vytisknout velikost písma Smil italský: odhalte tajemství dobré kuchyně

Kdo alespoň občas vaří, ví, že byliny dodají jídlu lepší chuť. Takovouto schopnost má i smil italský (Helichrysum italicum), pocházející paradoxně z Turecka, zvaný též maggi či kari bylinka. Vyzkoušejte jeho pěstování.

Budete ho nejspíš znát ze suchých vazeb, kde doslova svítí jeho žluté květenství. Spolu s ostatními zástupci svého rodu patří k oblíbeným nemrazuvzdorným trvalkám nebo letničkám.

Klepněte pro větší obrázek
Usušená kytička smilu, zavěšená ve skříni, ochrání oblečení proti molům

To je dáno tím, že v teplejších oblastech, kde teploty v zimních měsících neklesnou pod minus deset stupňů, namrzá pouze nadzemní část rostliny, ale kořeny jsou schopné zimu přežít.  

Další lidové názvy smilu vystihují jeho vlastnosti. Protože si i po usušení zachová nepoškozený vzhled a barvu, říká se mu nesmrtelka, a pro své aroma získal pojmenování kari bylinka či maggi (nejaromatičtější je po dešti), které jej předurčilo k využití v kuchyni.  

V kuchyni se vám bude hodit i libeček. Vypěstujte si jej, je to snadné

V kuchyni se vám bude hodit i libeček. Vypěstujte si jej, je to snadné

Stříbrný Turek 

Původem je smil Turek, roste však i v dalších částech Asie, běžný je také v Malajsii a dnes se s ním setkáte ve volné přírodě i v celém Středomoří. Dosahuje až šedesáti centimetrů výšky a šířky šedesát až devadesát centimetrů.  

Má keřovitý, kompaktní a mírně převislý růst. Kvete uprostřed léta a na podzim. Stříbřité zbarvení stonků i čárkovitých listů, podobné levanduli, jej předurčuje k vysoce dekorativním účelům.

Klepněte pro větší obrázek
Zdobné je i samotné olistění

Smil najde uplatnění jako vyšší skalnička nebo keřík pro slunné svahy, stejně dobře se vyjímá samostatně nebo s dalšími rostlinami ve větší nádobě. Zakrslé formy se opět uplatní na skalce či jako obruby cestiček, kde zpříjemňují chodcům cestu svou vůní. 

Chutný i léčivý

Smil je známá léčivka, ale musí se s ním opatrně. V inhalacích pomáhá při bronchitidě, čaj se užívá k pročištění průdušek. K jeho přípravě se hodí snítky i květy, jež jsou dobré i jako součást masážních, koupelových či aromaterapeutických olejů s mnoha blahodárnými vlivy na lidský organismus. 

Za všechny jmenujme například účinek antibakteriální, antialergický, protizánětlivý při artrididě a revmatismu, hojivý na hematomy a jizvy, protikřečový zvláště při menstruačních obtížích, podporující tvorbu žluči, stimulující činnost jater, uklidňující při migrénách, neuralgii.  

Klepněte pro větší obrázek
Smil je rostlinou, kterou lze využít vícero způsoby

Používá se také při přípravě koupelových a masážních olejů vhodných zejména při únavě, nespavosti, stresu. Regenerační účinky olejů obsažených v květech smilu našly své využití v kosmetice.

Květy pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek. Jejich destilací se získává jeden z nejdražších esenciálních olejů, který prý pomohl zregenerovat tělo i ducha už antickému hrdinovi Odysseovi.  

V kuchyni přijde vhod 

Pro jeho kari chuť se sním dá neomezeně pracovat při přípravě orientálních pokrmů. Koření se s ním rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů. I zde platí, že stačí jen několik lístků nebo malá snítka.

Klepněte pro větší obrázek
Svými listy připomíná levanduli 

Aby smil prosperoval 

Smilu bude nejlépe na vzdušném, suchém, slunném, případně polostinném místě. Půda může být běžná nebo hlinitopísčitá, ale vždy dobře propustná, nevadí mu ani vyšší kyselost. Do volné půdy vysazujte jednotlivé rostliny na vzdálenost kolem třiceti centimetrů.  

Zálivku vyžaduje pravidelnou, ale spíše mírnou. Je velmi háklivý na přemokření, snadno ho v takovém případě napadá plíseň šedá. Až na výjimky není naše klima vhodné k přezimování smilu venku.

Buď ho můžete pěstovat jen jako letničku, nebo ho musíte na zimu umístit v nádobě do bezmrazého skleníku či chladné místnosti, kde při velmi malé zálivce přezimuje.  

Získat jej není problém 

Pokud si budete chtít smil namnožit, máte na výběr snad všechny způsoby: semínky, bylinnými stonkovými řízky, dělením trsů či bočními výhony. V nabídce zahradnictví se cena za něj pohybuje mezi dvaceti a osmdesáti korunami. 

Klepněte pro větší obrázek
Rostlina voní po dešti ještě intenzivněji

Aby vám vysoká zvěř nechodila na stromky 

Smil prý velmi nechutná vysoké zvěři, takže pokud se vám snad na zahradu trousí tito nezvaní strávníci, lze jej použít jako přírodní bariéru, která je od návštěvy odradí.

Kari marináda pro mlsné jazyky 

K její přípravě lze použít čerstvé nebo sušené bylinky. Pár lístků smilu a rozmarýnu, snítku šalvěje a tymiánu vložte do jedné či dvou deci olivového oleje a nechte několik hodit louhovat.

Chcete-li ji pikantnější, můžete ještě přidat malou chilli papričku. Takto ochucený olej použijte jako marinádu na rybí či drůbeží maso. Můžete jím také maso potírat během grilování.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A