Sezóna zeleniny začíná - bohatou úrodu zaručí jen správná péče

Čerstvá zelenina z vlastní zahrádky skvěle chutná a je plná vitamínů. Jak ale zajistit bohatou a chutnou úrodu?

Většina druhů zeleniny nepotřebuje pro svůj zdravý a silný růst o moc víc než rovnoměrně vlhkou, dostatečně kyprou půdu a vyvážený přísun živin. Okopáním, zaléváním a hnojením je tak velká část pravidelné péče hotova.

Rostliny potřebují živiny

V péči o zeleninu má velký význam především hnojení. Při pěstování zeleniny dochází v důsledku intenzivního využívání půdy k odčerpání velkého množství živin. Na rozdíl od procesů probíhajících ve volné přírodě se nedostávají díky sklizni organické látky zpět do půdy. Bez použití organických hnojiv (např. COMPO dlouhodobých hnojiv s ovčí vlnou) nebo minerálních hnojiv (např. COMPO zahradních dlouhodobých hnojiv, nebo hnojiva COMPO NovaTec) by tak nebylo vyvážené zásobení živinami zajištěno. Rostliny by tak chřadly a výnosy by se rok od roku snižovaly.

Sklizeň.jpg

Nejdůležitější živinou pro rostliny je dusík. Ten se ale vyskytuje v různých formách. Amonný dusík je vázaný v částečkách půdy a je tak v půdě méně pohyblivý. Obvykle bývá pro rostliny dobře dostupný - ale ve velmi krátkém čase (v průběhu několika dní) se působením půdních bakterií přemění na dusičnanový dusík, který se v půdě téměř neváže a bývá tak velmi lehce odplaven do spodních vod, čímž se stává pro rostliny nadále nedostupným.

COMPO-Novatec-Zahradní-hnojivo-5-kg.jpgPikto-Novatec.jpg

Ekologicky zodpovědné hnojení s hnojivem COMPO NovaTec

Inovativní technologie NovaTec® ale přeměnu amonného dusíku na dusičnanový dusík zpomaluje, zajišťuje tak stabilizaci dusíku a tím i jeho ochranu před vyplavením. Výsledkem toho je to, že rostliny mají k dispozici větší množství této pro ně nejdůležitější živiny. Mají tak zajištěn optimální přísun živin, což v důsledku přispívá k celkově zdravějším rostlinám, rychlejšímu růstu a vyšší kvalitě sklizně. Technologie NovaTec® současně přispívá k ochraně životního prostředí díky sníženému vyplavování dusičnanů do podzemních vod. Účinek hnojiva vystačí až na 6 týdnů!

Doporučujeme

Články odjinud