Skalničkáři vás zvou na výstavy

Skalničkáři vás zvou na výstavy

Patříte-li k milovníkům skalniček, jistě vás aktuální počasí, které připomíná spíše zimu než jaro, nepotěší. Těšit se však můžete na výstavy těchto krásných rostlin, z nichž první bude zahájena už v neděli.

Za skalničkami do Prahy

Stejně jako každým rokem pořádá Klub skalničkářů Praha i letos na Karlově náměstí v areálu dvou zahrad mezi Faustovým domem a kostelem svatého Jana Na Skalce jarní výstavu, kterou můžete zhlédnout od neděle 31. března do středy 10. dubna.

Pro nepříznivé počasí byl změněn původní termín akce!

Na výstavě, která bude otevřena každý den od 9.00 do 18.00 hodin, bývají na jaře k vidění především velmi rané květy vzácných rostlin od našich předních pěstitelů (jako například Saxifraga, Primula, Dionysia či jarní cibuloviny), vystavené na speciální konstrukci.

Součástí akce bude také prodej rostlin a odborná poradna. S výpěstky skalničkářů se v tomto roce budete moci setkat ještě na dvou výstavách, a sice Květnové a Podzimní.

Zavítejte na přednášky

Klub skalničkářů Praha pořádá i přednášky, jichž se mohou zúčastnit i nečlenové. Ta nejaktuálnější je naplánována na 17. dubna, kdy o výstavách a pěstování skalniček promluví Ota Vlasák. Přednášky se konají v budově Českého svazu vědeckotechnických společností (Novotného lávka 5, sál číslo 417, od 17.00 do 19.00 hodin).

Něco z historie a činnosti pražských skalničkářů

Klub skalničkářů Praha vznikl v roce 1970 jako odnož Českého zahrádkářského svazu. Jedná se o zájmovou organizaci, v níž se sdružují obdivovatelé horské květeny a pěstitelé skalniček, rostlin hajních a vodních i zakrslých dřevin.

Po plzeňském Klubu skalničkářů je druhou nejstarší organizací tohoto druhu u nás. V současnosti je nejpočetnějším skalničkářským klubem v republice s 500 až 600 členy, z toho asi desetina jsou členové zahraniční. K jeho činnostem patří i vydávání časopisu Skalničky.

Ostrava nabíde výstavy hned dvě: předjarní a jarní 

Předjarní výstava skalniček, především lomikamenů (Saxifraga) a jarních cibulovin, se uskuteční v Ostravě-Porubě, a to nově ve Středisku přírodovědců  (Čkalovova ulice 10) ve dnech 4. a 5. dubna, vždy od 9.00 do 17.00 hodin.

Pořádá ji Klub sklaničkářů Adonis a jako tradičně bude spojena s prodejem rostlin za příznivé ceny a s poradenskou službou. Vstupné je 20 Kč, pro děti zdarma. Ke konci měsíce, 25. a 26. dubna, se na tomtéž místě v tu samou dobu uskuteční i Hlavní jarní výstava skalniček. 

Také Adonis vás zve na přednášky

Klub skalničkářů Ostrava byl založen skupinou nadšenců v roce 1974 a patří mezi nejstarší v České republice. Během své existence založili jeho členové vlastní skalku, pořádají výstavy, přednášky a zájezdy.

Klub musel několikrát změnit místo svého působiště. Nyní sídlí ve Středisku přírodovědců, kde se každý první pátek v měsíci konají od 16.00 do 18.00 hodin přednášky, na něž jste srdečně zváni. 

Jarní květy budou k vidění i v Pardubicích

Rovněž 4. a 5. dubna proběhne výstava časně kvetoucích skalniček a skalkových cibulovin v zahradě Národního institutu pro další vzdělávání v Pardubicích. Otevřeno bude od 8.00 do 17.00 hodin.

Skalničky na Slovensku

Pozvání na výstavy máme i pro čtenáře ze Slovenska. Ve dnech   26. a 27. dubna pořádá prodejní výstavu sklaniček   Klub skalničkářů v Trenčíně, uskuteční se v Domě kultury Trenčín-Zlatovce.

Od 26. do 28. dubna proběhne v Bratislavě již 28. výstava skalniček a bonsají, a to v Botanické zahradě Univerzity Komenského (Botanická ulice 3), navštívit ji můžete denně od 9.00 do 18.00 hodin. Její součástí  bude odborná poradna a prodej skalniček a malých dřevin.

Doporučujeme

Články odjinud