vytisknout velikost písma Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Patříte k milovníkům pálivých, ostrých pokrmů? V tom případě si nenechte ujít Chilližrouta, což je Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Druhý ročník této akce proběhne v sobotu 7. září 2013 od 13.30 hodin na brněnské přehradě – v areálu lodních sportů.

 

Jak Chilližrout vznikl

Chilližrouti, o.s. je sdružení hobby pěstitelů a konzumentů chilli. V roce 2012 se z důvodu absence soutěže v konzumaci pálivých pokrmů, která by měla srovnatelnou úroveň s těmito velmi populárními akcemi v zahraničí, rozhodli uspořádat vlastní a umožnit tak účastníkům poměřit síly v tomto neobvyklém klání. 

 

O mistrovský titul zabojuje pětatřicet odvážlivců, kterým budou v několika kolech předkládány omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí blažený pocit nejen v ústech, bude mít v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci.

Co musí vítěz zvládnout 

V počátečním kole tak soutěžící ochutnají omáčku přibližně pětkrát pálivější, než je známé Tabasco, ve finálních kolech je bude čekat sousto pálivější, než je obranný pepřový sprej.

Na samotných účastnících pak bude, jak daleko se dostanou a kolik toho zvládnou (kdo nemůže dál, vypadává). Mimochodem – v loňském ročníku se do samotného závěru předem dané stupnice podařilo dojít pouze třem borcům, což svědčí o náročnosti celého klání.

Chillibraní: festival dobrého jídla a pití

V letošním ročníku si organizátoři akce, občanské sdružení Chilližrouti, kladou za cíl najít šampióna v pojídání pálivého, ale především seznámit širokou veřejnost s konzumací a pěstováním paprik i blahodárnými účinky chilli (nejen v lékařství).

Současně chtějí vytvořit každoroční festival dobrého jídla, pití a i přes mnohdy zkreslené názory lidí na pojídání pálivého, i zábavy na úrovni, k čemuž poslouží akce Chillibraní, která proběhne současně s mistrovstvím. Vstupné na Chillibraní a Chilližrouta je 20 Kč, děti do deseti let mají vstup zdarma.

Zdroj: Chillibraní

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A