vytisknout velikost písma Smil italský: odhalte tajemství dobré kuchyně

Kdo alespoň občas vaří, ví, že byliny dodají jídlu lepší chuť. Takovouto schopnost má i smil italský (Helichrysum italicum), pocházející paradoxně z Turecka, zvaný též maggi či kari bylinka. Vyzkoušejte jeho pěstování.

Budete ho nejspíš znát ze suchých vazeb, kde doslova svítí jeho žluté květenství. Spolu s ostatními zástupci svého rodu patří k oblíbeným nemrazuvzdorným trvalkám nebo letničkám.

Klepněte pro větší obrázek
Usušená kytička smilu, zavěšená ve skříni, ochrání oblečení proti molům

To je dáno tím, že v teplejších oblastech, kde teploty v zimních měsících neklesnou pod minus deset stupňů, namrzá pouze nadzemní část rostliny, ale kořeny jsou schopné zimu přežít.  

Další lidové názvy smilu vystihují jeho vlastnosti. Protože si i po usušení zachová nepoškozený vzhled a barvu, říká se mu nesmrtelka, a pro své aroma získal pojmenování kari bylinka či maggi (nejaromatičtější je po dešti), které jej předurčilo k využití v kuchyni.  

V kuchyni se vám bude hodit i libeček. Vypěstujte si jej, je to snadné

V kuchyni se vám bude hodit i libeček. Vypěstujte si jej, je to snadné

Stříbrný Turek 

Původem je smil Turek, roste však i v dalších částech Asie, běžný je také v Malajsii a dnes se s ním setkáte ve volné přírodě i v celém Středomoří. Dosahuje až šedesáti centimetrů výšky a šířky šedesát až devadesát centimetrů.  

Má keřovitý, kompaktní a mírně převislý růst. Kvete uprostřed léta a na podzim. Stříbřité zbarvení stonků i čárkovitých listů, podobné levanduli, jej předurčuje k vysoce dekorativním účelům.

Klepněte pro větší obrázek
Zdobné je i samotné olistění

Smil najde uplatnění jako vyšší skalnička nebo keřík pro slunné svahy, stejně dobře se vyjímá samostatně nebo s dalšími rostlinami ve větší nádobě. Zakrslé formy se opět uplatní na skalce či jako obruby cestiček, kde zpříjemňují chodcům cestu svou vůní. 

Chutný i léčivý

Smil je známá léčivka, ale musí se s ním opatrně. V inhalacích pomáhá při bronchitidě, čaj se užívá k pročištění průdušek. K jeho přípravě se hodí snítky i květy, jež jsou dobré i jako součást masážních, koupelových či aromaterapeutických olejů s mnoha blahodárnými vlivy na lidský organismus. 

Za všechny jmenujme například účinek antibakteriální, antialergický, protizánětlivý při artrididě a revmatismu, hojivý na hematomy a jizvy, protikřečový zvláště při menstruačních obtížích, podporující tvorbu žluči, stimulující činnost jater, uklidňující při migrénách, neuralgii.  

Klepněte pro větší obrázek
Smil je rostlinou, kterou lze využít vícero způsoby

Používá se také při přípravě koupelových a masážních olejů vhodných zejména při únavě, nespavosti, stresu. Regenerační účinky olejů obsažených v květech smilu našly své využití v kosmetice.

Květy pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek. Jejich destilací se získává jeden z nejdražších esenciálních olejů, který prý pomohl zregenerovat tělo i ducha už antickému hrdinovi Odysseovi.  

V kuchyni přijde vhod 

Pro jeho kari chuť se sním dá neomezeně pracovat při přípravě orientálních pokrmů. Koření se s ním rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů. I zde platí, že stačí jen několik lístků nebo malá snítka.

Klepněte pro větší obrázek
Svými listy připomíná levanduli 

Aby smil prosperoval 

Smilu bude nejlépe na vzdušném, suchém, slunném, případně polostinném místě. Půda může být běžná nebo hlinitopísčitá, ale vždy dobře propustná, nevadí mu ani vyšší kyselost. Do volné půdy vysazujte jednotlivé rostliny na vzdálenost kolem třiceti centimetrů.  

Zálivku vyžaduje pravidelnou, ale spíše mírnou. Je velmi háklivý na přemokření, snadno ho v takovém případě napadá plíseň šedá. Až na výjimky není naše klima vhodné k přezimování smilu venku.

Buď ho můžete pěstovat jen jako letničku, nebo ho musíte na zimu umístit v nádobě do bezmrazého skleníku či chladné místnosti, kde při velmi malé zálivce přezimuje.  

Získat jej není problém 

Pokud si budete chtít smil namnožit, máte na výběr snad všechny způsoby: semínky, bylinnými stonkovými řízky, dělením trsů či bočními výhony. V nabídce zahradnictví se cena za něj pohybuje mezi dvaceti a osmdesáti korunami. 

Klepněte pro větší obrázek
Rostlina voní po dešti ještě intenzivněji

Aby vám vysoká zvěř nechodila na stromky 

Smil prý velmi nechutná vysoké zvěři, takže pokud se vám snad na zahradu trousí tito nezvaní strávníci, lze jej použít jako přírodní bariéru, která je od návštěvy odradí.

Kari marináda pro mlsné jazyky 

K její přípravě lze použít čerstvé nebo sušené bylinky. Pár lístků smilu a rozmarýnu, snítku šalvěje a tymiánu vložte do jedné či dvou deci olivového oleje a nechte několik hodit louhovat.

Chcete-li ji pikantnější, můžete ještě přidat malou chilli papričku. Takto ochucený olej použijte jako marinádu na rybí či drůbeží maso. Můžete jím také maso potírat během grilování.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A