vytisknout velikost písma Špendlíky: polozapomenuté ovoce

Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat. V Čechách za něj často bývá považován myrobalán, na Moravě zase mirabelka. Naučíme vás rozeznat, jaké jsou mezi uvedenými ovocnými druhy rozdíly, a poradíme, jak špendlíky pěstovat.

Špendlík (Prunus domestica L. subsp. insititia Poiret cv. 'Pomariorum' Boutigny) je strom podobající se švestce. Tvarově blízké svým vejčitým tvarem jsou si i jejich plody; špendlíky ale bývají menší a mají žlutou barvu.  

Zahradní rostliny | Užitková zahrada | Ovoce | Ochrana a péče | Choroby a škůdci | Výživa a hnojení | Exotika | Peckoviny | Jádroviny

Kdoule, ryngle, mišpule: proč pěstovat staré odrůdy stromů

Myrobalán, mirabelka, nebo špendlík?

Ačkoli byly tyto stromy dříve velmi rozšířené, v poslední době je můžeme vidět jen zřídkakdy. Původních pár starých špendlíků ještě najdeme na Moravě. V Čechách byl tento strom napaden šarkou (virové onemocnění), takže se zde vyskytují jen stromy nově zasazené.

Klepněte pro větší obrázek
Špendlík obsahuje hodně vitaminu B, C, železo a minerální látky; foto: zahradnictví v Droždíně

Pokud uvidíte u cesty nebo v parku strom podobný špendlíku, jedná se ve většině případů o myrobalán (Prunus cerasifera). Plody tohoto stromu, který ale nepochází z rodu slivoní, jsou oproti špendlíku kulaté, dozrávají dříve – kolem poloviny srpna, a nejsou zdaleka tak chutné. Barvu mají nazelenalou, žlutou i červenou.

Okrasná zahrada | Zahradní rostliny | Okrasné rostliny | Ochrana a péče | Užitečná zahrada

 Jak na pěstování krajových a starých odrůd v bio zahradě

Ovoce mirabelky (Prunus domestica syriaca) je velmi chutné, drobné, ale většinou větší než plody myrobalánu, má kulatý tvar a zlatožlutou barvu, kterou doplňuje ze strany, jež byla vystavena slunci, karmínové tečkování.

Slupku je možné jednoduše sloupnout. Mirabelka se v našich zahradách vyskytuje oproti špendlíku častěji, protože u nás množený kultivar 'Nancyská' je odolný vůči šarce. 

Klepněte pro větší obrázek
Myrobalány se často využívají jako podnož pro švestky  
Polozapomenuté stromové ovoce
druhploddoba zralostidužina
špendlíky (Prunus domestica)
špendlík katalonskýmenší, švestkovitý, oválný, ke stopce zúženýkonec červencežlutá, oranžová, jemná
špendlík žlutýstředně velký, švestkovitý, protáhlýkonec červencežlutá, aromatická
mirabelky (Prunus domestica)
mirabelka nancyskástředně velký, zakulacenýpolovina srpnarůžově žlutá, měkká
myrobalány (Prunus cerasifera)
myrobalán třešňovýmenší, kulatý, nejde od peckyčervenecžlutá až červená, šťavnatá, kyselejší

Využití plodů

Špendlíky mají velmi jemnou vůni a příjemně nasládlou chuť. Můžete je stejně jako ostatní ovoce přidávat do různých buchet nebo koláčů, nejlepší je však špendlíková marmeláda. Při jejím vaření myslete na to, že se jedná o plod trochu kyselejší, tudíž doporučuji přidat větší množství cukru, než je běžné například u jahod nebo jiného sladkého ovoce.

Klepněte pro větší obrázek
Některé kultivary myrobalánu mohou být zbarveny i dočervena

Špendlíky jsou výborné hlavně k přípravě pálenky. Ke kvašení se používá výhradně čerstvé a nepoškozené ovoce, které se vypeckuje a vloží do velké kvasné nádoby. Jako vhodný materiál můžete použít sklo, keramiku, nerez, plast i dřevo, vyvarujte se hliníku a železa. Pokud jste vše udělali správně, vznikne padesátiprocentní pálenka, která se prodává přibližně za dvě stě padesát korun za litr.

Vyberte světlé a teplé místo

Jelikož špendlík patří do rodu slivoní, jeho pěstování by se nemělo lišit například od pěstování známější švestky. Jedná se o poměrně nenáročné stromy, kterým vyhovuje jakákoli vlhká půda. Tento strom vysazujte na světlé a teplé místo, špendlíky nemají rády stín.

Klepněte pro větší obrázek
Špendlíky si lidé často pletou s myrobalány, které jsou odolnější a absolutně nenáročné na pěstování

Vyzkoušejte vícero způsobů množení

Špendlíky se množí většinou vegetativně (roubováním), ale zkusit můžete i množení generativní (pomocí pecky). Druhý způsob je náročnější a složitější, v úvahu také vezměte, že nové stromky nemají zcela stejní vlastnosti jako matečná rostlina.

Na podzim je dobré špendlíky prořezat. Řez se provádí běžnými pomůckami, pilou nebo nůžkami, podle tloušťky větve. Mladé výhony zkraťte o polovinu, ostatní nechte růst.

Klepněte pro větší obrázek
Poznávací znamení: dužina myrobalánu nejde oddělit od pecky, dužina špendlíku a mirabelky ano

Kde je sehnat?

Stromy špendlíku jsou velmi těžko k sehnání, za redakci AbecedyZahrady.cz můžeme doporučit zahradnictví v Droždíně. Pokud však víte o dalších místech, kde špendlíky prodávají, napište nám a poraďte tak i ostatním čtenářům.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit ženy vlastoručně upletenou pomlázkou, ale nemůžete si vybavit správný postup?

14.  4.  2017 | | 3 N/A
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstován…

Že je moc brzo? Kdepak, ve fóliáku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat pro výsadbu po zmrzlých není nač čekat.

11.  4.  2017 |
Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny na holení

Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny n…

K Velikonocům neodmyslitelně patří zdobení vajíček. Pokud vás ale už omrzely obyčejné barvy, obtisky i barvení v cibulových šlupkách, buďte kreativní a vyzkoušejte tuhle originální metodu.

15.  4.  2017 |
Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, aby kvetla a nedala moc práce

Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, a…

Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo.

28.  3.  2017 |
Návštěva v Keukenhofu: Takhle vypadá největší květinový park v Evropě

Návštěva v Keukenhofu: Takhle vypadá největší…

Jen kousek od mořského pobřeží se uprostřed nekonečných barevných květinových polí a větrných mlýnů nachází u půvabné holandské vesničky Lisse místo, které se vyplatí alespoň jednou za život navštívit - květinový park Keukenhof.

16.  4.  2017 |