vytisknout velikost písma Škumpovník po regenerační kúře je k vidění v Brně

Nedávno jsme vás informovali o možnosti přihlásit do 17. září 2012 významný starý strom, který znáte ze svého okolí, do projektu Zdravé stromy pro zítřek. Všechny přihlášené exempláře prohlédnou odborníci a ohodnotí jejich zdravotní stav. Poté vyberou ty, které ošetření potřebují co nejdříve, a pomocí zkušených arboristů jim je zajistí.

Pomozte starým stromům!

Pomozte starým stromům!

Pokud někdy povedou vaše kroky přes Brno, můžete se podívat, jak strom po odborném ošetření vypadá. Letos takovou regenerační kúru prodělal jeden z loňských účastníků projektu, škumpovník lákodárný, rostoucí v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Tento třiašedesátiletý a devatenáct metrů vysoký krasavec byl vysazen v období po druhé světové válce. Cenný je pro svou velikost i jako druh, který se v naší republice vyskytuje jen sporadicky, a to ve sbírkách botanických zahrad a arboret. Jeho pryskyřice se ve východní Asii, odkud škumpovníky pochází, využívá jako kvalitní lak (tzv. uruši) k nátěru dřevěných předmětů.

„Udělováním bezplatných ošetření se snažíme zvýšit povědomí o tom, že na místech s častým výskytem lidí je potřeba o stromy pečovat pravidelně, důkladně a hlavně odborně, “ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství, která projekt Zdravé stromy pro zítřek pořádá.

 

Neodbornými zásahy majitelé riskují trvalé poškození stromu, zkrácení jeho života i snížení provozní bezpečnosti.

 

Všechny vybrané stromy každoročně ošetřují kvalifikovaní arboristé s certifikátem European Tree Worker. Podle Světlany Vávrové ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu o. s. je právě certifikát vizitkou profesionála a může posloužit jako vodítko k výběru vhodné arboristické firmy.

„Na stromy je potřeba nahlížet jako na cenné přírodní, kulturní a historické památky i jako na živé organizmy. Z tohoto důvodu je na místě zadat péči o ně zkušeným arboristům, kteří mají znalosti o dřevinách, jejich vývoji, chorobách, řezech a vázání korun stromů, ale i zákonech a bezpečnosti práce,“ vysvětluje.

Foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |