Sněženky jako dekorace interiéru i exteriéru. Tipy na krásná aranžmá | Foto: iStock

Foto: iStock

Sněženky jako dekorace interiéru i exteriéru. Tipy na krásná aranžmá

Sněženka podsněžník, to je posel jara, razící si cestu ven i sněhem. Patří mezi ohrožené druhy, zákon ji zakazuje ve volné přírodě trhat. Nevěště hlavu, v květinářstvích se prodávají její cibulky a můžete si vybrat z mnoha vyšlechtěných odrůd. Až vám vykvete, vytvořte z ní krásná aranžmá. Inspirujte se naším výběrem z Pinterestu!

Větší množství sněženek se do úzké vázy nevleze. Nebojte se použít pěknou misku, v níž bude mít každý stvol dostatek místa. Aby pěkně držely a v misce nepadaly, nastříhejte si několik kousků větviček, z nichž vytvoříte mřížku, která to zajistí.

Pokračování 2 / 33

Rostlina vyrůstá z cibulky, má dva až tři jednoduché úzké přisedlé listy. Půvabně bude vypadat zasazená v hrníčku. Jakmile odkvete, přesaďte ji do volné půdy.

Pokračování 3 / 33

Přibližte sněženky svým očím a umístěte je tam, kde běžně nebývají. Na kličce okna jim to bude slušet.

Pokračování 4 / 33

Půvabně budou vypadat i ve vysoké číši, dozdobené přírodninami. Nezapomínejte, že celá rostlina včetně cibule je mírně jedovatá, obsahuje alkaloidy. Její jedovatost je ochranou před okusem různými živočichy. Při případném požití člověkem dochází ke zvracení, průjmu a bolestem břicha.

Pokračování 5 / 33

Když není po ruce nic jiného než užitková sklenička, neskrývejte ji, ale naopak ukažte a dozdobte něčím luxusnějším, například jemnou krajkou.

Pokračování 6 / 33

Máte-li rostlinek více, místo květináče opět dobře poslouží miska. Cibulky s kořenovým balem umístěte do vhodné zeminy a nezapomeňte na drenážní vrstvu na dno. Zeminu můžete zakrýt vrstvou mechu. S blížícími se Velikonocemi pak jen přidáte vajíčka coby jejich symbol.

Pokračování 7 / 33

Kouzlení s proutěnými miskami. Z jedné udělejte stojánek, druhou, tu se sněženkami, na něj posaďte. Z toho, že květy sněženky jsou bílé jako mléko, vychází její rodové označení Galanthus. Je utvořeno ze slov gala, což znamená mléko, a anthos neboli květ.

Pokračování 8 / 33

Dekorace, která se hodí do moderního interiéru: jednoduchá skleněná vázička, kterou postavíte na betonový svícen. Dozdobte křepelčími vajíčky a několika kousky strohých větviček.

Pokračování 9 / 33

Vlastníte vícero stejných váziček? Do každé z nich umístěte pár květních stvolů a vyskládejte je do další nádoby, krabičky, košíku… V tomto případě z proutí.

Pokračování 10 / 33

Také zde se využilo opakování stejné nádoby. A dopadlo to výborně.

Pokračování 11 / 33

Kytička sněženek může zdobit i vstupní prostor! Opět ve skle, tentokrát však přivázaná k srdci z proutí a břečťanu. Mimochodem, znáte lidové názvy sněženky? Podsněžník, vyskočilka, bibolenka, bibonka, binbonka, bimbonka, koukoříček, biserka, kozí dříst, lesní cibulka, sněhovka apod.

Pokračování 12 / 33

Zůstaňme ještě u skleněných váz. Je-li nějaká příliš široká, postavte do ní kus širší větve, k níž sněženky jemně přivážete.

Pokračování 13 / 33

Posloužit může i likérová sklenička. Otočte ji vzhůru nohama a vytvořte z ní stojan pro hnízdo. Do něj postavte skořápku od vejce a využijte ji jako vázičku.

Pokračování 14 / 33

Také milujete takováto stará umyvadla? Pokud vám neslouží k původnímu účelu, nechte je vykvést!

Pokračování 15 / 33

Coby dekorativní květináč se dá použít ledacos, nejen umyvadlo. Co takhle stará forma na bábovku?

Pokračování 16 / 33

Nebo snad interiérový skleníček?

Pokračování 17 / 33

A co takhle něco přírodního? Kůra ze stromu.

Pokračování 18 / 33

Na své si přijdou i majitelé teras či balkonů: pár háčků, dřevěná krabice a voilà!

Pokračování 19 / 33

Sněženky můžete věnovat také jako dárek. Pokud budou umístěny venku, bude-li dostatečné teplo i pro včelky, nasbírají z květů nektar i pyl.

Pokračování 20 / 33

Chcete-li pěstovat sněženky, vyberte si odrůdu, která se vám líbí. Cibulky se vysazují na podzim. Protože se jedná o rostliny s nižším vzrůstem, umístěte je tam, kde budou dobře vidět.

Pokračování 21 / 33

Obyčejný květináč, v němž sněženky koupíte, můžete schovat do hnízda z větviček a mechu. V tomto případě posloužily větvičky z kroucené vrby.

Pokračování 22 / 33

Sněženky a sáňky: nečekané spojení symbolizující odchod zimy a příchod jara. Zatímco v dřívějších dobách byla sněženka na našem území velmi rozšířená, dnes patří mezi vzácné druhy a je chráněna. Nezapomínejte proto, že je zakázané nejen vyrývání rostlin a cibulek, ale také trhání květů!

Pokračování 23 / 33

Slyšeli jste už o kokedamách? Jedná se o rostliny pěstované v koulích ze speciální směsi, které jsou obaleny mechem. Proč to nezkusit i se sněženkami?

Pokračování 24 / 33

Kdo by to byl řekl, že jemně a něžně může působit i plechovka. Kombinace sněženek, šedavé tilandsie, nátěru a doplňků v čele s jednoduchým minikostelíkem vytváří jedinečný dojem.

Pokračování 25 / 33

Že živé sněženky zrovna nemůžete sehnat? Jejich krásu lze obdivovat i díky fotografiím.

Pokračování 26 / 33

Nebo obrazům…

Pokračování 27 / 33

Do interiéru je přivedete i pomocí vitráže.

Pokračování 28 / 33

Obklopte se jimi třeba na sedačce: tak vypadá přivolávání jara.

Pokračování 29 / 33

Kdo umí vyšívat, může se pustit do kreativní práce.

Pokračování 30 / 33

Polštářků není nikdy dost.

Pokračování 31 / 33

Pokud zatím sněženky na své zahradě nemáte, ale toužíte po nich, co takhle splnit si svůj sen zatím v jiné formě?

Pokračování 32 / 33

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) vykvétá koncem února nebo začátkem března: její druhové latinské jméno nivalis, v překladu sněžná, odkazuje na skutečnost, že kolem ní ještě často leží sníh.

Pokračování 33 / 33

Roste roztroušeně po celé naší zemi, ve volné přírodě nejčastěji v lužních lesích, podél řek a potoků – na polostinných, vlhkých místech s humózní půdou.

Doporučujeme

Články odjinud