hmyz, nejčastěji létající, je váben vonným nektarem, kontrastními barvami a možná i vidinou úkrytu. Když se dostane na kluzké obústí pasti, spadne dovnitř, kde uvízne a je pomalu stráven.

Klepněte pro větší obrázek
Sarracenia leucophylla se může pyšnit láčkami vysokými i přes jeden metr, které jsou navíc velmi ozdobné

Útěk mu znesnadňují stěny, na nichž jsou mikroskopické voskové destičky, jež se hmyzu lepí na nožky a způsobují prokluzování. Poléhavé pasti Sarracenia psittacina fungují oproti ostatním druhům trochu jinak. Kořist do nich vleze a je zadržena chloupky směřujícími dovnitř pasti. Pustí dovnitř, ale ven již cesta nevede.

Klepněte pro větší obrázek
Kříženec Sarracenia oreophila × flava vytváří trsy vysokých zelených láček a na jaře kvete voňavými žlutými květy

Přebytek kořisti způsobuje zahnívání

Špirlice se vzpřímenými pastmi patří k úplně nejúspěšnějším lovcům říše masožravých rostlin. Během slunečného dne se může taková past naplnit až po okraj. To není pro rostliny vždy výhodou, jelikož takové množství kořisti často plesniví a past poškozuje.

Klepněte pro větší obrázek
Sarracenia purpurea je zřejmě ze všech druhů nejhorším lovcem, zato má největší areál výskytu

V přírodě špirlice často čelí přirozeným požárům, skýtajících pro ně příležitost zbavit se okolní konkurenční vegetace. Přežívají je pomocí svého oddenku. Existuje množství živočichů, kteří umí pasti špirlic využívat. Někteří pavouci se naučili vykrádat kořist z láček nebo do nich stavět pavučiny a využívat jejich přitažlivosti pro hmyz.

Klepněte pro větší obrázek 
Květy špirlic jsou velmi ozdobné a některé exoticky voní. Objevují se na jaře

Rostou i v Evropě

Díky značné teplotní toleranci lze špirlice pěstovat i ve venkovních podmínkách. Některé druhy byly dokonce uměle vysazeny v Evropě: velká populace Sarracenia purpurea u Ženevského jezera dostala tento druh na seznam chráněných rostlin Švýcarska.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A