vytisknout velikost písma Slovník správného vinohradníka

Vysadili jste si hlavičku révy na zahradě a máte pocit, že jste vyhlášený moravský vinohradník? Možná. Pustili jste se do výroby vlastního vína? Skutečným vinařem budete, až se naučíte základní pojmy.

Zmatek v některých pojmech, jež se točí kolem vinohradnictví a vinařství, mají i leckteří rodáci z jihu Moravy, kteří byli ve stínu révové hlavičky počati. Proto neuškodí, když si některé výrazy oprášíme, nebo se je naučíme používat.

Klepněte pro větší obrázek

Réva vinná – Tady je trochu problém a humbuk kolem používání správného jména rostliny. Botanikové a odborníci z řad vinohradníků se shodnou, že se smí říkat pouze réva vinná, nikoli vinná réva. Ostatně v lesích také něpěstujeme ztepilý smrk, ale smrk ztepilý. Hovorově se běžně používá vinná réva, ovšem pokud se chceme vyjadřovat odborně, pěstujeme révu vinnou.

Klepněte pro větší obrázek

Hrozen – Jako hrozen označujeme plodenství bobulí, které nám na révě naroste. Hrozen vzniká ještě jako květenství drobných zelenožlutých kvítků. Ty se mění na plody – bobule, a z hroznovitého květenství se stává plodenství. Po dozrání se celé hrozny lisují a získaný mošt se nechá zkvasit na víno.

Klepněte pro větší obrázek

Víno – Je to nápoj vznikající kvašením z moštu. Zvláště v Čechách se v některých oblastech říká víno také hroznům. V obchodech s ovocem často vidíme nápis víno, prodejce tím myslí plody. Vznik vína je technologicky poměrně dlouhý proces, na počátku se tvoří mošt, z něj burčák a z něj pak vzniká víno.

Klepněte pro větší obrázek

Vinohradnictví – Zabývá se pěstováním révy vinné. Vinohradník je tedy ten, který má vinohrad a na něm hlavičky révy. Nemusí však sám víno vyrábět, může hrozny prodávat vinařstvím nebo drobným vinařům.

Vinařství – Zabývá se právě výrobou vína. Vinař nemusí mít vinohrad, nemusí pěstovat révu vinnou, a přesto může být vinařem. Hrozny může totiž nakupovat. Samozřejmě, vinař může být zároveň vinohradníkem a naopak.

Moštové odrůdy révy vinné – Mají většinou menší bobule s vysokým obsahem cukru po dozrání. Sklízí se ve velkém, lisují na mošt, z něhož vzniká víno.

Stolní odrůdy révy vinné – Bobule hroznů bývají větší, kulovité nebo podlouhlé. Mívají menší obsah cukru a jsou určeny výhradně pro konzumaci.

Klepněte pro větší obrázek

Ampelografie – Nauka popisující jednotlivé odrůdy révy vinné. Ampelografické znaky jsou takové, které jednotlivé druhy od sebe odlišují.

Fenofáze – Je část vegetačního období révy. Rozlišuejem rašení, kvetení, zaměkání bobulí a zralost hroznů.

Slzení – Během této části vegetačního období réva vypouští mízu z řezných ran. Bývá tomu v předjaří do března. Réva se probouzí ze zimního spánku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |