vytisknout velikost písma Špendlíky: Polozapomenuté ovoce

Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat. V Čechách za něj často bývá považován myrobalán, na Moravě zase mirabelka. Naučíme vás, jak tyto druhy ovoce od sebe rozeznat, poradíme, jak špendlíky pěstovat a jak je použít.

Špendlík je strom podobající se švestce. Tvarově blízké svým vejčitým tvarem jsou si i jejich plody; špendlíky ale bývají menší a mají žlutou barvu.  

Kdoule, ryngle, mišpule: proč pěstovat staré odrůdy stromů

Kdoule, ryngle, mišpule: proč pěstovat staré odrůdy stromů

Špendlík, mirabelka, myrobalán. Jak je rozeznat?

Ačkoli byly tyto stromy dříve velmi rozšířené, v poslední době je můžeme vidět jen zřídkakdy. Původních pár starých špendlíků ještě najdeme na Moravě. V Čechách byl tento strom napaden šarkou (virové onemocnění), takže se zde vyskytují jen stromy nově zasazené.

Pokud uvidíte u cesty nebo v parku strom podobný špendlíku, jedná se ve většině případů o myrobalán. Plody tohoto stromu, který ale nepochází z rodu slivoní, jsou oproti špendlíku kulaté, dozrávají dříve – kolem poloviny srpna, a nejsou zdaleka tak chutné. Barvu mají nazelenalou, žlutou i červenou.

 Jak na pěstování krajových a starých odrůd v bio zahradě

 Jak na pěstování krajových a starých odrůd v bio zahradě

Ovoce mirabelky je velmi chutné, drobné, ale většinou větší než plody myrobalánu, má kulatý tvar a zlatožlutou barvu, kterou doplňuje ze strany, jež byla vystavena slunci, karmínové tečkování.

Slupku je možné jednoduše sloupnout. Mirabelka se v našich zahradách vyskytuje oproti špendlíku častěji, protože u nás množený kultivar 'Nancyská' je odolný vůči šarce. 

Jak pěstovat špendlíky?

Jelikož špendlík patří do rodu slivoní, jeho pěstování by se nemělo lišit například od pěstování známější švestky. Jedná se o poměrně nenáročné stromy, kterým vyhovuje jakákoli vlhká půda. Tento strom vysazujte na světlé a teplé místo, špendlíky nemají rády stín.

Špendlíky se množí většinou vegetativně (roubováním), ale zkusit můžete i množení generativní (pomocí pecky). Druhý způsob je náročnější a složitější, v úvahu také vezměte, že nové stromky nemají zcela stejné vlastnosti jako matečná rostlina.

Na podzim je dobré špendlíky prořezat. Řez se provádí běžnými pomůckami, pilou nebo nůžkami, podle tloušťky větve. Mladé výhony zkraťte o polovinu, ostatní nechte růst.

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Co s nimi? Nejlepší je špendlíková marmeláda a pálenka

Špendlíky mají velmi jemnou vůni a příjemně nasládlou chuť. Můžete je stejně jako ostatní ovoce přidávat do různých buchet nebo koláčů, nejlepší je však špendlíková marmeláda. Při jejím vaření myslete na to, že se jedná o plod trochu kyselejší, tudíž doporučuji přidat větší množství cukru, než je běžné například u receptů z jahod nebo jiného sladkého ovoce.

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Špendlíky jsou výborné hlavně k přípravě pálenky. Ke kvašení se používá výhradně čerstvé a nepoškozené ovoce, které se vypeckuje a vloží do velké kvasné nádoby. Jako vhodný materiál můžete použít sklo, keramiku, nerez, plast i dřevo, vyvarujte se hliníku a železa. Pokud jste vše udělali správně, vznikne padesátiprocentní pálenka, která se prodává přibližně za dvě stě padesát korun za litr.

Domácí meruňkový likér

Domácí meruňkový likér

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |