vytisknout velikost písma Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Končí školní rok a třešně i jahody mají sezonu. Jak je ale sbírat, uchovávat a pěstovat před i po sklizni? Z čerstvého ovoce se musí připravit čerstvé dobroty podle žhavých receptů.
Sezona třešní a jahod: sladká inspirace na prázdniny

Kdo by neznal úsměvnou komedii Slunce, seno, jahody  nebo symbol smyslnosti v podobě chlazeného šampaňského s jahodou. Oboje je naplněno vůní léta a vytouženého odpočinku s košíčkem čerstvě natrhaných voňavých plodů ze zahrádky.

Plný košík jahod

Jahody sklízíme postupně, jak dozrávají. Doba se liší podle odrůdy, nadmořské výšky, a také podle toho, jestli jsou jahody vysazeny na osluněném záhonu nebo ve stínu pod stromy. Každý druhý až třetí den sklízíme voňavou úrodu probírkou porostu a plody, které ihned nezkonzumujeme, uložíme co nejrychleji na chladné místo.

Čím je rychleji uložíme, tím lépe. Odborníci tvrdí, že při 1 °C vydrží jahody tři dny, při 5 °C dny dva a při 10 °C pouze jeden den. Samozřejmě, že nadbytek zpracujeme zmrazením či zavařením na kompoty a džemy.

Klepněte pro větší obrázek
Jahody nakupujeme vždy čerstvé. V plastovém boxu je nenecháváme, podporují totiž rozvoj plísní

Na jahody se srpem v ruce

Po sklizni, nejlépe do konce července, celý porost jahod posekáme tak, abychom odstranili všechny listy, a přitom srdéčko zůstalo nepoškozeno. Diskuze o tom, zda je posekání listů prospěšné, ukončí fakt, že včasné posekání listů zvyšuje sklizeň příštího roku a navíc porost ozdravuje. Po sklizni jsou již listy vyčerpané a nejsou schopny využít sluneční svit, jak by bylo třeba.

Mimojiné, pokud listy posekáme, zbavíme se prakticky všech chorob a škůdců a navíc následné postřiky jsou daleko účinnější, protože škůdce se nemá kam schovat. Tvorbou nových listů jahodník získá více zásobních látek na zimu a založí více květních pupenů pro příští rok (květní pupeny se zakládají v září až říjnu předchozího roku).

Po posekání listů půdu kolem jahod zkypříme a přihnojíme Cereritem v dávce 20—30 gramů/1m2. Do měsíce už se jahodník může chlubit novými zdravými listy. Přes zimu jahodník nepřikrýváme, ale raději dbáme na dostatek vláhy, zvlášť za suchého podzimu, aby porost neuschl.

Co nevíte o jahodách

  • Nejsladší „jahodou“ na světě jsou plody nigerijské rostliny Dioscorreophyllum cumminsii, které vylučují látku 1500 krát sladší než sacharóza.
  • Evropské velkoplodé zahradní odrůdy jahod vznikly z amerických kříženců až v 18.století.
  • Mezi nejčastěji pěstované odrůdy patří léty prověřené Senga Sengana, Surprise des Halles, Gorela, Redgauntlet, Elista a Korona.
  • Jahody obsahují lehce stravitelnou vlákninu, vitamíny C a B a spoustu minerálních látek. Napomáhají k pročištění zažívacího ústrojí a proto jsou ideálním doplňkem zeštíhlovacích diet.
  • Kopřivkou po požití jahod trpí lidé alergičtí na acylpyrin, který obsahuje salicyláty stejně jako jahody. Alergii zmírní kombinace jahod s mlékem či jogurtem (ne však se šlehačkou).
  • Největší jahodové plantáže v Evropě najdeme v Bulharsku.

Pro mlsné jazýčky

Rychlé dortíky s jahodami

Potřebujeme: 250 g máslových kulatých sušenek, 400 g jahod, ¼  litru šlehačky, jahodovou marmeládu, 1 lžíci vaječného koňaku, vanilkový cukr, sáček mandlí na ozdobu a čerstvou mátu.

Sušenky po dvou spojíme marmeládou, po obvodu nastříkáme pevně ušlehanou šlehačku. Doprostřed každé sušenky narovnáme na půlky nakrájené omyté jahody, pokapeme vaječným koňakem a ozdobíme lupínky oloupaných mandlí. Dekorujeme lístky čerstvé máty.

Jdeme na třešně

Sklízet červené kuličky s peckami umí každé dítě, které je už schopné vylézt na strom. I ono ví, že se třešně trhají se stopkami, aby vydržely déle čerstvé a že má dávat pozor na křehké větve, které se snadno lámou.

O úrazech, způsobených pádem ze stromu by mohla vyprávět každá chirurgická ambulance. Pěstitelům třešní dělá starosti něco úplně jiného než hejna špačků a sklizeň úrody. Největším problémem je doba řezu.

Klepněte pro větší obrázek
Tmavé odrůdy třešní patří mezi nejoblíbenější, mají výrazné aroma

Nevhodný termín pro třešně znamená totéž, co pro nás nervový šok. Na rozdíl od jádrovin se peckoviny neřežou v zimě, v době vegetačního klidu, ale v druhé polovina dubna až začátkem května, kdy třešně začínají kvést nebo již kvetou.

Podle poznatků Výzkumného ústavu ovocnářského v Holovousích je z optimálního hlediska termínu řezu peckovin provádět hlubší zásahy na začátku vegetace než v pozdním létě po sklizni, během července až srpna.

S výjimkou prvního roku po výsadbě omezujeme tvarovací řez třešní na nezbytně nutnou míru (odstranění konkurenčních výhonů, řez postranních výhonů do jedné roviny). Během vegetace odstraňujeme pouze suché a nemocné větve, konkurenční výhony nebo letorosty, které zahušťují korunu.

Co nevíte o třešních

  • Na světě se pěstuje víc jak 1000 odrůd.
  • Když denně sníme čtvrt kilogramu třešní, budeme mít krásnou pleť a zdravé srdce.
  • Třešně chrupky mají dužninu červenou až černou a jsou pevnější než srdcovky, které jsou zato šťavnatější.
  • Největší škody na třešních způsobuje špaček obecný a za sezonu je schopen zničit až třetinu úrody. Účinnou ochranu používají na Novém Zélandě, kde stromy uzavřou do klecí, a proto jsou třešně na ostrově nejdražším ovocem.
  • Slepice likvidují larvy vrtule třešňové, která způsobuje červivost. Tam, kde se v třešňovém sadu slepice volně pohybují, je červivost třešní omezena na minimum.
  • Plody třešní méně praskají, když je v půdě dostatek vápníku.
  • Třešňové dřevo je tvrdé, pevné, pružné a houževnaté s výraznou texturou a přirozeným teplým zabarvením. Umělecký truhlář z něho dokáže vyrobit originální kusy nábytku od židlí, podstavců či stolků až po leštěný a vykládaný kazetový strop.
  • Srdcovky jsou vhodnější pro výsadbu do drsnějších a vyšších poloh. Odrůda 'Kaštánka' a jejich kříženci jsou nenáročné a dobře snáší i chladnější podmínky.

Recept pro labužníky

Třešňové smaženky

Potřebujeme: 300 g vypeckovaných třešní, ¼ l mléka, 2 vejce, sáček vanilkového cukru, špetka soli, 150 g mouky, 2 lžíce rumu, tuk na smažení, skořicový nebo vanilkový cukr na obalení

Z mléka, vajec, cukru, soli, mouky a rumu ve šlehači umícháme hladké těstíčko. Rozpálíme na pánvi olej a těsně před smažením do těsta vmícháme vypeckované třešně. Tvoříme malé placičky, které smažíme po obou stranách. Ještě horké obalujeme ve skořicovém nebo vanilkovém cukru.

Zvláštní tip: Vychladlé smaženky naplníme vanilkovou zmrzlinou a ihned podáváme.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |