vytisknout velikost písma Slepice, které obarví vejce na Velikonoce za vás!

Jistě znáte hnědá vejce, případně bílá. Věděli jste ale, že existují také čokoládová nebo zelená? Ve většině obchodů pořídíte vejce s hnědým zabarvením. Čím je to způsobeno?

Co vám napoví barva vajíčka

Takováto vajíčka snáší hybridy slepic (neřadí se k žádnému určitému plemeni), které se pro velkochovy osvědčily nejlépe. Naopak bílá vajíčka bývají k dostání méně často a jsou dražší, neboť plemena, jež je produkují, velkochovům plně nepřivykla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ani jedno z vajec nebylo obarveno. Velikonoční koledníci se asi budou divit • Tyrkysová vejce od plemene Araucana jsou velmi netypická a neznámá 

Vejce hnědá, v dnešní době klasika  

Tato tradiční barva vajec je všem dobře známá. Slepice snášející hnědá vejce patří do takzvaných středně težkých plemen s kombinovanou užitkovostí, jsou proto vhodné jak pro snášku, tak pro masné účely.  

Klepněte pro větší obrázek
Hnědé hybridní slepice spotřebují mnohem více krmiva než lehká plemena 

Jedná se o plemena amroksky, hempšírky, plymutky nebo o hybridní linie snášející většinou hnědá vejce (Tetra, Moravia). U běžných plemen se barva vaječné skořápky shoduje s barvou ušnic, to znamená, že slepice s bílými ušnicemi snášejí vejce bílá, slepice s červenými ušnicemi hnědá vejce.

Nechat slepice na zahradě? Jde to! Jsou plemena, která nehrabou

Nechat slepice na zahradě? Jde to! Jsou plemena, která nehrabou

Vejce bílá jako sníh  

Bílá barva vajec, která se dají velmi dobře barvit a různě zdobit, bývá nejžádanější právě o Velikonocích. Je typická pro takzvaně lehká plemena, jež pocházejí převážně z Itálie a Španělska. 

Klepněte pro větší obrázek
Hamburčanky nesou bílá vejce 

Slepice, které je snáší, jsou velmi oblíbené také pro svůj líbivý vzhled. Jedná se například o minorky, vlašky, leghornky či lakenfeldky. 

Ovlivňuje barva skořápky kvalitu vajíčka?

Rozhodně ne, kvalitativní rozdíl ve složení či chuti odlišně zbarvených vajec neexistuje! Nezáleží na barvě skořápky, ale na podmínkách, v nichž je slepice chována. Jedinou odlišností je, že hnědá vejce mají ve srovnání s bílými pevnější skořápku. 

 

Vejce jako z čokolády  

Ačkoliv to zní zvláštně, slepice nesoucí vejce, jejichž barva připomíná čokoládu, skutečně existují. Jsou jimi poměrně mohutné maransky. Barva těchto vajec je velmi intenzivní a svým hnědočerveným odstínem připomíná vejce barvená ve slupkách cibule. 

Klepněte pro větší obrázek
Maranska: toto plemeno pochází z Francie 

Vejce jako od vodníka  

Že jsou zelená vejce výmysl? Přesvědčte se sami: stačí se jen podívat na snášku slepic plemene Araucana. Barva skořápky (dokonce i uvnitř!) bývá světle nazelenalá, a aby to bylo zajímavější, některé barevné rázy tohoto plemene nebo i jednotlivé kusy nesou vejce namodralá.  

Klepněte pro větší obrázek
Nádherný kohout plemene Araucana je bezocasý a má výrazné licousy 

Všechna zmíněná plemena jsou velmi nenáročná, co se podmínek chovu týče, ačkoliv samozřejmě platí, že každé z nich má své potřeby, s nimiž je nutné se dobředu seznámit, rozhodnete-li se pro jejich chov. Pokud si pak drůbež skutečně pořídíte, pravděpodobně zjistíte, že rčení Pitomá jako slepice nemusí platit vždy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |