vytisknout velikost písma Škumpovník po regenerační kúře je k vidění v Brně

Nedávno jsme vás informovali o možnosti přihlásit do 17. září 2012 významný starý strom, který znáte ze svého okolí, do projektu Zdravé stromy pro zítřek. Všechny přihlášené exempláře prohlédnou odborníci a ohodnotí jejich zdravotní stav. Poté vyberou ty, které ošetření potřebují co nejdříve, a pomocí zkušených arboristů jim je zajistí.

Pomozte starým stromům!

Pomozte starým stromům!

Pokud někdy povedou vaše kroky přes Brno, můžete se podívat, jak strom po odborném ošetření vypadá. Letos takovou regenerační kúru prodělal jeden z loňských účastníků projektu, škumpovník lákodárný, rostoucí v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Tento třiašedesátiletý a devatenáct metrů vysoký krasavec byl vysazen v období po druhé světové válce. Cenný je pro svou velikost i jako druh, který se v naší republice vyskytuje jen sporadicky, a to ve sbírkách botanických zahrad a arboret. Jeho pryskyřice se ve východní Asii, odkud škumpovníky pochází, využívá jako kvalitní lak (tzv. uruši) k nátěru dřevěných předmětů.

„Udělováním bezplatných ošetření se snažíme zvýšit povědomí o tom, že na místech s častým výskytem lidí je potřeba o stromy pečovat pravidelně, důkladně a hlavně odborně, “ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství, která projekt Zdravé stromy pro zítřek pořádá.

 

Neodbornými zásahy majitelé riskují trvalé poškození stromu, zkrácení jeho života i snížení provozní bezpečnosti.

 

Všechny vybrané stromy každoročně ošetřují kvalifikovaní arboristé s certifikátem European Tree Worker. Podle Světlany Vávrové ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu o. s. je právě certifikát vizitkou profesionála a může posloužit jako vodítko k výběru vhodné arboristické firmy.

„Na stromy je potřeba nahlížet jako na cenné přírodní, kulturní a historické památky i jako na živé organizmy. Z tohoto důvodu je na místě zadat péči o ně zkušeným arboristům, kteří mají znalosti o dřevinách, jejich vývoji, chorobách, řezech a vázání korun stromů, ale i zákonech a bezpečnosti práce,“ vysvětluje.

Foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |