vytisknout velikost písma Špenát a kapusta poskytují ochranu před rakovinou kůže

Podle australských odborníků jsou tmavé listové zeleniny zdraví velmi prospěšné, poněvadž poskytují prevenci před rakovinou kůže.

Zvláště špenát, kapusta a některé tmavé saláty obsahují vysoké množství flavonoidů, vitaminů a kyseliny listové. Ta hraje klíčovou roli při syntéze a opravě poškozené DNA. Při nadměrném slunění dochází právě k poškození DNA v jádru buněk a může vzniknout nádorová buňka.

Dostatek kyseliny listové a dalších esenciálních látek z listové zeleniny snižuje riziko vzniku zhoubného nádoru kůže až o 40 procent. Pomoc nabízí zelené listy také osobám, které nemoc prodělaly. Při zvýšené konzumaci těchto druhů potravin se u nich snižuje riziko návratu choroby o 55 procent.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |