vytisknout velikost písma Škumpovník po regenerační kúře je k vidění v Brně

Nedávno jsme vás informovali o možnosti přihlásit do 17. září 2012 významný starý strom, který znáte ze svého okolí, do projektu Zdravé stromy pro zítřek. Všechny přihlášené exempláře prohlédnou odborníci a ohodnotí jejich zdravotní stav. Poté vyberou ty, které ošetření potřebují co nejdříve, a pomocí zkušených arboristů jim je zajistí.

Pomozte starým stromům!

Pomozte starým stromům!

Pokud někdy povedou vaše kroky přes Brno, můžete se podívat, jak strom po odborném ošetření vypadá. Letos takovou regenerační kúru prodělal jeden z loňských účastníků projektu, škumpovník lákodárný, rostoucí v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Tento třiašedesátiletý a devatenáct metrů vysoký krasavec byl vysazen v období po druhé světové válce. Cenný je pro svou velikost i jako druh, který se v naší republice vyskytuje jen sporadicky, a to ve sbírkách botanických zahrad a arboret. Jeho pryskyřice se ve východní Asii, odkud škumpovníky pochází, využívá jako kvalitní lak (tzv. uruši) k nátěru dřevěných předmětů.

„Udělováním bezplatných ošetření se snažíme zvýšit povědomí o tom, že na místech s častým výskytem lidí je potřeba o stromy pečovat pravidelně, důkladně a hlavně odborně, “ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství, která projekt Zdravé stromy pro zítřek pořádá.

 

Neodbornými zásahy majitelé riskují trvalé poškození stromu, zkrácení jeho života i snížení provozní bezpečnosti.

 

Všechny vybrané stromy každoročně ošetřují kvalifikovaní arboristé s certifikátem European Tree Worker. Podle Světlany Vávrové ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu o. s. je právě certifikát vizitkou profesionála a může posloužit jako vodítko k výběru vhodné arboristické firmy.

„Na stromy je potřeba nahlížet jako na cenné přírodní, kulturní a historické památky i jako na živé organizmy. Z tohoto důvodu je na místě zadat péči o ně zkušeným arboristům, kteří mají znalosti o dřevinách, jejich vývoji, chorobách, řezech a vázání korun stromů, ale i zákonech a bezpečnosti práce,“ vysvětluje.

Foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |