Smažená zelenina ničí zubní sklovinu

Lehce osmahnutá zelenina na oleji je sice zdrojem vitamínů, zároveň ale může poničit zubní sklovinu. Působí na ni stejně negativně jako například šumivé nápoje. Při smažení se ze zeleniny uvolňuje kyselina, které pak při kontaktu se sklovinou způsobuje její narušení. Nebezpečí hrozí především u lilku a zeleného pepře.

Riziko je největší především při přípravě jídla ratatouille. Namísto osmahnutí zeleniny na pánvi se doporučuje dušení. „Kyselost jídla ratatouille připravovaného na pánvi je stejná jako u sycených nápojů. Když jich člověk konzumuje nadbytek, likviduje si tak zubní sklovinu,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu, doktor Chadwick z Londýna.

Například rajčata nebo cibule kyselost při smažení nezvyšují. Nejhorší je v tomto případě již zmíněný lilek.

Doporučujeme

Články odjinud