vytisknout velikost písma Špendlíky: polozapomenuté ovoce

Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat. V Čechách za něj často bývá považován myrobalán, na Moravě zase mirabelka. Naučíme vás rozeznat, jaké jsou mezi uvedenými ovocnými druhy rozdíly, a poradíme, jak špendlíky pěstovat.

Špendlík (Prunus domestica L. subsp. insititia Poiret cv. 'Pomariorum' Boutigny) je strom podobající se švestce. Tvarově blízké svým vejčitým tvarem jsou si i jejich plody; špendlíky ale bývají menší a mají žlutou barvu.  

Kdoule, ryngle, mišpule: proč pěstovat staré odrůdy stromů

Kdoule, ryngle, mišpule: proč pěstovat staré odrůdy stromů

Myrobalán, mirabelka, nebo špendlík?

Ačkoli byly tyto stromy dříve velmi rozšířené, v poslední době je můžeme vidět jen zřídkakdy. Původních pár starých špendlíků ještě najdeme na Moravě. V Čechách byl tento strom napaden šarkou (virové onemocnění), takže se zde vyskytují jen stromy nově zasazené.

Klepněte pro větší obrázek
Špendlík obsahuje hodně vitaminu B, C, železo a minerální látky; foto: zahradnictví v Droždíně

Pokud uvidíte u cesty nebo v parku strom podobný špendlíku, jedná se ve většině případů o myrobalán (Prunus cerasifera). Plody tohoto stromu, který ale nepochází z rodu slivoní, jsou oproti špendlíku kulaté, dozrávají dříve – kolem poloviny srpna, a nejsou zdaleka tak chutné. Barvu mají nazelenalou, žlutou i červenou.

 Jak na pěstování krajových a starých odrůd v bio zahradě

 Jak na pěstování krajových a starých odrůd v bio zahradě

Ovoce mirabelky (Prunus domestica syriaca) je velmi chutné, drobné, ale většinou větší než plody myrobalánu, má kulatý tvar a zlatožlutou barvu, kterou doplňuje ze strany, jež byla vystavena slunci, karmínové tečkování.

Slupku je možné jednoduše sloupnout. Mirabelka se v našich zahradách vyskytuje oproti špendlíku častěji, protože u nás množený kultivar 'Nancyská' je odolný vůči šarce. 

Klepněte pro větší obrázek
Myrobalány se často využívají jako podnož pro švestky  
Polozapomenuté stromové ovoce
druh plod doba zralosti dužina
špendlíky (Prunus domestica)
špendlík katalonský menší, švestkovitý, oválný, ke stopce zúžený konec července žlutá, oranžová, jemná
špendlík žlutý středně velký, švestkovitý, protáhlý konec července žlutá, aromatická
mirabelky (Prunus domestica)
mirabelka nancyská středně velký, zakulacený polovina srpna růžově žlutá, měkká
myrobalány (Prunus cerasifera)
myrobalán třešňový menší, kulatý, nejde od pecky červenec žlutá až červená, šťavnatá, kyselejší

Využití plodů

Špendlíky mají velmi jemnou vůni a příjemně nasládlou chuť. Můžete je stejně jako ostatní ovoce přidávat do různých buchet nebo koláčů, nejlepší je však špendlíková marmeláda. Při jejím vaření myslete na to, že se jedná o plod trochu kyselejší, tudíž doporučuji přidat větší množství cukru, než je běžné například u jahod nebo jiného sladkého ovoce.

Klepněte pro větší obrázek
Některé kultivary myrobalánu mohou být zbarveny i dočervena

Špendlíky jsou výborné hlavně k přípravě pálenky. Ke kvašení se používá výhradně čerstvé a nepoškozené ovoce, které se vypeckuje a vloží do velké kvasné nádoby. Jako vhodný materiál můžete použít sklo, keramiku, nerez, plast i dřevo, vyvarujte se hliníku a železa. Pokud jste vše udělali správně, vznikne padesátiprocentní pálenka, která se prodává přibližně za dvě stě padesát korun za litr.

Vyberte světlé a teplé místo

Jelikož špendlík patří do rodu slivoní, jeho pěstování by se nemělo lišit například od pěstování známější švestky. Jedná se o poměrně nenáročné stromy, kterým vyhovuje jakákoli vlhká půda. Tento strom vysazujte na světlé a teplé místo, špendlíky nemají rády stín.

Klepněte pro větší obrázek
Špendlíky si lidé často pletou s myrobalány, které jsou odolnější a absolutně nenáročné na pěstování

Vyzkoušejte vícero způsobů množení

Špendlíky se množí většinou vegetativně (roubováním), ale zkusit můžete i množení generativní (pomocí pecky). Druhý způsob je náročnější a složitější, v úvahu také vezměte, že nové stromky nemají zcela stejné vlastnosti jako matečná rostlina.

Na podzim je dobré špendlíky prořezat. Řez se provádí běžnými pomůckami, pilou nebo nůžkami, podle tloušťky větve. Mladé výhony zkraťte o polovinu, ostatní nechte růst.

Klepněte pro větší obrázek
Poznávací znamení: dužina myrobalánu nejde oddělit od pecky, dužina špendlíku a mirabelky ano
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |