vytisknout velikost písma Smažená zelenina ničí zubní sklovinu

Lehce osmahnutá zelenina na oleji je sice zdrojem vitamínů, zároveň ale může poničit zubní sklovinu. Působí na ni stejně negativně jako například šumivé nápoje. Při smažení se ze zeleniny uvolňuje kyselina, které pak při kontaktu se sklovinou způsobuje její narušení. Nebezpečí hrozí především u lilku a zeleného pepře.

Riziko je největší především při přípravě jídla ratatouille. Namísto osmahnutí zeleniny na pánvi se doporučuje dušení. „Kyselost jídla ratatouille připravovaného na pánvi je stejná jako u sycených nápojů. Když jich člověk konzumuje nadbytek, likviduje si tak zubní sklovinu,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu, doktor Chadwick z Londýna.

Například rajčata nebo cibule kyselost při smažení nezvyšují. Nejhorší je v tomto případě již zmíněný lilek.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Větrolam na zahradu: Vysaďte si ochranu před větrem

Větrolam na zahradu: Vysaďte si ochranu před …

Krásná zahrada, kde chcete pobývat, ovšem s jedním negativem: silným větrem, který dokáže potrápit v kteroukoliv roční dobu. Je to váš případ? Ukážeme vám, jak může pomoci větrolam a z čeho jej vysadit.

8.  9.  2021 |
Kateřina Hradová
Okrasná zahrada