vytisknout velikost písma Skvělé pesto vykouzlíte z plevele i kuchyňského odpadu. Zkuste z ředkvičky i mrkvové natě

Stálicí mezi pesty je to z bazalky, hodně se v posledních letech rozmohlo pesto z medvědího česneku, protože jde o jeden z mála způsobů, jak zakonzervovat sílu ukrytou v této bylině. Ale co zkusit pesto z koriandru, meduňky, špenátu, mrkvové natě či ředkvičkové pesto.

Fajnšmekři dobře vědí, že rostlinek, z nichž lze vyrobit výborné pesto, je mnoho. Vyzkoušejte nějaký z našich tipů a rozhodně nebudete litovat. Základem pesta je zpravidla: 
česnek
oříšky – piniové nebo kešu
parmezán
sůl (pepř)
olivový olej
někdy citron

Pesto z koriandru

Chuť a vůni koriandru buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte do první skupiny, patrně jste i milovníky indického karí, kde hraje tato bylina prim. Uplatnění najde i v mexické, arabské i čínské kuchyni, takže mít ho doma po ruce se vyplatí. Můžete jím navíc ochutit ryby nebo kuskus. Bylina navíc podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž příznivě ovlivňuje trávení.

Na pesto budete potřebovat dva hrnky nasekaných listů koriandru, kešu oříšky, parmezán, dva stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti. Vše rozmixujte na jemnou konzistenci a nakonec vmíchejte kvalitní olivový olej.

Stejně můžete postupovat i u pesta z petržele či libečku.

Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Meduňkové pesto

Ač se to nezdá, meduňka je bylinka mnoha tváří. Čaj z ní vám zajistí klidný a pohodový spánek, pesto vás svou dokonalou chutí naopak nabudí. Hodí se klasicky k těstovinám, ale třeba i k plackám z brambor či do tortilly. Postup na výrobu pesta je vlastně pořád stejný, rozmixujete mladé listy s oříšky, česnekem a sýrem, pak přimícháváte olivový olej k dosažení požadované konzistence. Zkusit můžete i variantu jen z listů, oleje a česneku, kam přimícháte nasekané oříšky.

Vyzkoušet můžete i další bylinky podobného druhu, jako je například máta.

Špenátové pesto

I když špenát není tak bohatý na železo, jak se roky udávalo, stejně obsahuje velké množství cenných látek důležitých pro lidské zdraví. Obsahuje hodně draslíku, vitaminu K a skvělé antioxidanty. Ale hlavně má výbornou chuť, takže pesto z něj bude lahůdka.

Zkuste třeba listy špenátu smíchat s jarní cibulkou místo oblíbeného česneku. Také místo kešu oříšků můžete použít třeba semínka slunečnice.

Pesto z plevele

Jsou rostliny, které na své zahrádce nechce žádný pořádný zahradník. Milovník netradičních chutí naopak po takových rostlinkách sáhne, protože obsahují více minerálních látek a vitaminů než vypěstovaná zelenina. Navíc rostou všude a zadarmo. Připravíte z nich pesto, po němž se budou všichni olizovat.

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Kopřivové pesto

Chutné pesto připravíte například z kopřiv, které smícháte s bazalkou, parmezánem, citronovou kůrou a šťávou. Další zajímavou rostlinkou je bršlice alias kozí noha, která podporuje očistu těla, odkyselení a látkovou výměnu. K bršlici se hodí mandle a můžete vyzkoušet pastu bez sýra.

Máte v zahradě kopřivy? Zužitkujte je!

Máte v zahradě kopřivy? Zužitkujte je!

Pesto „z odpadu“

Trendem současné doby je nevyhazovat žádné kuchyňské zbytky a všechno zužitkovat. Tahle filozofie se skvěle snoubí s výrobou zajímavých pest, protože chutnou pastu můžete udělat například z natě ze ředkviček, mrkve či z košťálu z brokolice. V tomto případě ale doporučujeme používat jen zeleninu z vlastní zahrádky nebo v bio kvalitě, rozhodně ne ze supermarketu.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Pesto z mrkvové natě 

Pokud nemáte králíky, mrkvovou nať v lepším případě vyhodíte do kompostu, v tom horším prostě do koše. Přitom i z ní můžete vyrobit pesto. Otrhejte z natě drobné lístky, ty rozmixujte s česnekem, oříšky, olivovým olejem a trochou citronové šťávy podle chuti. Dochuťte solí a pepřem. 

Ředkvičkové pesto

Opět využijte lístky ředkviček, které by měly být svěží. Zvadlé raději nepoužívejte. Opět otrhejte jen lístečky, prostřední nať vyhoďte. Rozmixujte s piniovými oříšky, česnekem, parmezánem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Piniové oříšky můžete nahradit opraženými mandlemi. 

Ředkvičky: pěstování, odrůdy

Ředkvičky: pěstování, odrůdy

Jak pesto uchovávat

Všechna pesta skladujte v ledničce, kde vydrží asi týden. Jejich trvanlivost můžete výrazně prodloužit, když použijete čisté skleněné nádoby a ještě před uzavřením zalijete pesto slabou vrstvou olivového oleje. Ani kousek pasty však nesmí zůstat nalepený na skle nad olejem, začal by brzy plesnivět. Pesto lze i zamrazit, třeba hned po jednotlivých porcích ve větších tvořítkách na led, které po zamrznutí přesypete do větší plastové krabičky.

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Nejen na těstoviny

Pesto má v kuchyni mnoho využití. Můžete je samozřejmě dát na těstoviny a zasypat sýrem, ale lze jej přidat i k masům (a to jak na talíři, na pánvi i v pekáčku), stejně jako namazat na topinku. To jsou však jen základní využití. Gurmáni využijí pesto například na pizzu, skvěle zafunguje se sýrem v tortille. Lze je použít místo jiných dochucovadel (tedy místo tatarky a kečupu).

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

20.  3.  2020 |
Vyrobte dětem vlastní kinetický písek. Je to jednoduché a ušetříte. Tady jsou 3 vyzkoušené recepty

Vyrobte dětem vlastní kinetický písek. Je to …

Na světě asi není mnoho dětí, které by si neoblíbily kinetický písek. Tenhle skvělý materiál je na omak jako skutečný písek, přitom tvárný jako těsto. Může mít krásné barvičky a navíc se nelepí na ruce jako obyčejná modelína. Zamilují si ho i dospělí – působí terapeuticky a zbavuje stresu.

27.  3.  2020 |
Karanténa nás uvěznila doma: Co je teď ideální udělat na zahradě a kolem domu?

Karanténa nás uvěznila doma: Co je teď ideáln…

Všechno zlé je pro něco dobré. Snažte se proto na současné složité situaci najít i nějaká pozitiva. Jaro se pomalu hlásí o slovo, a tak můžete získaný volný čas v karanténě využít třeba k práci na zahradě a okolo domu. Poradíme vám, do čeho je teď vhodné se pustit.

24.  3.  2020 |
Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbírejte si je a načerpejte sílu z přírody

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbír…

Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.

22.  3.  2020 |
Sedmikráska chudobka je plná vitamínů. Drobný kvítek vyléčí kašel i poraněnou kůži

Sedmikráska chudobka je plná vitamínů. Drobný…

Sedmikrásku zná i malé dítě, na její léčivé účinky se však téměř zapomnělo. Vyrazte na louku na čerstvé květy, které pomohou vyléčit mnoho neduhů.

29.  3.  2020 |