vytisknout velikost písma Soutěž o publikaci Biozahrada – Praktická příručka

Zajímá vás přírodní pěstitelství, biozahrady? Pak by právě pro vás mohla být určena kniha německých autorek Annelore a Susanne Brunsových, kterou k vydání připravilo nakladatelství Plot a kterou mohou tři z vás získat v naší soutěži.

Kniha věnující se na 180 stranách aktuálnímu tématu biologického zahradničení je rodinným dílem – svými obrázky a nákresy se na ní podílel také Hubert Bruns, manžel Annelore a otec Susanne. 

Klepněte pro větší obrázek

Při prvním náhledu se černobílé obrázky mohou zdát ve srovnání s barevnými, jež známe z většiny jiných publikací, příliš jednoduché, ale při jejich dalším prohlížení je oceníte – v jednoduchosti je skutečně síla a ilustrace svými detaily přesně doprovází text.  

Klepněte pro větší obrázek

Konec užitkových zahrad?  

Autorky si daly za cíl přiblížit čtenářům podrobný popis pěstování užitkových rostlin a péče o ně. Upozorňují, že v minulých letech se velké množství užitkových zahrad změnilo na pozemky určené k relaxaci a trávení volného času, a tak je naše strava většinou tvořená pouze tím, co si koupíme.

Tuto myšlenku rozvíjejí a hned v první kapitole mimo jiné srovnávají látky, jež se člověku do těla dostávají v plodech rostlin hnojených umělými hnojivy a naopak v úrodě obohacené organickým materiálem, kterou si můžeme vypěstovat. 

Klepněte pro větší obrázek

Jak založit biozahradu od A do Z

Kniha je určena především pro ty, kteří se s tematikou biozahradničení teprve seznamují – krok za krokem vám Annelore a Susanne Brunsovy představí způsoby obdělávání zahrad v souladu s přírodou, vysvětlí, jak  vám mohou být při péči o půdu nápomocny zavrhované plevele či podle čeho rozvrhnout skladbu pěstovaných druhů. 

Klepněte pro větší obrázek

Jedna z nejzajímavějších kapitol je věnována kombinování pěstovaných plodin. O tom, že určité druhy se pozitivně, jiné naopak negativně ovlivňují, se často hovoří, ale v praxi se většinou zahrádkáři do druhových kombinací nepouští. Vezmeme-li ale v úvahu, že při správném seskupení jednotlivých druhů lze podle autorek zvýšit nárůst výnosů o více než třicet procent, bylo by škoda to nevyzkoušet.   

Klepněte pro větší obrázek

Život na zahradě

Publikace obsahuje také popisy živočichů, s nimiž se v zahradách můžete setkat – ať už rádi – v případě užitečných druhů, které si chcete na svém pozemku udržet, či neradi – v případě škůdců, jichž se chcete zbavit (v rámci biologického pěstování samozřejmě bez chemie).   

Klepněte pro větší obrázek

Pokud vás kniha Biozahrada – Praktická příručka zaujme, můžete se těšit na její pokračování, jehož vydání v českém překladu je naplánováno na rok 2011 pod názvem Biozahrada – Pracovní sešit. I v něm budou chtít autorky poskytnout podrobnou, stručnou a přesnou formou poznatky potřebné k úspěšnému pěstování a sklizni zdravého ovoce a zeleniny bez chemických látek. 

Klepněte pro větší obrázek

Soutěžte s námi

Rádi byste knihu o biologickém pěstování měli ve své knihovničce? Zúčastněte se naší soutěže: na adresu soutez@abecedazahrady.cz pošlete do 5. 5. 2010 povídání o tom, jak biozahrady vnímáte, co si myslíte o přírodním pěstitelství a jaké s nimi máte vy či vaši známí zkušenosti. Autory tří nejzajímavějších textů odměníme uvedenou knihou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |