vytisknout velikost písma Solitéra do větších zahrad - Znáte okrasné třešně?

Sladkých plodů se na okrasných třešních nedočkáme, ale stromek nás odmění nevídaným bohatstvím vonných květů a na podzim listy vybarvenými od oranžově rudých až po temně červené.
Solitéra do větších zahrad - Znáte okrasné třešně?

Sakura - První dáma japonských stromořadí

Typickým zástupcem okrasných třešní jsou sakury, známé pod názvem třešeň pilovitá (Cerasus serrulata). Sakura začíná kvést koncem dubna bílými nebo růžovými květy na dlouhých stopkách. Ačkoli ji botaničtí odborníci řadí mezi takzvané japonské třešně, pochází ze střední Číny. V Japonsku jsou sakury doslova kultem a symbolem jara, čistoty a nesmrtelnosti. V době květu se pořádají slavnosti a lidé si dokonce berou dovolenou, aby nepropásli nezapomenutelný pohled na kvetoucí stromy.

Tato u nás zatím nepříliš běžná dřevina, jenž se vysazuje spíše jako stromořadí nebo parková solitéra, je krásná jen jedenkrát za rok. Všem sakurám je však společné nevídané bohatství plných, něžně růžových květů, které jsou velmi podobné „obyčejným“ třešním a po odkvětu se sypou na zem jak čerstvě napadlý sníh.

Malé stromy pro malé zahrady

Malé stromy pro malé zahrady

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A