vytisknout velikost písma Škumpovník po regenerační kúře je k vidění v Brně

Nedávno jsme vás informovali o možnosti přihlásit do 17. září 2012 významný starý strom, který znáte ze svého okolí, do projektu Zdravé stromy pro zítřek. Všechny přihlášené exempláře prohlédnou odborníci a ohodnotí jejich zdravotní stav. Poté vyberou ty, které ošetření potřebují co nejdříve, a pomocí zkušených arboristů jim je zajistí.

Pomozte starým stromům!

Pomozte starým stromům!

Pokud někdy povedou vaše kroky přes Brno, můžete se podívat, jak strom po odborném ošetření vypadá. Letos takovou regenerační kúru prodělal jeden z loňských účastníků projektu, škumpovník lákodárný, rostoucí v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Tento třiašedesátiletý a devatenáct metrů vysoký krasavec byl vysazen v období po druhé světové válce. Cenný je pro svou velikost i jako druh, který se v naší republice vyskytuje jen sporadicky, a to ve sbírkách botanických zahrad a arboret. Jeho pryskyřice se ve východní Asii, odkud škumpovníky pochází, využívá jako kvalitní lak (tzv. uruši) k nátěru dřevěných předmětů.

„Udělováním bezplatných ošetření se snažíme zvýšit povědomí o tom, že na místech s častým výskytem lidí je potřeba o stromy pečovat pravidelně, důkladně a hlavně odborně, “ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství, která projekt Zdravé stromy pro zítřek pořádá.

 

Neodbornými zásahy majitelé riskují trvalé poškození stromu, zkrácení jeho života i snížení provozní bezpečnosti.

 

Všechny vybrané stromy každoročně ošetřují kvalifikovaní arboristé s certifikátem European Tree Worker. Podle Světlany Vávrové ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu o. s. je právě certifikát vizitkou profesionála a může posloužit jako vodítko k výběru vhodné arboristické firmy.

„Na stromy je potřeba nahlížet jako na cenné přírodní, kulturní a historické památky i jako na živé organizmy. Z tohoto důvodu je na místě zadat péči o ně zkušeným arboristům, kteří mají znalosti o dřevinách, jejich vývoji, chorobách, řezech a vázání korun stromů, ale i zákonech a bezpečnosti práce,“ vysvětluje.

Foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla