vytisknout velikost písma Skvělé pesto vykouzlíte z plevele i kuchyňského odpadu. Zkuste z ředkvičky i mrkvové natě

Stálicí mezi pesty je to z bazalky, hodně se v posledních letech rozmohlo pesto z medvědího česneku, protože jde o jeden z mála způsobů, jak zakonzervovat sílu ukrytou v této bylině. Ale co zkusit pesto z koriandru, meduňky, špenátu, mrkvové natě či ředkvičkové pesto.

Fajnšmekři dobře vědí, že rostlinek, z nichž lze vyrobit výborné pesto, je mnoho. Vyzkoušejte nějaký z našich tipů a rozhodně nebudete litovat. Základem pesta je zpravidla: 
česnek
oříšky – piniové nebo kešu
parmezán
sůl (pepř)
olivový olej
někdy citron

Pesto z koriandru

Chuť a vůni koriandru buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte do první skupiny, patrně jste i milovníky indického karí, kde hraje tato bylina prim. Uplatnění najde i v mexické, arabské i čínské kuchyni, takže mít ho doma po ruce se vyplatí. Můžete jím navíc ochutit ryby nebo kuskus. Bylina navíc podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž příznivě ovlivňuje trávení.

Na pesto budete potřebovat dva hrnky nasekaných listů koriandru, kešu oříšky, parmezán, dva stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti. Vše rozmixujte na jemnou konzistenci a nakonec vmíchejte kvalitní olivový olej.

Stejně můžete postupovat i u pesta z petržele či libečku.

Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Meduňkové pesto

Ač se to nezdá, meduňka je bylinka mnoha tváří. Čaj z ní vám zajistí klidný a pohodový spánek, pesto vás svou dokonalou chutí naopak nabudí. Hodí se klasicky k těstovinám, ale třeba i k plackám z brambor či do tortilly. Postup na výrobu pesta je vlastně pořád stejný, rozmixujete mladé listy s oříšky, česnekem a sýrem, pak přimícháváte olivový olej k dosažení požadované konzistence. Zkusit můžete i variantu jen z listů, oleje a česneku, kam přimícháte nasekané oříšky.

Vyzkoušet můžete i další bylinky podobného druhu, jako je například máta.

Špenátové pesto

I když špenát není tak bohatý na železo, jak se roky udávalo, stejně obsahuje velké množství cenných látek důležitých pro lidské zdraví. Obsahuje hodně draslíku, vitaminu K a skvělé antioxidanty. Ale hlavně má výbornou chuť, takže pesto z něj bude lahůdka.

Zkuste třeba listy špenátu smíchat s jarní cibulkou místo oblíbeného česneku. Také místo kešu oříšků můžete použít třeba semínka slunečnice.

Pesto z plevele

Jsou rostliny, které na své zahrádce nechce žádný pořádný zahradník. Milovník netradičních chutí naopak po takových rostlinkách sáhne, protože obsahují více minerálních látek a vitaminů než vypěstovaná zelenina. Navíc rostou všude a zadarmo. Připravíte z nich pesto, po němž se budou všichni olizovat.

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Kopřivové pesto

Chutné pesto připravíte například z kopřiv, které smícháte s bazalkou, parmezánem, citronovou kůrou a šťávou. Další zajímavou rostlinkou je bršlice alias kozí noha, která podporuje očistu těla, odkyselení a látkovou výměnu. K bršlici se hodí mandle a můžete vyzkoušet pastu bez sýra.

Máte v zahradě kopřivy? Zužitkujte je!

Máte v zahradě kopřivy? Zužitkujte je!

Pesto „z odpadu“

Trendem současné doby je nevyhazovat žádné kuchyňské zbytky a všechno zužitkovat. Tahle filozofie se skvěle snoubí s výrobou zajímavých pest, protože chutnou pastu můžete udělat například z natě ze ředkviček, mrkve či z košťálu z brokolice. V tomto případě ale doporučujeme používat jen zeleninu z vlastní zahrádky nebo v bio kvalitě, rozhodně ne ze supermarketu.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Pesto z mrkvové natě 

Pokud nemáte králíky, mrkvovou nať v lepším případě vyhodíte do kompostu, v tom horším prostě do koše. Přitom i z ní můžete vyrobit pesto. Otrhejte z natě drobné lístky, ty rozmixujte s česnekem, oříšky, olivovým olejem a trochou citronové šťávy podle chuti. Dochuťte solí a pepřem. 

Ředkvičkové pesto

Opět využijte lístky ředkviček, které by měly být svěží. Zvadlé raději nepoužívejte. Opět otrhejte jen lístečky, prostřední nať vyhoďte. Rozmixujte s piniovými oříšky, česnekem, parmezánem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Piniové oříšky můžete nahradit opraženými mandlemi. 

Jak pěstovat ředkvičky a které odrůdy vybrat

Jak pěstovat ředkvičky a které odrůdy vybrat

Jak pesto uchovávat

Všechna pesta skladujte v ledničce, kde vydrží asi týden. Jejich trvanlivost můžete výrazně prodloužit, když použijete čisté skleněné nádoby a ještě před uzavřením zalijete pesto slabou vrstvou olivového oleje. Ani kousek pasty však nesmí zůstat nalepený na skle nad olejem, začal by brzy plesnivět. Pesto lze i zamrazit, třeba hned po jednotlivých porcích ve větších tvořítkách na led, které po zamrznutí přesypete do větší plastové krabičky.

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Nejen na těstoviny

Pesto má v kuchyni mnoho využití. Můžete je samozřejmě dát na těstoviny a zasypat sýrem, ale lze jej přidat i k masům (a to jak na talíři, na pánvi i v pekáčku), stejně jako namazat na topinku. To jsou však jen základní využití. Gurmáni využijí pesto například na pizzu, skvěle zafunguje se sýrem v tortille. Lze je použít místo jiných dochucovadel (tedy místo tatarky a kečupu).

Vyzkoušejte tyto dvě bylinkové marinády: jedné dodávají říz kapary a druhé slivovice>>>

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese najdete houby krásné jako obrázek, ale verdikt zkušeného houbaře zničí vaše nadšení? Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a celá smaženice bude zkažená. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  9.  2022 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro vás 30+ nápadů na dekorace i umělecká díla

Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro…

Vytvořte si z obyčejných kamínků, které jste si přivezli od moře, originální kousky, které ozvláštní vaši domácnost, ale třeba i zahradu. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější nápady.

23.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Dekorace
10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a ušetřit za topení

10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a uš…

V době, kdy ceny plynu a elektřiny vylétly na historická maxima, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda se ve vaší domácnosti netopí tak trochu „pánubohu do oken“. Zateplení fasády už zřejmě letos nestihnete, přesto existují chytrá řešení, která vám pomohou topit méně.

25.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Bydlení
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Houbařské žně konečně začaly. Nadprůměrně deštivé počasí a konec vysokých teplot houbám opravdu svědčí. Některé oblasti v České republice jsou zárukou, že byste si odnést plný koš. A ne jeden. Ale i teď se najde řada míst, odkud z lesa můžete odejít s prázdnou nebo jen s pár kousky na dně košíku. Kde tedy rostou houby teď? Kam vyrazit na houby na přelomu léta a podzimu? Kde vás v Česku čekají pravidelně nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

3.  9.  2022 |
Lenka Chvostová
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

21.  9.  2022 | |2 N/A
Kateřina Hradová
ZajímavostiUžitečná zahradaÚrodaTestyNářadí a stroje