vytisknout velikost písma Sledujte nový seriál Jak pěstovat orchideje

Dostali jste orchidej a nevíte, co s ní? Zaujalo vás její pěstování natolik, že byste rádi zkusili i další druhy? Nebo zatím jen prohlížíte regály, kde jsou orchideje, a na svou první teprve sbíráte odvahu?
Právě vám je určen náš nový seriál. Po několik týdnů se pokusíme společně s vámi pootevřít dvířka do nádherného světa orchidejí. Necháme se unášet jejich barvami a vůněmi a pokusíme se vám je představit tak důkladně, abyste si kousek exotiky mohli bez obav dopřát i doma. 

Pokud to vezmete za správný konec, snadno se může stát, že začnete s jedním Phalem a na konci své první orchidejové pětiletky budete mít byt plný desítek orchidejí všeho druhu a troufnete si i na vyšší dívčí, jako jsou Cattleye, Vandy nebo botanická drobotina.

Klepněte pro větší obrázek
Phalaenopsisem to obvykle začíná 

Phalaenopsis, Dendrobium, Oncidium, Paphiopedillum, Cymbidium, Cattleya, Vanda...

To všechno jsou orchideje, které lze při správné péči dlouhodobě pěstovat a přivést ke květu i v amatérských podmínkách vašeho domova. Budeme si podrobně povídat o jednotlivých druzích, jejich nárocích a správných pěstebních postupech.

Jak dobře nakoupit orchideje?

Nevíte, jakou orchidej si v bohaté nabídce vybrat? Který druh by pro vás byl nejvhodnější? Zvolíme ten správný a poradíme, nač dát pozor při nákupu. Zmíníme se také o tom, že orchideje lze získat i jinde než v kamenných obchodech.

Klepněte pro větší obrázek
Paphiopedilum chce trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to 

Přesazení není věda!

Zdá se vám, že vaše orchidej potřebuje přesadit a nevíte, jak na to? Zhodnotíme a doporučíme hotové, kupované substráty. Povíme si i o domácím míchání substrátů a jejich jednotlivých složkách, nezapomene ani na informace o vhodných květináčích.

Zálivka je důležitá!

Váháte, zda zalévat vodou z vodovodu, destilovanou nebo dešťovou? I z kohoutku vám může téct kvalitní voda… ale také voda, kterou své orchideje pomalu zabijete. Poradíme, jak to zjistit. Hledáte vhodná hnojiva a řešíte jejich dávkování? Řekneme si, jak na to.

Klepněte pro větší obrázek
Masdevalia ozdobí chladnou chodbu 

Nemoci a škůdci: odhalíme, porazíme!

Probereme nejběžnější škůdce a choroby orchidejí. Naučíme se, jak je rozpoznat, a především jak s nimi co nejlépe a nejúčinněji bojovat. Zmíníme mechanické, biologické i chemické způsoby likvidace.

Dobré místo rozhoduje

Hledáte pro svou orchidej to nejlepší umístění? Každý druh má jiné nároky. Najdeme společně to správné místo. Budeme se věnovat problematice teploty, světla a vlhkosti. Nezapomeneme ani na letnění orchidejí.

Klepněte pro větší obrázek
Vanda: za letní prázdniny v koruně stromu poděkuje květem 

Knížky na noční stolek?

Chcete se dozvědět ještě více? Rádi se kocháte krásnými fotografiemi? Hledáte inspiraci? Probereme veškerou dostupnou literaturu a poradíme, do které knihy investovat a bez které se klidně obejdete.

Výstavy orchidejí: víte kdy a kde?

Probereme podrobněji dostupné výstavy a zhodnotíme, kterou stojí za to navštívit. Poreferujeme o minulých ročnících a určitě nezapomeneme na záplavu fotografií. Promluvíme i řečí čísel – důležité jsou i přesné termíny a vstupné.

Klepněte pro větší obrázek
Kvalitní výstavy vás inspirují

Klepněte pro větší obrázek
Cattleya je bezesporu královna. Když víte, jak na to, nechá se přemluvit ke kvetení poměrně snadno 

Minimum teorie, maximum praxe (vzkaz autorky)!

Nemějte obavu, že moje rady budou příliš obecné. Budu psát pouze o těch rostlinných druzích, které znám, dlouhodobě pěstuji a které mi ochotně kvetou. Stejně tak pěstební postupy, jež doporučím, jsem na svých orchidejích vyzkoušela.

V současné době mi dělá radost něco přes sto rostlin, okolo patnácti druhů. Postupně vás s nimi seznámím prostřednictvím svých fotografií. Mé rady se budou týkat běžného amatérského pěstování orchidejí na okenních parapetech, ve vitrínách, na balkonech a chladných chodbách.

Klepněte pro větší obrázek
I takhle to může u vás doma vypadat

Za spoustu praktických znalostí a pěstitelských fíglů vděčím internetu, literatuře a především zkušeným orchidejářům ze všech koutů republiky, skvělým lidem, jimž tímto děkuji, že i jejich zásluhou se mohu denně těšit ze svých kytiček. A když dovolíte, ráda se s vámi o své poznatky podělím.

Příště: orchidej Phalaenopsis

Vzhledem k tomu, že pro většinu lidí představuje Phalaenopsis vstup do orchidejářského světa, budu se věnovat právě jemu. Dozvíte se: 

  • Něco málo o jeho původu.
  • Co všechno můžeme vidět v našich obchodech.
  • Jak postupovat, aby rostlina znovu vykvetla a kterak se o ni postarat po odkvětu.
  • Pár slov o pěstování: světlo, teplota, zálivka, hnojení, substrát.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |