vytisknout velikost písma Slavte s námi Světový den meteorologie

Slavte s námi Světový den meteorologie

Dnešní den je svátkem všech vědců a vůbec lidí, kteří mají ve své pracovní náplni počasí a slaví Světový den meteorologie. Jak svátek vznikl? Světová meteorologická organizace WMO (World Meteorological Organization), sídlící ve švýcarské Ženevě, je mezivládní organizace se sto sedmaosmdesáti členskými státy a dalšími oblastmi světa.

Vznikla z Mezinárodní meteorologické organizace IMO (International Meteorological Organization), jež byla založena roku 1873. Její činnost byla pod záštitou Organizace spojených národů obnovena až v roce 1947. Krátce na to se WMO stává zvláštním odborem OSN pro meteorologii. Aby vše fungovalo v celosvětovém měřítku, byla vytvořena mezinárodní úmluva Světové meteorologické organizace o spolupráci a podepsána všemi zúčastněnými organizacemi 11. října 1947.

O tři roky později nabyla platnosti právě dvacátého třetího března, který se slaví jako Světový den meteorologie. Letošním téma meteorologické diskuze, „Polární meteorologie: Porozumět globálním důsledkům“, si klade za cíl vybízet ke zmírnění potencionálních dopadů na světové klima.

Oteplování má vliv na přírodu, a tím i na náš život

V důsledku oteplování stoupla střední globální hladina moří o deset až dvacet centimetrů. Odhaduje se, že toto zvýšení představuje až desetinásobek průměrného zvyšování za uplynulých tři tisíce let.

Doba každoročního zamrzání jezer a řek se během uplynulého století zkrátila o zhruba dva týdny. Snad nejnápadnějším důkazem vlivu globálního oteplování jsou změny flory a fauny. V některých částech severní polokoule se od šedesátých let minulého století vegetační období prodloužilo téměř o jedenáct dnů.

Podle předpokladů, se na Zemi může během století oteplit o jeden až šest stupňů, v České republice teplota stoupne přibližně o tři stupně Celsia.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |