vytisknout velikost písma Špendlíky: Polozapomenuté ovoce

Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat. V Čechách za něj často bývá považován myrobalán, na Moravě zase mirabelka. Naučíme vás, jak tyto druhy ovoce od sebe rozeznat, poradíme, jak špendlíky pěstovat a jak je použít.

Špendlík je strom podobající se švestce. Tvarově blízké svým vejčitým tvarem jsou si i jejich plody; špendlíky ale bývají menší a mají žlutou barvu.  

Kdoule, ryngle, mišpule: proč pěstovat staré odrůdy stromů

Kdoule, ryngle, mišpule: proč pěstovat staré odrůdy stromů

Špendlík, mirabelka, myrobalán. Jak je rozeznat?

Ačkoli byly tyto stromy dříve velmi rozšířené, v poslední době je můžeme vidět jen zřídkakdy. Původních pár starých špendlíků ještě najdeme na Moravě. V Čechách byl tento strom napaden šarkou (virové onemocnění), takže se zde vyskytují jen stromy nově zasazené.

Pokud uvidíte u cesty nebo v parku strom podobný špendlíku, jedná se ve většině případů o myrobalán. Plody tohoto stromu, který ale nepochází z rodu slivoní, jsou oproti špendlíku kulaté, dozrávají dříve – kolem poloviny srpna, a nejsou zdaleka tak chutné. Barvu mají nazelenalou, žlutou i červenou.

 Jak na pěstování krajových a starých odrůd v bio zahradě

 Jak na pěstování krajových a starých odrůd v bio zahradě

Ovoce mirabelky je velmi chutné, drobné, ale většinou větší než plody myrobalánu, má kulatý tvar a zlatožlutou barvu, kterou doplňuje ze strany, jež byla vystavena slunci, karmínové tečkování.

Slupku je možné jednoduše sloupnout. Mirabelka se v našich zahradách vyskytuje oproti špendlíku častěji, protože u nás množený kultivar 'Nancyská' je odolný vůči šarce. 

Jak pěstovat špendlíky?

Jelikož špendlík patří do rodu slivoní, jeho pěstování by se nemělo lišit například od pěstování známější švestky. Jedná se o poměrně nenáročné stromy, kterým vyhovuje jakákoli vlhká půda. Tento strom vysazujte na světlé a teplé místo, špendlíky nemají rády stín.

Špendlíky se množí většinou vegetativně (roubováním), ale zkusit můžete i množení generativní (pomocí pecky). Druhý způsob je náročnější a složitější, v úvahu také vezměte, že nové stromky nemají zcela stejné vlastnosti jako matečná rostlina.

Na podzim je dobré špendlíky prořezat. Řez se provádí běžnými pomůckami, pilou nebo nůžkami, podle tloušťky větve. Mladé výhony zkraťte o polovinu, ostatní nechte růst.

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Co s nimi? Nejlepší je špendlíková marmeláda a pálenka

Špendlíky mají velmi jemnou vůni a příjemně nasládlou chuť. Můžete je stejně jako ostatní ovoce přidávat do různých buchet nebo koláčů, nejlepší je však špendlíková marmeláda. Při jejím vaření myslete na to, že se jedná o plod trochu kyselejší, tudíž doporučuji přidat větší množství cukru, než je běžné například u receptů z jahod nebo jiného sladkého ovoce.

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Špendlíky jsou výborné hlavně k přípravě pálenky. Ke kvašení se používá výhradně čerstvé a nepoškozené ovoce, které se vypeckuje a vloží do velké kvasné nádoby. Jako vhodný materiál můžete použít sklo, keramiku, nerez, plast i dřevo, vyvarujte se hliníku a železa. Pokud jste vše udělali správně, vznikne padesátiprocentní pálenka, která se prodává přibližně za dvě stě padesát korun za litr.

Domácí meruňkový likér

Domácí meruňkový likér

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |