vytisknout velikost písma Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Patříte k milovníkům pálivých, ostrých pokrmů? V tom případě si nenechte ujít Chilližrouta, což je Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Druhý ročník této akce proběhne v sobotu 7. září 2013 od 13.30 hodin na brněnské přehradě – v areálu lodních sportů.

 

Jak Chilližrout vznikl

Chilližrouti, o.s. je sdružení hobby pěstitelů a konzumentů chilli. V roce 2012 se z důvodu absence soutěže v konzumaci pálivých pokrmů, která by měla srovnatelnou úroveň s těmito velmi populárními akcemi v zahraničí, rozhodli uspořádat vlastní a umožnit tak účastníkům poměřit síly v tomto neobvyklém klání. 

 

O mistrovský titul zabojuje pětatřicet odvážlivců, kterým budou v několika kolech předkládány omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí blažený pocit nejen v ústech, bude mít v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci.

Co musí vítěz zvládnout 

V počátečním kole tak soutěžící ochutnají omáčku přibližně pětkrát pálivější, než je známé Tabasco, ve finálních kolech je bude čekat sousto pálivější, než je obranný pepřový sprej.

Na samotných účastnících pak bude, jak daleko se dostanou a kolik toho zvládnou (kdo nemůže dál, vypadává). Mimochodem – v loňském ročníku se do samotného závěru předem dané stupnice podařilo dojít pouze třem borcům, což svědčí o náročnosti celého klání.

Chillibraní: festival dobrého jídla a pití

V letošním ročníku si organizátoři akce, občanské sdružení Chilližrouti, kladou za cíl najít šampióna v pojídání pálivého, ale především seznámit širokou veřejnost s konzumací a pěstováním paprik i blahodárnými účinky chilli (nejen v lékařství).

Současně chtějí vytvořit každoroční festival dobrého jídla, pití a i přes mnohdy zkreslené názory lidí na pojídání pálivého, i zábavy na úrovni, k čemuž poslouží akce Chillibraní, která proběhne současně s mistrovstvím. Vstupné na Chillibraní a Chilližrouta je 20 Kč, děti do deseti let mají vstup zdarma.

Zdroj: Chillibraní

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |