vytisknout velikost písma Skvělé pesto vykouzlíte z plevele i kuchyňského odpadu. Zkuste z ředkvičky i mrkvové natě

Stálicí mezi pesty je to z bazalky, hodně se v posledních letech rozmohlo pesto z medvědího česneku, protože jde o jeden z mála způsobů, jak zakonzervovat sílu ukrytou v této bylině. Ale co zkusit pesto z koriandru, meduňky, špenátu, mrkvové natě či ředkvičkové pesto.

Fajnšmekři dobře vědí, že rostlinek, z nichž lze vyrobit výborné pesto, je mnoho. Vyzkoušejte nějaký z našich tipů a rozhodně nebudete litovat. Základem pesta je zpravidla: 
česnek
oříšky – piniové nebo kešu
parmezán
sůl (pepř)
olivový olej
někdy citron

Pesto z koriandru

Chuť a vůni koriandru buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte do první skupiny, patrně jste i milovníky indického karí, kde hraje tato bylina prim. Uplatnění najde i v mexické, arabské i čínské kuchyni, takže mít ho doma po ruce se vyplatí. Můžete jím navíc ochutit ryby nebo kuskus. Bylina navíc podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž příznivě ovlivňuje trávení.

Na pesto budete potřebovat dva hrnky nasekaných listů koriandru, kešu oříšky, parmezán, dva stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti. Vše rozmixujte na jemnou konzistenci a nakonec vmíchejte kvalitní olivový olej.

Stejně můžete postupovat i u pesta z petržele či libečku.

Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Meduňkové pesto

Ač se to nezdá, meduňka je bylinka mnoha tváří. Čaj z ní vám zajistí klidný a pohodový spánek, pesto vás svou dokonalou chutí naopak nabudí. Hodí se klasicky k těstovinám, ale třeba i k plackám z brambor či do tortilly. Postup na výrobu pesta je vlastně pořád stejný, rozmixujete mladé listy s oříšky, česnekem a sýrem, pak přimícháváte olivový olej k dosažení požadované konzistence. Zkusit můžete i variantu jen z listů, oleje a česneku, kam přimícháte nasekané oříšky.

Vyzkoušet můžete i další bylinky podobného druhu, jako je například máta.

Špenátové pesto

I když špenát není tak bohatý na železo, jak se roky udávalo, stejně obsahuje velké množství cenných látek důležitých pro lidské zdraví. Obsahuje hodně draslíku, vitaminu K a skvělé antioxidanty. Ale hlavně má výbornou chuť, takže pesto z něj bude lahůdka.

Zkuste třeba listy špenátu smíchat s jarní cibulkou místo oblíbeného česneku. Také místo kešu oříšků můžete použít třeba semínka slunečnice.

Pesto z plevele

Jsou rostliny, které na své zahrádce nechce žádný pořádný zahradník. Milovník netradičních chutí naopak po takových rostlinkách sáhne, protože obsahují více minerálních látek a vitaminů než vypěstovaná zelenina. Navíc rostou všude a zadarmo. Připravíte z nich pesto, po němž se budou všichni olizovat.

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Kopřivové pesto

Chutné pesto připravíte například z kopřiv, které smícháte s bazalkou, parmezánem, citronovou kůrou a šťávou. Další zajímavou rostlinkou je bršlice alias kozí noha, která podporuje očistu těla, odkyselení a látkovou výměnu. K bršlici se hodí mandle a můžete vyzkoušet pastu bez sýra.

Máte v zahradě kopřivy? Zužitkujte je!

Máte v zahradě kopřivy? Zužitkujte je!

Pesto „z odpadu“

Trendem současné doby je nevyhazovat žádné kuchyňské zbytky a všechno zužitkovat. Tahle filozofie se skvěle snoubí s výrobou zajímavých pest, protože chutnou pastu můžete udělat například z natě ze ředkviček, mrkve či z košťálu z brokolice. V tomto případě ale doporučujeme používat jen zeleninu z vlastní zahrádky nebo v bio kvalitě, rozhodně ne ze supermarketu.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Pesto z mrkvové natě 

Pokud nemáte králíky, mrkvovou nať v lepším případě vyhodíte do kompostu, v tom horším prostě do koše. Přitom i z ní můžete vyrobit pesto. Otrhejte z natě drobné lístky, ty rozmixujte s česnekem, oříšky, olivovým olejem a trochou citronové šťávy podle chuti. Dochuťte solí a pepřem. 

Ředkvičkové pesto

Opět využijte lístky ředkviček, které by měly být svěží. Zvadlé raději nepoužívejte. Opět otrhejte jen lístečky, prostřední nať vyhoďte. Rozmixujte s piniovými oříšky, česnekem, parmezánem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Piniové oříšky můžete nahradit opraženými mandlemi. 

Ředkvičky: pěstování, odrůdy

Ředkvičky: pěstování, odrůdy

Jak pesto uchovávat

Všechna pesta skladujte v ledničce, kde vydrží asi týden. Jejich trvanlivost můžete výrazně prodloužit, když použijete čisté skleněné nádoby a ještě před uzavřením zalijete pesto slabou vrstvou olivového oleje. Ani kousek pasty však nesmí zůstat nalepený na skle nad olejem, začal by brzy plesnivět. Pesto lze i zamrazit, třeba hned po jednotlivých porcích ve větších tvořítkách na led, které po zamrznutí přesypete do větší plastové krabičky.

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Nejen na těstoviny

Pesto má v kuchyni mnoho využití. Můžete je samozřejmě dát na těstoviny a zasypat sýrem, ale lze jej přidat i k masům (a to jak na talíři, na pánvi i v pekáčku), stejně jako namazat na topinku. To jsou však jen základní využití. Gurmáni využijí pesto například na pizzu, skvěle zafunguje se sýrem v tortille. Lze je použít místo jiných dochucovadel (tedy místo tatarky a kečupu).

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

včera |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

28.  11.  2019 |