vytisknout velikost písma Slovník správného vinohradníka

Vysadili jste si hlavičku révy na zahradě a máte pocit, že jste vyhlášený moravský vinohradník? Možná. Pustili jste se do výroby vlastního vína? Skutečným vinařem budete, až se naučíte základní pojmy.

Zmatek v některých pojmech, jež se točí kolem vinohradnictví a vinařství, mají i leckteří rodáci z jihu Moravy, kteří byli ve stínu révové hlavičky počati. Proto neuškodí, když si některé výrazy oprášíme, nebo se je naučíme používat.

Klepněte pro větší obrázek

Réva vinná – Tady je trochu problém a humbuk kolem používání správného jména rostliny. Botanikové a odborníci z řad vinohradníků se shodnou, že se smí říkat pouze réva vinná, nikoli vinná réva. Ostatně v lesích také něpěstujeme ztepilý smrk, ale smrk ztepilý. Hovorově se běžně používá vinná réva, ovšem pokud se chceme vyjadřovat odborně, pěstujeme révu vinnou.

Klepněte pro větší obrázek

Hrozen – Jako hrozen označujeme plodenství bobulí, které nám na révě naroste. Hrozen vzniká ještě jako květenství drobných zelenožlutých kvítků. Ty se mění na plody – bobule, a z hroznovitého květenství se stává plodenství. Po dozrání se celé hrozny lisují a získaný mošt se nechá zkvasit na víno.

Klepněte pro větší obrázek

Víno – Je to nápoj vznikající kvašením z moštu. Zvláště v Čechách se v některých oblastech říká víno také hroznům. V obchodech s ovocem často vidíme nápis víno, prodejce tím myslí plody. Vznik vína je technologicky poměrně dlouhý proces, na počátku se tvoří mošt, z něj burčák a z něj pak vzniká víno.

Klepněte pro větší obrázek

Vinohradnictví – Zabývá se pěstováním révy vinné. Vinohradník je tedy ten, který má vinohrad a na něm hlavičky révy. Nemusí však sám víno vyrábět, může hrozny prodávat vinařstvím nebo drobným vinařům.

Vinařství – Zabývá se právě výrobou vína. Vinař nemusí mít vinohrad, nemusí pěstovat révu vinnou, a přesto může být vinařem. Hrozny může totiž nakupovat. Samozřejmě, vinař může být zároveň vinohradníkem a naopak.

Moštové odrůdy révy vinné – Mají většinou menší bobule s vysokým obsahem cukru po dozrání. Sklízí se ve velkém, lisují na mošt, z něhož vzniká víno.

Stolní odrůdy révy vinné – Bobule hroznů bývají větší, kulovité nebo podlouhlé. Mívají menší obsah cukru a jsou určeny výhradně pro konzumaci.

Klepněte pro větší obrázek

Ampelografie – Nauka popisující jednotlivé odrůdy révy vinné. Ampelografické znaky jsou takové, které jednotlivé druhy od sebe odlišují.

Fenofáze – Je část vegetačního období révy. Rozlišuejem rašení, kvetení, zaměkání bobulí a zralost hroznů.

Slzení – Během této části vegetačního období réva vypouští mízu z řezných ran. Bývá tomu v předjaří do března. Réva se probouzí ze zimního spánku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |