vytisknout velikost písma Slyšeli jste o něm? Živý plot, který roste neuvěřitelně rychle

Chcete svou zahradu co nejrychleji oddělit od sousedů nebo od rušné silnice? Jako řešení se nabízí turkestánský brest. Tento živý listnatý plot s mimořádně rychlým růstem (až 1,8 metru za rok) je na pěstování nenáročný.

Turkestánský brest (Ulmus pumila) známý spíše coby jilm sibiřský (pochází z východní Sibiře) je jedinečná rostlina vyznačující se extrémně rychlým růstem.  

Zakládáme živý plot: jak o něj pečovat?

Zakládáme živý plot: jak o něj pečovat?

Za sezonu je schopen vyrůst o 1,2 až 1,8 metru a zakryje prakticky vše kolem sebe, jeho finální výška může dosáhnout 5 metrů. Z tohoto důvodu se o něm mluví jako o zázračném živém plotě.

Klepněte pro větší obrázek
Turkestánský brest nemá sklon k chorobám; foto: Velkoobchod hračky – Zabawki

Pro představu: za dva roky se z něj stane vzrostlá dřevina. Má vynikající schopnost stínění a zvukové izolace, výborně chrání proti zvědavým pohledům i prachu. Bohatě se větví a především – je schopný růstu v jakékoliv půdě.

Klepněte pro větší obrázek
Zázračně rostoucí živý plot vám vytvoří z terasy soukromou oázu; foto: Velkoobchod hračky – Zabawki

Výsadba pouze na jaře a na podzim

Vysadit si turkestánský brest je možné jen v období vegetačního klidu, což znamená na podzim, a to koncem října nebo začátkem listopadu, a poté na jaře – v březnu a dubnu až do poloviny května (záleží na počasí).

Jak si vybrat plotové nůžky na údržbu živého plotu

Jak si vybrat plotové nůžky na údržbu živého plotu

Kořeny je třeba aspoň jeden celý den před výsadbou namáčet, aby dobře nasákly vodu. Vykopanou zeminu můžeme obohatit rašelinou nebo kompostem, v případě těžkých hlinitých půd k ní přidejte písek.  

Klepněte pro větší obrázek
Výsadba se provádí na jaře a na podzim; foto: Velkoobchod hračky – Zabawki 

Rostlinu umístěte do jámy, kořeny zasypte zeminou a potom kolem opatrně sešlapejte zem. Zpočátku výsadbu hojně a často zalévejte. Když pod jilmy přímo na půdu položíte černý fóliový pás, zabráníte růstu plevele. Také půda lépe udrží vlhkost a rostliny porostou rychleji.

Klepněte pro větší obrázek
Turkestánský brest roste mohutně do výšky i do šířky: živý plot běžných rozměrů můžete vypěstovat v průběhu roku a půl až dvou let; foto: Velkoobchod hračky – Zabawki

Co je nejdůležitější? Řez rostlin

Na jaře živý plot ořežte asi 10–15 centimetrů nad zemí, aby se výhonky rozvětvily. Při vhodném zalévání začne rostlina velmi rychle růst. V létě zkraťte dlouhé větvičky ještě jednou, minimálně na polovinu, a na podzim opět. Při posledním řezu koncem podzimu zarovnejte všechny výhony na stejnou výšku.

První rok nenechte plot vyrůst výš než 1 metr až metr a půl, soustřeďte se na jeho dostatečnou hustotu. Další rok na jaře ho můžete nechat dorůst až do dvoumetrové výšky, na konci jara jej lze opět tvarovat.

Klepněte pro větší obrázek
Při pěstování brestu musíte být důslední v pravidelném řezu, aby se zahustil; foto: Velkoobchod hračky – Zabawki

Bez vody se později obejde, bez tvarování ne

Pro svůj intenzivní růst vyžaduje brest pravidelný přísun vody. Když dosáhne požadovaného rozměru, stačí mu vody málo, neboť jeho růst se zpomalí. Jediná péče o něj pak prakticky spočívá jen v pravidelném stříhání do požadovaného tvaru.

Klepněte pro větší obrázek
Zima. Listy opadají, ale přes husté větvoví není příliš vidět; foto: Velkoobchod hračky – Zabawki

  • Tip redakce: Turkestánský brest si zasadili i někteří naši čtenáři. O zkušenostech s jeho pěstováním si přečtěte na diskuzním fóru.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |