vytisknout velikost písma Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Patříte k milovníkům pálivých, ostrých pokrmů? V tom případě si nenechte ujít Chilližrouta, což je Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Druhý ročník této akce proběhne v sobotu 7. září 2013 od 13.30 hodin na brněnské přehradě – v areálu lodních sportů.

 

Jak Chilližrout vznikl

Chilližrouti, o.s. je sdružení hobby pěstitelů a konzumentů chilli. V roce 2012 se z důvodu absence soutěže v konzumaci pálivých pokrmů, která by měla srovnatelnou úroveň s těmito velmi populárními akcemi v zahraničí, rozhodli uspořádat vlastní a umožnit tak účastníkům poměřit síly v tomto neobvyklém klání. 

 

O mistrovský titul zabojuje pětatřicet odvážlivců, kterým budou v několika kolech předkládány omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí blažený pocit nejen v ústech, bude mít v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci.

Co musí vítěz zvládnout 

V počátečním kole tak soutěžící ochutnají omáčku přibližně pětkrát pálivější, než je známé Tabasco, ve finálních kolech je bude čekat sousto pálivější, než je obranný pepřový sprej.

Na samotných účastnících pak bude, jak daleko se dostanou a kolik toho zvládnou (kdo nemůže dál, vypadává). Mimochodem – v loňském ročníku se do samotného závěru předem dané stupnice podařilo dojít pouze třem borcům, což svědčí o náročnosti celého klání.

Chillibraní: festival dobrého jídla a pití

V letošním ročníku si organizátoři akce, občanské sdružení Chilližrouti, kladou za cíl najít šampióna v pojídání pálivého, ale především seznámit širokou veřejnost s konzumací a pěstováním paprik i blahodárnými účinky chilli (nejen v lékařství).

Současně chtějí vytvořit každoroční festival dobrého jídla, pití a i přes mnohdy zkreslené názory lidí na pojídání pálivého, i zábavy na úrovni, k čemuž poslouží akce Chillibraní, která proběhne současně s mistrovstvím. Vstupné na Chillibraní a Chilližrouta je 20 Kč, děti do deseti let mají vstup zdarma.

Zdroj: Chillibraní

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |