vytisknout velikost písma Silvestrovská dekorace: opilé kvetoucí stromečky

Nechte ožít sváteční stůl barevnou drátěnou dekorací ozdobenou živými květy. Silvestrovská výzdoba, kterou snadno vytvoříte podle našeho návodu, působí hodně vesele, je moderní a hodí se do každého obydlí.

Originální aranžmá představující trend současné doby připravila pro čtenáře AbecedyZahrady.cz známá floristka Viola Zeithamlová. Dekorace jsou zvoleny tak, aby nezatížily vaši kapsu a nebyly časově náročné.  

Klepněte pro větší obrázek
Silvestr má být veselý, proto jsme vybrali barevnou dekoraci

Na opilé stromečky alkohol nepotřebujete  

Nenechte se zmást názvem dekorace a před zahájením práce si připravte následující pomůcky:

  • dekorační hliníkový drát tloušťky 2 mm (doporučujeme výraznou barvu, která bude ladit s interiérem vašeho obydlí) – za 100gramové balení zaplatíte kolem 180 Kč a na jeden stromeček spotřebujete zhruba 30 až 40 gramů;
  • několik živých květů (záleží na tom, kolik dekorací budete vyrábět) – na jeden stromeček počítejte 2 až 3 květy výrazných barev, například karafiáty (Dianthus), frézie (Fresia), růže (Rosa), pryskyřníky (Ranunculus) – ceny se pohybují od 13 do 50 Kč za květ;
  • polystyrenové hvězdičky – cca 5 Kč za kus;
  • dekorační plastové krystaly – cena záleží na velikosti, například za balení 285 kusů 12mm krystalů zaplatíte kolem 90 Kč;
  • skleničky – žádné speciální kupovat nemusíte, použijte ty, které máte doma (šampusky, větší panáky či jiné – záleží na vašem vkusu).  
Klepněte pro větší obrázek
S časovým předstihem si zkontrolujte, zda máte vše, co budete potřebovat, a případné chybějící pomůcky pořiďte při nákupu květů

Motejte, motejte, jen se do toho nezamotejte  

Připravte si drátek, ale zatím jej nestříhejte! Motání zahajte vytvořením kostry stromečku, jeho výšku si uzpůsobte podle potřeby. Začátek drátku je vršek stromku (vidíte na obrázku B.). Nezapomeňte, že spodní strana kmínku se musí vejít do zvolené sklenice.  

Klepněte pro větší obrázek
A. Dolní část kmínku, kterou zasunete do skleničky, tvoří smotek drátku; B. Od této části motejte směrem nahoru ke špičce

Jednotlivá patra vytvářejte od spodního a současně nejširšího (musí být větší než sklenice, aby nezapadl) k nejužšímu – vrcholku – a vždy je přichyťte ke kosternímu drátu obtočením.

Pak umotejte ještě jednu řadu shora dolů tak, aby byl drátěný stromek dobře zpevněný. Toho docílíte různým provlékáním a proplétáním. Postupujte pečlivě a s drátkem si vyhrajte.  

Klepněte pro větší obrázek
Detail proplétání drátku do tvarů větviček

Stromeček si opijte podle vlastní potřeby  

Hotovou konstrukci vsaďte do skleničky a i tu ještě drátkem omotejte, aby byla stabilní. Teprve potom drátek zastřihněte. Stromeček zohýbejte do tvaru, který se vám líbí, a na jeho špičku napíchněte polystyrenovou hvězdičku.  

Klepněte pro větší obrázek
Drátěný stromek bude oporou pro květy, proto jeho připevnění nepodceňujte

Konstrukcí stromečku protáhněte květy, kterým předem zaříznete stonek, aby dlouho vydržely. Nakonec aranžmá zasypte krystaly a dolijte vodou.  

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomínejte květinám měnit vodu za čerstvou

Když muži kupují květiny  

Silvestrovskou výzdobu bychom měli, tak už zbývá jen popřát hodně štěstí v novém roce a hlavně dobrou náladu. S tou by vám mohla pomoci Violina úsměvná květinářská historka. 

V pondělí ráno přijde ke mně do obchodu pán a už z dálky je na něm vidět, že předchozí noc byla velmi bujará. „Uvažte mi tři karafiáty, musím si to doma vyžehlit, včera jsem to přepísk’,“ přeje si pán.  

Vezmu tedy tři karafiáty a začnu vázat. Pánův výraz se zdá být nepřítomný, když najednou vyhrkne: „Přidejte tam ještě dva. Cejtím, že dneska přijdu zase pozdě!“

Foto: ObchodKvitim.cz

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |