vytisknout velikost písma Síla modřínu v jedné sklenici. Recepty na domácí sirup, med, tinkturu či chuťovku z výhonků

Modřín je jediný jehličnatý strom v našich končinách, jehož jehličky na podzim opadají. Na jaře narostou nové, jsou světle zelené a později ztmavnou a ztvrdnou. Ale dokud jsou mladé, můžete vyrazit do lesa na jejich sběr a později využít jejich sílu.

Na zápach nohou i revmatismus

O tom, že statný strom, který se dožívá až 600 let, má tajemné účinky, věděli už naši předci. Ti věřili, že vykuřování modřínem pomáhá vyhnat zlé duchy a že strom sám je sídlem naopak dobrých ženských duchů. Proto se dříve vysazoval blízko lidského obydlí, dnes jej spíš najdete jen v lesích.

Jeho léčivé účinky doporučoval v 16. století německý botanik Leonhart Fuchs, podle něhož nadrcená kůra pomáhala od kožních nemocí a jehličí uvařené v octu od bolestí zubů. Jeho účinky jsou ale mnohem širší.

Pryskyřičný balzám pomůže při kataru horních cest dýchacích a bronchitidě. Stejně poslouží i větvičky a mladé výhonky, z kterých lze připravit sirup, med či delikatesní kondiment (přídavná pochutina, dochucovadlo). Ale zpět k léčivým účinkům – kůru bohatou na třísloviny by měli používat ti, kteří se potí a páchnou jim nohy. Odvar se dřeva zase odpomůže od revmatismu a dalších bolestí kloubů. Kromě toho má strom protizánětlivé účinky a posiluje imunitu.

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Sirup z modřínu za studena

Léčivé látky z modřínu ve formě sirupu vám pomohou při chřipce či katarech. Jehličky na sirup je nejlepší sbírat, dokud jsou jemně zelené a měkké. Většinou tak do konce června, ale záleží na lokalitě a počasí. Sirup je nejlepší dělat za studena. Otrhané jehličky jen krátce opláchněte, nasypte do sklenice a zasypte cukrem. Na tyto sirupy se osvědčila sklenice s patentním uzávěrem. Nejlepší je litrová, z níž se vytvoří zhruba půl litru sirupu. Naplněná sklenice se nechá minimálně dva týdny na slunci, občas ji protřepejte. Že je sirup hotový, poznáte, když se všechen cukr rozpustí. Sklenice musí být dobře uzavřená, aby její obsah nezačal plesnivět. Poté sirup slijte a uchovávejte v lednici.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Modřín v medu

Modřínové výhonky si můžete naložit i do medu. Postupuje se stejně jako v případě sirupu. Modřínový med užívejte jako lék při vyčerpání, těžkých chorobách, bolestech žaludku.

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Naložte si modřín jako delikatesu

Modřínové výhonky si můžete zavařit podobně jako okurky a přidat si je třeba do salátu nebo k masu. Na jednu sklenici budete potřebovat:

- hrst modřínových výhonků

- šálek vody

- 1/3 šálku jablečného octa

- lžičku hořčičných semínek

Smrkové výhonky krátce opláchněte a nasypte do sklenice. Přidejte hořčičná semínka. Pokud máte radši slanější chuť, přidejte do sklenice půl lžičky soli. Teď si připravíte nálev – svařte ocet s vodou v poměru 1:3. Tedy jeden díl octa na tři díly vody. Nechte zchladnout a nalijte k výhonkům. Zavíčkujte a sterilizujte varem ve vodní lázni po dobu alespoň 20 minut. Výhonky můžete přidávat do salátů či k masu.

Jak si uchovat krásnou vůni levandule: 5 super receptů na levandulový olej, peeling i tinkturu

Jak si uchovat krásnou vůni levandule: 5 super receptů na levandulový olej, peeling i tinkturu

Tinktura z modřínu na posílení žaludku

150 gramů modřínových výhonků naložte do litru nejméně 40% alkoholu. Nechte naloženo 21 dní na teplém místě a každý den protřepejte. Poté slijte a uložte na temném místě. K posílení žaludku se používá 20 kapek třikrát denně.

Jak připravit hravý třešňový likér

Jak připravit hravý třešňový likér

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |