vytisknout velikost písma Smil italský: odhalte tajemství dobré kuchyně

Kdo alespoň občas vaří, ví, že byliny dodají jídlu lepší chuť. Takovouto schopnost má i smil italský (Helichrysum italicum), pocházející paradoxně z Turecka, zvaný též maggi či kari bylinka. Vyzkoušejte jeho pěstování.

Budete ho nejspíš znát ze suchých vazeb, kde doslova svítí jeho žluté květenství. Spolu s ostatními zástupci svého rodu patří k oblíbeným nemrazuvzdorným trvalkám nebo letničkám.

Klepněte pro větší obrázek
Usušená kytička smilu, zavěšená ve skříni, ochrání oblečení proti molům

To je dáno tím, že v teplejších oblastech, kde teploty v zimních měsících neklesnou pod minus deset stupňů, namrzá pouze nadzemní část rostliny, ale kořeny jsou schopné zimu přežít.  

Další lidové názvy smilu vystihují jeho vlastnosti. Protože si i po usušení zachová nepoškozený vzhled a barvu, říká se mu nesmrtelka, a pro své aroma získal pojmenování kari bylinka či maggi (nejaromatičtější je po dešti), které jej předurčilo k využití v kuchyni.  

V kuchyni se vám bude hodit i libeček. Vypěstujte si jej, je to snadné

V kuchyni se vám bude hodit i libeček. Vypěstujte si jej, je to snadné

Stříbrný Turek 

Původem je smil Turek, roste však i v dalších částech Asie, běžný je také v Malajsii a dnes se s ním setkáte ve volné přírodě i v celém Středomoří. Dosahuje až šedesáti centimetrů výšky a šířky šedesát až devadesát centimetrů.  

Má keřovitý, kompaktní a mírně převislý růst. Kvete uprostřed léta a na podzim. Stříbřité zbarvení stonků i čárkovitých listů, podobné levanduli, jej předurčuje k vysoce dekorativním účelům.

Klepněte pro větší obrázek
Zdobné je i samotné olistění

Smil najde uplatnění jako vyšší skalnička nebo keřík pro slunné svahy, stejně dobře se vyjímá samostatně nebo s dalšími rostlinami ve větší nádobě. Zakrslé formy se opět uplatní na skalce či jako obruby cestiček, kde zpříjemňují chodcům cestu svou vůní. 

Chutný i léčivý

Smil je známá léčivka, ale musí se s ním opatrně. V inhalacích pomáhá při bronchitidě, čaj se užívá k pročištění průdušek. K jeho přípravě se hodí snítky i květy, jež jsou dobré i jako součást masážních, koupelových či aromaterapeutických olejů s mnoha blahodárnými vlivy na lidský organismus. 

Za všechny jmenujme například účinek antibakteriální, antialergický, protizánětlivý při artrididě a revmatismu, hojivý na hematomy a jizvy, protikřečový zvláště při menstruačních obtížích, podporující tvorbu žluči, stimulující činnost jater, uklidňující při migrénách, neuralgii.  

Klepněte pro větší obrázek
Smil je rostlinou, kterou lze využít vícero způsoby

Používá se také při přípravě koupelových a masážních olejů vhodných zejména při únavě, nespavosti, stresu. Regenerační účinky olejů obsažených v květech smilu našly své využití v kosmetice.

Květy pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek. Jejich destilací se získává jeden z nejdražších esenciálních olejů, který prý pomohl zregenerovat tělo i ducha už antickému hrdinovi Odysseovi.  

V kuchyni přijde vhod 

Pro jeho kari chuť se sním dá neomezeně pracovat při přípravě orientálních pokrmů. Koření se s ním rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů. I zde platí, že stačí jen několik lístků nebo malá snítka.

Klepněte pro větší obrázek
Svými listy připomíná levanduli 

Aby smil prosperoval 

Smilu bude nejlépe na vzdušném, suchém, slunném, případně polostinném místě. Půda může být běžná nebo hlinitopísčitá, ale vždy dobře propustná, nevadí mu ani vyšší kyselost. Do volné půdy vysazujte jednotlivé rostliny na vzdálenost kolem třiceti centimetrů.  

Zálivku vyžaduje pravidelnou, ale spíše mírnou. Je velmi háklivý na přemokření, snadno ho v takovém případě napadá plíseň šedá. Až na výjimky není naše klima vhodné k přezimování smilu venku.

Buď ho můžete pěstovat jen jako letničku, nebo ho musíte na zimu umístit v nádobě do bezmrazého skleníku či chladné místnosti, kde při velmi malé zálivce přezimuje.  

Získat jej není problém 

Pokud si budete chtít smil namnožit, máte na výběr snad všechny způsoby: semínky, bylinnými stonkovými řízky, dělením trsů či bočními výhony. V nabídce zahradnictví se cena za něj pohybuje mezi dvaceti a osmdesáti korunami. 

Klepněte pro větší obrázek
Rostlina voní po dešti ještě intenzivněji

Aby vám vysoká zvěř nechodila na stromky 

Smil prý velmi nechutná vysoké zvěři, takže pokud se vám snad na zahradu trousí tito nezvaní strávníci, lze jej použít jako přírodní bariéru, která je od návštěvy odradí.

Kari marináda pro mlsné jazyky 

K její přípravě lze použít čerstvé nebo sušené bylinky. Pár lístků smilu a rozmarýnu, snítku šalvěje a tymiánu vložte do jedné či dvou deci olivového oleje a nechte několik hodit louhovat.

Chcete-li ji pikantnější, můžete ještě přidat malou chilli papričku. Takto ochucený olej použijte jako marinádu na rybí či drůbeží maso. Můžete jím také maso potírat během grilování.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A