vytisknout velikost písma Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Patříte k milovníkům pálivých, ostrých pokrmů? V tom případě si nenechte ujít Chilližrouta, což je Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Druhý ročník této akce proběhne v sobotu 7. září 2013 od 13.30 hodin na brněnské přehradě – v areálu lodních sportů.

 

Jak Chilližrout vznikl

Chilližrouti, o.s. je sdružení hobby pěstitelů a konzumentů chilli. V roce 2012 se z důvodu absence soutěže v konzumaci pálivých pokrmů, která by měla srovnatelnou úroveň s těmito velmi populárními akcemi v zahraničí, rozhodli uspořádat vlastní a umožnit tak účastníkům poměřit síly v tomto neobvyklém klání. 

 

O mistrovský titul zabojuje pětatřicet odvážlivců, kterým budou v několika kolech předkládány omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí blažený pocit nejen v ústech, bude mít v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci.

Co musí vítěz zvládnout 

V počátečním kole tak soutěžící ochutnají omáčku přibližně pětkrát pálivější, než je známé Tabasco, ve finálních kolech je bude čekat sousto pálivější, než je obranný pepřový sprej.

Na samotných účastnících pak bude, jak daleko se dostanou a kolik toho zvládnou (kdo nemůže dál, vypadává). Mimochodem – v loňském ročníku se do samotného závěru předem dané stupnice podařilo dojít pouze třem borcům, což svědčí o náročnosti celého klání.

Chillibraní: festival dobrého jídla a pití

V letošním ročníku si organizátoři akce, občanské sdružení Chilližrouti, kladou za cíl najít šampióna v pojídání pálivého, ale především seznámit širokou veřejnost s konzumací a pěstováním paprik i blahodárnými účinky chilli (nejen v lékařství).

Současně chtějí vytvořit každoroční festival dobrého jídla, pití a i přes mnohdy zkreslené názory lidí na pojídání pálivého, i zábavy na úrovni, k čemuž poslouží akce Chillibraní, která proběhne současně s mistrovstvím. Vstupné na Chillibraní a Chilližrouta je 20 Kč, děti do deseti let mají vstup zdarma.

Zdroj: Chillibraní

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2019 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |