vytisknout velikost písma Slepice na zahradě? Jsou plemena, která nehrabou

Přemýšlíte nad pořízením nového chovného hejna slepic, ale bojíte se, že vám jeho členové zdevastují zahradu? Nemusí to být tak úplně pravda, jestliže si pořídíte některá zajímavá čistokrevná plemena.

Prakticky to známe skoro všichni, kdo jsme někdy chovali slepice. Nekonečné hrabání jim v obecném povědomí na oblibě příliš nepřidalo, proto je vhodné se zmínit i o tom, že ne všechny slepice jsou takové ničitelky.

Poznávací znamení: rousy na nohou

Je jasné, že pokud mají slepice nohy, budou hrabat stále, však se také jedná o hrabavou drůbež. Výjimkou jsou ovšem plemena, která mají rousy na běhácích. To jim zabraňuje v přílišném hrabání a tím pádem i ničení vysazených rostlin.

Takovýchto plemen existuje poměrně velké množství, a tak si můžete vybírat nejen podle jejich vzhledu, ale i podle velikosti, výše snášky nebo barvy vajec. K těm menším patří rousné zakrslé, zdrobnělé kočinky nebo stále oblíbené hedvábničky, které vypadají, jako by ani neměly peří. Díky své hmotnosti nespotřebují mnoho krmiva.

Klepněte pro větší obrázek
Možnou alternativou za slepice mohou být i krůty, například divoké bíle lemované 

Naopak impozantně působí plemena těžká a plemena s kombinovanou užitkovostí, například brahmánky, kočinky, faverolky nebo populární maransky, snášející vajíčka v barvě hnědočokoládové. Ať už se rozhodnete jakkoliv, slepice v zahradě vám starosti už nezpůsobí.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |