vytisknout velikost písma Sezóna grilování začíná: jaký typ grilu zvolit?

Konečně jsou tu vlahé večery a s nimi přicházející vůně grilovaných dobrot. Je lepší dřevěné uhlí, plyn nebo elektřina? Přehlídka grilů začíná.

Příprava potravin na otevřeném ohni je prastarý způsob přípravy pokrmů. V moderní společnosti se k vůni kouře a opékaného masa pod širým nebem vracíme jako k příjemné relaxaci.

Klasické ohniště také dnes vystřídala řada konstrukčně velmi vyspělých grilů. Liší se cenou, účelností a dalšími parametry. Pokusme se projít základní typy, které by nejlépe odpovídaly potřebám každého jednotlivce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na co při výběru dbát

Dbejte na parametry výrobku. Mnohdy bohužel platí, že čím vyšší je cena, tím je lepší funkčnost. Ovšem výjimky existují i tady.

Důležité:

  • funkčnost (gril má být grilem, ničím jiným)
  • bezpečnost používání (pevnost materiálu, stabilita nožek či podstavců, zabezpečení proti překlopení, zabezpečení ohně, proti spálení, především ohnivzdorná madla a držáky)
  • snadná manipulovatelnost, ovládání a čištění
  • polohovatelnost roštu
  • víko
  • doplňky a odkládací plochy
  • estetika (je sice uvedena na posledním místě, ale gril se nám musí také líbit)
Klepněte pro větší obrázek

Grily podle způsobu ohřevu

Dřevěné uhlí

Je to klasický typ grilu. Blíží se nejvíce otevřenému ohni. Dřevěné uhlí se spalováním mění na žhavé uhlíky, nad nimiž se opéká maso.

Klepněte pro větší obrázek

Výhody:

  • nízká pořizovací cena
  • typická atmosféra s vůní kouře
  • nenáročnost na údržbu
  • jednoduchá manipulace (jednoduchost celého zařízení)

Nevýhody:

  • dlouhá příprava ohniště před grilováním
  • nemožnost regulace teploty
  • vyletující popílek při větrném počasí
  • odkapávající tuk se spaluje, vznikají jedovaté zplodiny
  • velká spotřeba paliva
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejlevnější druh grilu na dřevěné uhlí je z litiny • Moderní a velmi výkonný gril-udírna s porcelánovým smaltem

Plyn

Jsou to uživatelsky velmi příjemné stroje. Zdrojem tepla jsou hořáky připojené k propanbutanové lahvi. Nevzniká popílek ani jiné zplodiny a mnohdy je také vyřešen odvod kapajícího tuku z pečeného masa tak, aby nedocházelo k jeho hoření v plameni.

Výhody:

  • výborná manipulovatelnost
  • možná regulace plamene a tím i teploty
  • okamžitá pohotovost (gril je žhavý téměř okamžitě)

Nevýhody:

  • někdy se špatně manipuluje s tímto grilem, pokud je připojen k velké lahvi
  • propanbutan je hůře dostupný
  • vysoká pořizovací cena
Klepněte pro větší obrázek
Nejnovější plynové grily nabízejí profesionální komfort i výsledky

Lávové kameny

Kameny pocházející z vyhaslých sopek vlastně nejsou žádným přímým zdrojem tepla. Většinou jsou nahřívány plynem nebo elektřinou. Přesto je uvádíme zvlášť jako speciální způsob pečení. Lávové kameny leží na dně grilu, nažhavené vnějším zdrojem vyzařují teplo a opékají maso. Jsou to porézní kameny, které nasávají odkapávající tuk. Ten se tak nepřepaluje, nevzniká kouř ani zplodiny.

Lávové kameny vydrží většinou celou sezónu, při intenzivním grilování je potřeba je měnit častěji. Po skončení každého pečení se nažhaví na maximum po dobu pěti minut, tím se tzv. vypálí všechny nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží. Jakmile se ale začnou drolit, je potřeba je vyměnit.

Klepněte pro větší obrázek

Výhody:

  • ekologický provoz
  • zdravá příprava
  • nedochází ke spalování tuků, není potřeba tuk odvádět
  • vysoká výhřevnost jako u dřevěného uhlí

Nevýhody:

  • při frekventovaném používání se musejí kameny často měnit
Klepněte pro větší obrázek
Lávový gril bývá nejčastěji vytápěn plynem

RBS

Jsou to grily s tzv. Radiant Turner Systémem, kdy jsou zdroje tepla po stranách grilu. Ohřívají jednak lávové kameny na dně, jednak urychlují cirkulaci teplého vzduchu uvnitř grilu.

Výhody:

  • rovnoměrná teplota v celém grilu
  • nehrozí vznícení tuků a šťáv
  • obsluha větší společnosti

Nevýhody:

  • pořizovací náklady
  • náklady na provoz
Klepněte pro větší obrázek
Plynový gril se systémem RTS je opravdovou špičkou

Elektřina

Většinou se nahřívají spirály, z nichž sálá teplo, nebo vroubkované teflonové desky, na nichž maso leží. Také se pomocí elektřiny mohou nahřívat lávové kameny.

Výhody:

  • hygieničnost
  • nenáročnost na obsluhu
  • termostat a přesná regulace teploty
  • možnost použití v interiéru

Nevýhody:

  • závislost na zdroji elektrické energie
  • vyšší pořizovací cena
  • vyšší náklady na provoz
Klepněte pro větší obrázek
Elektrické grily se dají používat i v interiéru

Voda a oheň

Velmi unikátní metodou je grilování ve vlhkém dýmu. Gril je opatřen ohništěm na spalování dřeva, nad ním je nádoba s vodou, nad níž je umístěn rošt. Ten je přikryt víkem. Horký vzduch stoupá kolem nádoby s vodou a ochlazuje se zhruba na dvě stě stupňů Celsia, zároveň odpařuje vodu.

Uvolněný tuk a šťáva skapávají do nádoby s vodou, nejsou tedy spalovány a nedochází ke vzniku jedovatých zplodin. Rošt s masem je přikrytý víkem a chráněn před vlivy vnějšího prostředí. Maso není potřeba obracet, dochází k rovnoměrnému opečení bez vysušení. Mezi milovníky grilování je to nejoblíbenější způsob přípravy pokrmů. Dosud málo rozšířený.

Výhody:

  • snadná příprava pokrmů (u grilu nemusíme stát)
  • zdravý způsob grilování
  • nízké náklady na provoz (spotřeba dřeva je minimální)

Nevýhody:

  • tento typ grilu se těžko shání, většinou si ho musíme nechat vyrobit
Klepněte pro větší obrázek
Unikátní vodní gril je vyroben z nerezu

Extra recept

Marinovaná kuřecí křídla v jogurtu

Klepněte pro větší obrázek

Ingredience: kuřecí křídla, bílý jogurt, olivový olej, sůl, česnek, špetka kari, rozmarýn, 2 lžíce meruňkové marmelády nebo povidel

Jogurt, lžíci olivového oleje, utřený česnek, sůl, koření a marmeládu či povidla umixujeme. Do marinády naložíme omytá kuřecí křídla a necháme je uležet v lednici přes noc. Druhý dne je grilujeme.

Extra tip: Výtečnou marinádu získáme, když rozmarýnu použijeme čerstvou. Nemixujeme ji s ostatními přísadami, ale vložíme do jogurtové směsi až s kuřecími křídly.

Klepněte pro větší obrázek

Více informací nejen o grilech získáte v publikaci Grily, krby, udírny autora Dalibora Pírka

Klepněte pro větší obrázek

Foto: nakupka.cz, grily-weber.cz

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |