vytisknout velikost písma Šípkové probuzení

Začátek podzimního času k vám zavane i příjemné vůně, třeba i šípkovou. Tyto plody se v domácnosti stoprocentně využijí, proto si je neváhejte z trnitých keřů natrhat. Nezapomeňte košík, rukavice a nůžky!

O trn se píchla a usnula

Až dva metry vysoký keř růže šípkové proslavila bezpochyby i pohádka o princezně. Dřív o této rostlině bájili hlavně ve starém Řecku, kde byla zasvěcena bohyni Afroditě. Ve starověku lidé věřili, že šípky mohou vyléčit kousnutí od vzteklého psa, a snad proto její latinské jméno přeložíte jako psí růže.

Klepněte pro větší obrázek
Šípková růže vstoupila i do pohádky

Sláva šípků nevynechala ani severské země. Ve Švédsku a Finsku si z nich vaří tradiční polévky. Eskymáci kmene Inupiat si pochutnávali na šípkové zmrzlině a v Anglii s nimi aromatizují tabák. Pokud zůstanete v české krajině, narazíte přinejmenším na šípkovou omáčku nebo čaj.

Šípek plný céčka

Šípek obsahuje především vitamin C. Ve zralých a neusušených plodech najdete céčka až celé jedno procento. Jakmile šípek usušíte, ubývá tohoto vitaminu o čtyřicet pět až devadesát procent.

Klepněte pro větší obrázek
Plody prospějí vašemu organismu

V šípcích dále najdeme vitamin P, A, vitaminy béčkové skupiny, flavonidy, citronovou, jablečnou a nikotinovou kyselinu, slizy, pektin, minerální látky a asi třicet procent cukrů.

Co červený plod vyléčí?

Šípek posiluje imunitní systém. Dáváte si ho pravidelně do jídel či nápojů? Pak vám musí sousedé závidět, jak odoláváte nachlazení, infekcím a chřipkám. Má také mírně močopudné účinky, a tak ho lze využít při zánětlivých onemocněních močového ústrojí či při výskytu ledvinových nebo močových kaménků.

Využívá se ho i při léčbě zánětů a bolestí křečových žil. Léčit a posilovat se můžete šípkovým čajem, který si připravíte ze dvou čajových lžiček drcených šípků a dvě stě padesáti mililitrů vody. Šípkáč si vařte přibližně deset minut, můžete ho osladit medem, a tak být ještě více fit!

Do vrásek a do korálků

Šípky oceníte též jako kosmetické pomocníky. Pomohou vám vyčistit a zjemnit pleť, dokonce působí proti tvorbě vrásek. V Maďarsku zpracovávají chloupky ze šípků, aby si vyrobili léky proti svědění.

Klepněte pro větší obrázek
Šípky se dají využít různě, jen je nasbírat

Vy můžete šípek uplatnit na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, domácích vín, omáček nebo na různé dekorace dle vaší fantazie – a hlavně na šípkové korálky pro malé princezny.

Sušíme a drtíme!

Šípky sbírejte především v říjnu, protože v tomto měsíci obsahují nejvíce vitaminu C. Plody musí být jasně červené a tvrdé. Pokud je sbíráte vlastními silami, volte pečlivě, na jakých místech.

Vylučte keře blízko silnic a oblasti, kde mohl být použit chemický postřik. Šípkové keře rostou prakticky všude: v lesích, houštinách, na mezích, podél cest, luk a tak dále.

Jak rozdrtíte šípky? Můžete je roztlouci ve hmoždíři a pak scedit. K tomu použijte látku, například starou látkovou plenu, anebo velmi husté sítko. Scezení je nutné proto, aby se zabránilo vniknutí šípkových chloupků, které mohou vyvolat alergickou reakci.

Klepněte pro větší obrázek
Plody trhejte za pěkného počasí, aby nebyly mokré

Doporučená teplota sušení je do šedesáti stupňů Celsia. Sušte je v tenkých vrstvách nejdříve na vzduchu a poté umělým teplem. Pro uskladnění vyberte šípkům suché a tmavé místo.

Uvařte si šípkovou omáčku

Často vaříte omáčková jídla? Připravte si známou šípkovou omáčku, která je velmi chutná a pikantní a hodí se výborně k masu, hlavně vepřovému.

Připravte si dva až tři dekagramy šípků nebo šípkového protlaku, 0, 75 litru masového nebo zeleninového vývaru, čtyři polévkové lžíce červeného vína, tři lžíce octa, citronovou kůru a šťávu, hladkou mouku, cukr, dva hřebíčky, kousek celé skořice, šest zrnek pepře, čtyři zrnka nového koření a sůl podle chuti.

Začnete tak, že do hrnce dáte šípky, vývar, ocet, víno, koření, citronovou kůru a citronovou šťávu. Přikryjte a vařte zakryté čtyřicet pět až šedesát minut, dokud se šípky nerozvaří.

Omáčku zahustěte jíškou připravenou z másla a hladké mouky a nechte ještě asi dvacet minut povařit. Hotovou omáčku propasírujte nebo rozmixujte. Nakonec dochuťte solí, cukrem a octem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |