vytisknout velikost písma Škumpovník po regenerační kúře je k vidění v Brně

Nedávno jsme vás informovali o možnosti přihlásit do 17. září 2012 významný starý strom, který znáte ze svého okolí, do projektu Zdravé stromy pro zítřek. Všechny přihlášené exempláře prohlédnou odborníci a ohodnotí jejich zdravotní stav. Poté vyberou ty, které ošetření potřebují co nejdříve, a pomocí zkušených arboristů jim je zajistí.

Pomozte starým stromům!

Pomozte starým stromům!

Pokud někdy povedou vaše kroky přes Brno, můžete se podívat, jak strom po odborném ošetření vypadá. Letos takovou regenerační kúru prodělal jeden z loňských účastníků projektu, škumpovník lákodárný, rostoucí v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Tento třiašedesátiletý a devatenáct metrů vysoký krasavec byl vysazen v období po druhé světové válce. Cenný je pro svou velikost i jako druh, který se v naší republice vyskytuje jen sporadicky, a to ve sbírkách botanických zahrad a arboret. Jeho pryskyřice se ve východní Asii, odkud škumpovníky pochází, využívá jako kvalitní lak (tzv. uruši) k nátěru dřevěných předmětů.

„Udělováním bezplatných ošetření se snažíme zvýšit povědomí o tom, že na místech s častým výskytem lidí je potřeba o stromy pečovat pravidelně, důkladně a hlavně odborně, “ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství, která projekt Zdravé stromy pro zítřek pořádá.

 

Neodbornými zásahy majitelé riskují trvalé poškození stromu, zkrácení jeho života i snížení provozní bezpečnosti.

 

Všechny vybrané stromy každoročně ošetřují kvalifikovaní arboristé s certifikátem European Tree Worker. Podle Světlany Vávrové ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu o. s. je právě certifikát vizitkou profesionála a může posloužit jako vodítko k výběru vhodné arboristické firmy.

„Na stromy je potřeba nahlížet jako na cenné přírodní, kulturní a historické památky i jako na živé organizmy. Z tohoto důvodu je na místě zadat péči o ně zkušeným arboristům, kteří mají znalosti o dřevinách, jejich vývoji, chorobách, řezech a vázání korun stromů, ale i zákonech a bezpečnosti práce,“ vysvětluje.

Foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |