vytisknout velikost písma Šípkové probuzení

Začátek podzimního času k vám zavane i příjemné vůně, třeba i šípkovou. Tyto plody se v domácnosti stoprocentně využijí, proto si je neváhejte z trnitých keřů natrhat. Nezapomeňte košík, rukavice a nůžky!

O trn se píchla a usnula

Až dva metry vysoký keř růže šípkové proslavila bezpochyby i pohádka o princezně. Dřív o této rostlině bájili hlavně ve starém Řecku, kde byla zasvěcena bohyni Afroditě. Ve starověku lidé věřili, že šípky mohou vyléčit kousnutí od vzteklého psa, a snad proto její latinské jméno přeložíte jako psí růže.

Klepněte pro větší obrázek
Šípková růže vstoupila i do pohádky

Sláva šípků nevynechala ani severské země. Ve Švédsku a Finsku si z nich vaří tradiční polévky. Eskymáci kmene Inupiat si pochutnávali na šípkové zmrzlině a v Anglii s nimi aromatizují tabák. Pokud zůstanete v české krajině, narazíte přinejmenším na šípkovou omáčku nebo čaj.

Šípek plný céčka

Šípek obsahuje především vitamin C. Ve zralých a neusušených plodech najdete céčka až celé jedno procento. Jakmile šípek usušíte, ubývá tohoto vitaminu o čtyřicet pět až devadesát procent.

Klepněte pro větší obrázek
Plody prospějí vašemu organismu

V šípcích dále najdeme vitamin P, A, vitaminy béčkové skupiny, flavonidy, citronovou, jablečnou a nikotinovou kyselinu, slizy, pektin, minerální látky a asi třicet procent cukrů.

Co červený plod vyléčí?

Šípek posiluje imunitní systém. Dáváte si ho pravidelně do jídel či nápojů? Pak vám musí sousedé závidět, jak odoláváte nachlazení, infekcím a chřipkám. Má také mírně močopudné účinky, a tak ho lze využít při zánětlivých onemocněních močového ústrojí či při výskytu ledvinových nebo močových kaménků.

Využívá se ho i při léčbě zánětů a bolestí křečových žil. Léčit a posilovat se můžete šípkovým čajem, který si připravíte ze dvou čajových lžiček drcených šípků a dvě stě padesáti mililitrů vody. Šípkáč si vařte přibližně deset minut, můžete ho osladit medem, a tak být ještě více fit!

Do vrásek a do korálků

Šípky oceníte též jako kosmetické pomocníky. Pomohou vám vyčistit a zjemnit pleť, dokonce působí proti tvorbě vrásek. V Maďarsku zpracovávají chloupky ze šípků, aby si vyrobili léky proti svědění.

Klepněte pro větší obrázek
Šípky se dají využít různě, jen je nasbírat

Vy můžete šípek uplatnit na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, domácích vín, omáček nebo na různé dekorace dle vaší fantazie – a hlavně na šípkové korálky pro malé princezny.

Sušíme a drtíme!

Šípky sbírejte především v říjnu, protože v tomto měsíci obsahují nejvíce vitaminu C. Plody musí být jasně červené a tvrdé. Pokud je sbíráte vlastními silami, volte pečlivě, na jakých místech.

Vylučte keře blízko silnic a oblasti, kde mohl být použit chemický postřik. Šípkové keře rostou prakticky všude: v lesích, houštinách, na mezích, podél cest, luk a tak dále.

Jak rozdrtíte šípky? Můžete je roztlouci ve hmoždíři a pak scedit. K tomu použijte látku, například starou látkovou plenu, anebo velmi husté sítko. Scezení je nutné proto, aby se zabránilo vniknutí šípkových chloupků, které mohou vyvolat alergickou reakci.

Klepněte pro větší obrázek
Plody trhejte za pěkného počasí, aby nebyly mokré

Doporučená teplota sušení je do šedesáti stupňů Celsia. Sušte je v tenkých vrstvách nejdříve na vzduchu a poté umělým teplem. Pro uskladnění vyberte šípkům suché a tmavé místo.

Uvařte si šípkovou omáčku

Často vaříte omáčková jídla? Připravte si známou šípkovou omáčku, která je velmi chutná a pikantní a hodí se výborně k masu, hlavně vepřovému.

Připravte si dva až tři dekagramy šípků nebo šípkového protlaku, 0, 75 litru masového nebo zeleninového vývaru, čtyři polévkové lžíce červeného vína, tři lžíce octa, citronovou kůru a šťávu, hladkou mouku, cukr, dva hřebíčky, kousek celé skořice, šest zrnek pepře, čtyři zrnka nového koření a sůl podle chuti.

Začnete tak, že do hrnce dáte šípky, vývar, ocet, víno, koření, citronovou kůru a citronovou šťávu. Přikryjte a vařte zakryté čtyřicet pět až šedesát minut, dokud se šípky nerozvaří.

Omáčku zahustěte jíškou připravenou z másla a hladké mouky a nechte ještě asi dvacet minut povařit. Hotovou omáčku propasírujte nebo rozmixujte. Nakonec dochuťte solí, cukrem a octem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

19.  6.  2018 |
Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil…

O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. Přesto se některým pěstitelům nedaří donutit keř k tomu, aby plodil pravidelně a vydatně. Co za tímto neúspěchem může stát a jak pěstovat rakytník tak, aby byla sklizeň vydatná?

13.  6.  2018 |
Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

2.  6.  2018 |