vytisknout velikost písma Slunečnice topinambur je skvělá pro diabetiky. Jak ji pěstovat?

Topinambur pochází z Mexika, z území indiánského kmene Topinambus. Do Evropy se dostal až po objevení Ameriky. Stal se pak oblíbenou stravou Židů, a proto je rostlina známá jako "židovské" brambory.
Slunečnice topinambur je skvělá pro diabetiky. Jak ji pěstovat?

Slunečnice k okrase i na talíř

Topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus L.) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), příbuzná sluneč­nici. Rostliny dosahují výšky až tři metry. Listy má vstřícné, podlouhle vejčité, drsné, žluté květy jsou podobné slunečnici, ale jsou drobnější. Hlízy topinamburů mají podlouhlý, nepravidelný tvar s četnými hrbolky, na nich jsou očka s puky. Podle barvy bývají hlízy bílé nebo žluté, růžové nebo červené. Hlízy se vytvářejí v létě a na podzim a dozrávají již v prvním roce. Jejich předností je, že vzdorují i silným mrazům, proto se mohou nechat přezimovat v půdě a sklízet i na jaře.
 

Registrované odrůdy topinamburů

RÚT – Je jediná odrůda, která má hlízy s červenou slupkou. Hlízy jsou vejčité, středně protáhlé, široké s pravidelným tvarem.

SKARLET  Odrůda kvete ojediněle, pozdě na podzim, při chladnějším průběhu počasí nevykvete vůbec. Hlízy jsou světle žluté, s hruškovitým tvarem, středně dlouhé a středně široké a jsou univerzálně využitelné pro konzum i ke krmení.

KARIN – Hlízy jsou větší, hruškovitého tvaru, světle žlu­té, středně dlouhé a středně široké.

ZLATA – Medonosná odrůda tvoří nízkou nať o výšce 1,8 až 2 m. Velice bohatě kvete ve druhé polovině července. Hlízy jsou tmavě žluté, velmi nepravidelného tvaru, využitelné především pro krmné účely. Nadzemní část je výjimečná svým dekorativním vzhledem.

 

Znáte topinambury, židovské brambory?

Znáte topinambury, židovské brambory?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |