vytisknout velikost písma Soutěž o nejkrásnější vánoční dekoraci

Zúčastněte se soutěže na AbeceděZahrady.cz! Pokud se zařadíte mezi vítěze, rozšíříte svoji knihovnu o 192stránkovou publikaci Davida Průši Orchideje České republiky. Soutěžit můžete až do 31. prosince 2011.
Soutěž o nejkrásnější vánoční dekoraci

Máte doma adventní věnec, svícen, kytici, nazdobený stromeček nebo jakoukoliv jinou vánoční výzdobu, která je vytvořená alespoň částečně z přírodních materiálů?

Vyfoťte ji (případně je, pokud jich vlastníte více) a fotografii (fotografie) vložte do naší Galerie.

Ze zveřejněných snímků vybereme začátkem měsíce ledna tři výtvory, které nás nejvíce osloví. Jejich tvůrce oceníme velmi zajímavou knihou Orchideje České republiky. Co v ní najdete a pro koho je určena především?

Drahokamy mezi květinami, královny rostlinné říše, perly naší květeny... Tolik a ještě daleko více přívlastků si orchideje vysloužily od lidí, kteří měli nebo mají smysl a cit pro vnímání krásy, která nás obklopuje. Je velká škoda, že pravou hodnotu něčeho cenného si uvědomíme až v okamžiku, kdy o to začneme přicházet.

S orchidejemi je to bohužel ještě horší, neboť v současnosti často mizí rychleji, než jsme schopni se s nimi seznámit. A tak zatímco v dřívějších dobách nás tato krása skutečně obklopovala, je nyní mnohdy nutné za orchidejemi podnikat daleké cesty a ani tehdy nemáme jistotu, že se s nimi vždy setkáme.

Proto alespoň na stránkách této knihy zavedeme čtenáře do fascinujícího světa orchidejí, který udivuje rozmanitostí forem, nápaditostí životních strategií, pestrostí barev a tvarů, ale jenž je zároveň nesmírně křehký a zranitelný.

Naším hlavním cílem bylo sestavit publikaci, která bude odrážet současný stav vědomostí a zároveň bude mít co nabídnout jak profesionálům nebo zkušeným amatérům, tak i začátečníkům, kteří se o orchideje začali zajímat teprve nedávno.

Po všeobecném úvodu do základních zákonitostí a principů morfologie, fyziologie a ekologie následuje výpravná galerie, v níž vás seznámíme se všemi druhy a poddruhy, které se v současnosti vyskytují na území České republiky.

Snažili jsme se do knihy zahrnout i druhy, jež byly na našem území nalezeny teprve v nedávné době, ale i ty, které už bohužel v naší přírodě zřejmě nikdy neuvidíme. Ojedinělost knihy spočívá mimo jiné v neobvyklém rozsahu obrazové části.

U každého druhu nebo poddruhu je zachycen habitus rostliny, květenství, detail květu, biotop a v mnoha případech i plody rostliny. Přispěje-li tato kniha k zvýšení zájmu o naše orchideje, pomůže-li jakýmkoli způsobem k rozvoji jejich poznání nebo přiměje-li k hlubšímu zamyšlení nad problematikou jejich ohrožení, bude její poslání naplněno.

Všeobecná soutěžní pravidla naleznete ZDE.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A