vytisknout velikost písma Slavte s námi Světový den meteorologie

Dnešní den je svátkem všech vědců a vůbec lidí, kteří mají ve své pracovní náplni počasí a slaví Světový den meteorologie. Jak svátek vznikl? Světová meteorologická organizace WMO (World Meteorological Organization), sídlící ve švýcarské Ženevě, je mezivládní organizace se sto sedmaosmdesáti členskými státy a dalšími oblastmi světa.

Vznikla z Mezinárodní meteorologické organizace IMO (International Meteorological Organization), jež byla založena roku 1873. Její činnost byla pod záštitou Organizace spojených národů obnovena až v roce 1947. Krátce na to se WMO stává zvláštním odborem OSN pro meteorologii. Aby vše fungovalo v celosvětovém měřítku, byla vytvořena mezinárodní úmluva Světové meteorologické organizace o spolupráci a podepsána všemi zúčastněnými organizacemi 11. října 1947.

O tři roky později nabyla platnosti právě dvacátého třetího března, který se slaví jako Světový den meteorologie. Letošním téma meteorologické diskuze, „Polární meteorologie: Porozumět globálním důsledkům“, si klade za cíl vybízet ke zmírnění potencionálních dopadů na světové klima.

Oteplování má vliv na přírodu, a tím i na náš život

V důsledku oteplování stoupla střední globální hladina moří o deset až dvacet centimetrů. Odhaduje se, že toto zvýšení představuje až desetinásobek průměrného zvyšování za uplynulých tři tisíce let.

Doba každoročního zamrzání jezer a řek se během uplynulého století zkrátila o zhruba dva týdny. Snad nejnápadnějším důkazem vlivu globálního oteplování jsou změny flory a fauny. V některých částech severní polokoule se od šedesátých let minulého století vegetační období prodloužilo téměř o jedenáct dnů.

Podle předpokladů, se na Zemi může během století oteplit o jeden až šest stupňů, v České republice teplota stoupne přibližně o tři stupně Celsia.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |