vytisknout velikost písma Smažená zelenina ničí zubní sklovinu

Lehce osmahnutá zelenina na oleji je sice zdrojem vitamínů, zároveň ale může poničit zubní sklovinu. Působí na ni stejně negativně jako například šumivé nápoje. Při smažení se ze zeleniny uvolňuje kyselina, které pak při kontaktu se sklovinou způsobuje její narušení. Nebezpečí hrozí především u lilku a zeleného pepře.

Riziko je největší především při přípravě jídla ratatouille. Namísto osmahnutí zeleniny na pánvi se doporučuje dušení. „Kyselost jídla ratatouille připravovaného na pánvi je stejná jako u sycených nápojů. Když jich člověk konzumuje nadbytek, likviduje si tak zubní sklovinu,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu, doktor Chadwick z Londýna.

Například rajčata nebo cibule kyselost při smažení nezvyšují. Nejhorší je v tomto případě již zmíněný lilek.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |