Šípky sbírejte na přelomu září a října, až se pěkně vybarví. Pokud je nemáte na sušení, kdy je vhodné upřednostnit tvrdé plody, ale na sirup či marmeládu, není na škodu ani jejich přemrznutí – díky němu naopak získají sladší chuť.
Klasický recept na šípkový sirup
K přípravě základního receptu na šípkový sirup budete potřebovat:
1 kilogram šípků
1 litr vody
0,5 kilogramu cukru
1 velký citron
Postup:
- Vyzrálé šípky dobře omyjte, odstraňte stopky a podle toho, jaké kuchyňské pomocníky máte k dispozici, šípky rozdrťte nebo rozsekejte.
- Zalijte je litrem vody a za občasného míchání vařte deset až patnáct minut pomalu doměkka, potom nechte tuto směs asi dvě hodiny vylouhovat.
- Vzniklý odvar přeceďte přes sítko a následně přes plátno, abyste odstranili veškeré nečistoty.
- Přidejte do něj cukr i vymačkanou šťávu z citronu a vařte dalších asi deset minut, dokud se cukr nerozpustí.
- Hotový sirup nalijte do sterilizovaných sklenic a dobře je uzavřete.
Šípkový sirup bez vaření
- Pakliže upřednostňujete přípravu sirupů bez varu, nachystejte si šípky stejně jako v předchozím receptu, ale po jejich zalití vodou odložte vzniklou směs k vyluhování na čtyřiadvacet hodin do lednice.
- Po uplynutí této doby směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila.
- Přeceďte ji – opět nejdříve přes sítko a poté přes plátno.
- Vmíchejte cukr a šťávu z citronu a míchejte tak dlouho, dokud se cukr dobře nerozpustí.
- Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nalijte ho do připravených sterilizovaných sklenic.
Poznámka: V případě šípkového sirupu připravovaného zastudena doporučujeme skladovat jej raději v lednici.
Šípkový sirup s medem a oblíbeným kořením
Krom bílého cukru lze jako sladidlo použít cukr hnědý, med nebo stévii.
Při louhování šípků k nim můžete přidat oblíbenou bylinku či koření pro ozvláštnění výsledné chuti (skořici, badyán, hřebíček či vanilku).
Kromě citronové šťávy lze do sirupu přidat i šťávu z pomeranče.
Šípky léčí a chutnají i dětem
Šípek má mnohé léčivé účinky, nejčastěji se užívá ve formě čaje či sirupu preventivně k posílení organismu, ale také při již probíhajícím nachlazení, horečce a kašli. Šípky obsahují podstatné množství vitaminu C – udává se, že ve 100 gramech dužiny je 200 až 500 miligramů vitaminu C (v citronech 50 miligramů), což oceníme především během podzimu a v zimě. V dřívějších dobách se užívaly jako lék proti kurdějím.
Šípky mají detoxikační účinky, snižují množství cholesterolu, pozitivně působí na žaludek, močové cesty, vhodné jsou při léčbě močového zánětu a ledvin, žlučových a ledvinových kamenů či aterosklerózy. Jejich užívání se doporučuje v případě silné menstruace, při paradentóze i hemoroidech (vitamin C podporuje vstřebávání protikrvácivého vitaminu K, který v šípku najdeme také), během průjmu i ke zmírnění kolikových bolestí.
Kromě vitaminu C obsahují i vitaminy B a K, minerální látky (draslík, hořčík, vápník), léčivé slizy a třísloviny, organické kyseliny, cukry, pektin, pryskyřice a další látky. Z jejich semen se lisuje olej, který má regenerační účinky. A protože šípky nemají žádné vedlejší účinky, můžeme si my i naše děti sirup, marmeládu či čaj z nich dopřávat denně bez omezení.