Sněhová fréza si zaslouží vaši péči

Sněhová fréza bude mít po letošní zimě plné sněhu právo na dlouhý odpočinek. Po odklízení sněhových nánosů z chodníků, teras domů, příjezdových cest i parkovišť jí proto věnujte odpovídající pozornost.

Především je třeba zkontrolovat hladinu a kvalitu oleje v motoru. Olej musí být čistý a světlý, majitelé by ho neměli nechat zčernat. Při kontrole motoru se prověřují také zapalovací svíčky, které se mění asi po 100 hodinách provozu.

Dále je potřeba věnovat pozornost veškerým funkcím stroje – především napnutí řemene a jeho opotřebení. Prověřte všechny ovládací části sněhové frézy. 

Freza2.jpg
Foto: Mountfield

Buďte důkladní

„U jednostupňových fréz pečlivě prohlédněte gumové lopatky, které jsou určeny pro odhoz sněhu. U dvoustupňových modelů zkontrolujte kovové lopatky – jestliže je některá jejich část zdeformovaná, je třeba ji vyrovnat nebo vyměnit,“ říká specialista na údržbu sněhových fréz Vladimír Stárek.

U elektrických fréz se prověřuje především přívodní kabel a vidlice, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem. U akumulátorové frézy je zase potřeba věnovat pozornost baterii. Udržujte ji stále nabitou a pečlivě ji chraňte před vlhkostí, aby nedošlo ke zkratu. Baterii skladujte v suchém prostředí, tam se jí daří nejlépe.

Co je dobré mít po ruce

- zapalovací svíčky

- klíč na zapalovací svíčky

- klíče pro dotažení spojů a povolení zátek


Na závěr je potřeba zkontrolovat utažení všech šroubů a matic a provést jednoduchou vizuální prohlídku stroje. Prohlédněte také důkladně jednotlivé závity a zkontrolujte všechny převody frézy. Nezapomeňte na kontrolu startování a startovací šňůry. Vaší pozornosti by neměly uniknout ani palivové nádrže a hadičky.

Pomůže i servis

Netroufáte-li si však na ošetření stroje sami, využijte specializovaný servis, kde stroj odborně zkontrolují a odstraní případné nedostatky, které v zimě během užívání stroje vznikly. V servisu se o vaši frézu spolehlivě postarají jak po sezoně, tak před jejím počátkem.

A jaké jsou nejčastější poruchy, jež pracovníci servisu ve spojení s frézami řeší? „Majitelé sněhových fréz často ponechávají benzin v nádrži stroje, proto pak není možné ho nastartovat. A častá bývají také mechanická poškození, která vznikají tak, že majitel najede třeba na kámen nebo železnou trubku schovanou pod sněhem,“ konstatuje Stárek. 

Freza3.jpg
Foto: Mountfield

Veledůležité je také správné uskladnění frézy. „Mimo sezonu ji uložte v suchém prostředí, například v garáži nebo ve sklepě. Kvůli korozi samozřejmě není dobré nechávat uvnitř stroje zmrzlé části sněhu či jakékoliv nečistoty. Na očistu vám stačí hadr a vlažná voda s jarem. Všechny pohyblivé části frézy je vhodné promazávat mazacím olejem ve spreji,“ doplňuje odborník na údržbu sněhových fréz.

Autor: Michaela Jouzová

Doporučujeme

Články odjinud