vytisknout velikost písma Slovník správného vinohradníka

Vysadili jste si hlavičku révy na zahradě a máte pocit, že jste vyhlášený moravský vinohradník? Možná. Pustili jste se do výroby vlastního vína? Skutečným vinařem budete, až se naučíte základní pojmy.

Zmatek v některých pojmech, jež se točí kolem vinohradnictví a vinařství, mají i leckteří rodáci z jihu Moravy, kteří byli ve stínu révové hlavičky počati. Proto neuškodí, když si některé výrazy oprášíme, nebo se je naučíme používat.

Klepněte pro větší obrázek

Réva vinná – Tady je trochu problém a humbuk kolem používání správného jména rostliny. Botanikové a odborníci z řad vinohradníků se shodnou, že se smí říkat pouze réva vinná, nikoli vinná réva. Ostatně v lesích také něpěstujeme ztepilý smrk, ale smrk ztepilý. Hovorově se běžně používá vinná réva, ovšem pokud se chceme vyjadřovat odborně, pěstujeme révu vinnou.

Klepněte pro větší obrázek

Hrozen – Jako hrozen označujeme plodenství bobulí, které nám na révě naroste. Hrozen vzniká ještě jako květenství drobných zelenožlutých kvítků. Ty se mění na plody – bobule, a z hroznovitého květenství se stává plodenství. Po dozrání se celé hrozny lisují a získaný mošt se nechá zkvasit na víno.

Klepněte pro větší obrázek

Víno – Je to nápoj vznikající kvašením z moštu. Zvláště v Čechách se v některých oblastech říká víno také hroznům. V obchodech s ovocem často vidíme nápis víno, prodejce tím myslí plody. Vznik vína je technologicky poměrně dlouhý proces, na počátku se tvoří mošt, z něj burčák a z něj pak vzniká víno.

Klepněte pro větší obrázek

Vinohradnictví – Zabývá se pěstováním révy vinné. Vinohradník je tedy ten, který má vinohrad a na něm hlavičky révy. Nemusí však sám víno vyrábět, může hrozny prodávat vinařstvím nebo drobným vinařům.

Vinařství – Zabývá se právě výrobou vína. Vinař nemusí mít vinohrad, nemusí pěstovat révu vinnou, a přesto může být vinařem. Hrozny může totiž nakupovat. Samozřejmě, vinař může být zároveň vinohradníkem a naopak.

Moštové odrůdy révy vinné – Mají většinou menší bobule s vysokým obsahem cukru po dozrání. Sklízí se ve velkém, lisují na mošt, z něhož vzniká víno.

Stolní odrůdy révy vinné – Bobule hroznů bývají větší, kulovité nebo podlouhlé. Mívají menší obsah cukru a jsou určeny výhradně pro konzumaci.

Klepněte pro větší obrázek

Ampelografie – Nauka popisující jednotlivé odrůdy révy vinné. Ampelografické znaky jsou takové, které jednotlivé druhy od sebe odlišují.

Fenofáze – Je část vegetačního období révy. Rozlišuejem rašení, kvetení, zaměkání bobulí a zralost hroznů.

Slzení – Během této části vegetačního období réva vypouští mízu z řezných ran. Bývá tomu v předjaří do března. Réva se probouzí ze zimního spánku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma.

13.  2.  2018 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

6.  2.  2018 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

11.  2.  2018 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

18.  2.  2018 |
Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Pokud jste si, stejně jako já, oblíbili spíše stříbro než zlato, všimli jste si už určitě, že tyto řetízky, náramky a prstýnky po čase nevypadají tak pěkně, jako když byly nové. Zmatní a začnou černat. Pokud ale víte jak na to, můžete je doma snadno vyčistit a původní lesk jim rychle vrátit. Všechno, co k tomu budete potřebovat, najdete doma.

9.  2.  2018 |