vytisknout velikost písma Soukromí u bazénu zajistí vhodně vysázené rostliny

Relaxace vyžaduje klid. Rodinnou pohodu vychutnáme na zahradě jedině v intimním prostoru. Stop zvědavcům. Soukromí zajistí vhodně vysázené stromy, keře i byliny!

Pomocí různých květin a dřevin můžeme vytvořit prostor pro posezení s přáteli, koutek s grilem nebo ohništěm, sluneční lázeň nebo jen příjemný stín pro odpočinek za parných letních dní.

Příjemné intimní prostředí vykouzlíme doslova během pár minut. Stačí umístit vedle sebe několik vzrostlých rostlin v přenosných nádobách (které máme stejně přes léto venku) a kvetoucí přírodní stěna je hotová.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pyramidy snadno a rychle

Co když ale žádné květiny nemáme? Svážeme bambusové tyče do jehlanu a necháme je porůst popínavými fazolemi. Takových pyramid můžeme mít, kolik jich je třeba, a dají se umístit do trávníku, kolem bazénu nebo kamkoli si přejeme. Když je dáme po obou stranách cesty a nahoře příčně napneme drát, fazole vytvoří zelený tunel, takže získáme i kousek příjemného stínu.

Klepněte pro větší obrázek

Květinové sloupy

Někdy potřebujeme „zamaskovat“ jen malý průhled zvenčí. K tomu potřebujeme kousek obyčejného „králičího“ pletiva, netkanou textilii a trochu šikovnosti, abychom postavili květinový sloup: kostru z pletiva stočíme do tvaru válce, dovnitř vložíme textilii (nebo fólii) a obsah vyplníme zeminou.

Rostliny pak sázíme skrz oka pletiva. Pro květinové sloupy jsou nejlepší převislé balkonovky nebo jakákoliv popínavka. Výhodou jednoduchých zástěn je pohotová instalace i jejich odstranění před zimním obdobím.

Klepněte pro větší obrázek

Od nejvyššího po nejnižší

Pro vyšší stěny volíme jehličnany sloupovitého vzhledu, listnáče s jemnými listy, brsleny, kaliny a vonné zimolezy. Při trvalých výsadbách pamatujeme na kompaktnost, které dosáhneme zapojením porostu v jednolitou zelenou stěnu: vyšší rostliny umístíme dozadu (například bambusy) a do popředí dáme nižší druhy travin.

 Klepněte pro větší obrázek

Nenáročné drobné stavby

K odclonění pohledu zvenčí jsou jako stvořené mřížkové plotové dílce z obou stran osázené stálezeleným buxusem, lonicerou, břečťanem, plaménkem nebo povíjnicí. Svůj účel dobře splní i rohože z ratanu, bambusu nebo rákosu, rámy z bambusových tyček nebo vypletené sítí.

Trochu náročnější je stavba pergoly, která může mít mnoho konstrukčních variant: od zděné, z dřevěných hranolů až po zjednodušenou odlehčenou formu, kdy je pergola místo dřevěných hranolů kryta napnutým drátem a obrostlá zelení.

Klepněte pro větší obrázek 

A nakonec ještě dobrá rada: nesázejte v bezprostřední blízkosti bazénu trnité rostliny a takové, které znečisťují vodu opadanými listy; vhodnější jsou stálezelené. Je lepší v bazénu odpočívat, plavat a užívat si než uklízet a čistit a čistit.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |