vytisknout velikost písma Sezona 2013: vypěstujte si okurky a papriky tradiční i netradiční

Chcete-li se letos pustit do pěstování okurek, paprik či papriček, neopomeňte se seznámit s novou nabídkou odrůd. Své pěstitele si jistě najde pro většinu Evropanů stále málo známá japonská okurka typu burpless, reprezentovaná odrůdou 'Avantgarde F1'. 

V čem tkví asijská popularita těchto jemných, úzkých a mírně svrasklých plodů, pro které je charakteristická tmavě zelená barva a výrazné bílé ostny? V porovnání s našimi polními salátovkami jsou křehčí, sladší, snadno stravitelné a mají tenčí slupku.

Konzumují se mladé, celé a bez loupání! Jedí se syrové, můžete je rovněž přidat na wok pánev a krátce s jinou zeleninou orestovat. Štíhlé plody jsou jemné a lahodné, mají vysoký obsah vitaminů i minerálů a plnější okurkovou chuť. Nepůsobí trávicí nebo žaludeční potíže ani pálení žáhy. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
'Avantgarde F1'; foto: Semo

Přesto, že tyto okurky jsou nepartenokarpické (to znamená, že pro vývoj plodu potřebují opylovače), tvorba semen je výrazně nižší než u polních typů. Rostliny odrůdy 'Avantgarde F1' mohou asi 2 až 3 centimetry od stopky hořknout, proto se doporučuje odstranit tuto část krčku ještě před konzumací.

Jak by měl vypadat doporučený řez? Do 3. až 4. nodu odstraňujte boční letorosty, do 4. až 5. zaštipujte boční letorosty už za 1. listem a odstraňujte odplozené boční letorosty.

'Sprint F1' je poloraná salátová odrůda okurky určená pro polní pěstování. Typická je pro ni vysoká plodivost a dlouhé období sklizně. Válcovité plody mají tmavě zelenou slupku a výborně se hodí do zeleninových i okurkových salátů a na obložené chlebíčky.

Klepněte pro větší obrázek
'Sprint F1'; foto: Vilmorin

Odrůda se vyznačuje vysokou odolností vůči plísni, potřebuje teplou a propustnou půdu bohatou na živiny a vodu. Výsev proveďte v květnu, protrhávání v červnu a sklizeň v období od července do září. Okurka 'Lemon', označovaná jako citronová, je středně raná okrasná odrůda velmi úrodné salátovky.

Klepněte pro větší obrázek
'Lemon'; foto: Vilmorin 

Rozhodně upoutá svým netradičním vzhledem, neboť se podobá citronu s tenkou žlutou slupkou. Plody se nejčastěji konzumují v syrovém stavu, využijete je do zeleninových salátů a k nakládání.

Papričky k jídlu i dekoraci

Poloranou až polopozdní kapii 'Ornela' můžete pěstovat ve skleníku a v teplejších oblastech i na poli. Její úzce trojúhelníkovité plody s vypouklou stopeční jamkou jsou v technické zralosti středně zelené, v botanické zralosti mění barvu na sytě žlutou. Dosahují průměrné hmotnosti 140 gramů. Tato odrůda je vhodná zejména ke konzervaci.

Klepněte pro větší obrázek
'Ornela'; foto: Moravoseed 

'Poseidon', tak se jmenuje velmi raný pálivý beraní roh vhodný pro studené rychlení i polní pěstování. Plody jsou v technické zralosti středně zelené, v botanické pak jasně sytě červené. Využijete je především ke konzervaci, a to v technické i botanické zralosti.

Klepněte pro větší obrázek
'Poseidon'; foto: Moravoseed 

Pokud holdujete pálivým papričkám, které plní rovněž okrasnou funkci, máte spoustu možností. Pro drobné pěstitele jsou určeny jak nízké odrůdy, vhodné pro pěstování v truhlících a na balkonech, a sice 'Figura', 'Kordara' a 'Foxta', tak i středně vysoká 'Gutera', kterou lze pěstovat na balkoně i na poli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 'Figura' a 'Kordara'; foto: Moravoseed 
 

Plody všech uvedených nízkých odrůd jsou vzpřímené, malé a široce trojúhelníkovité. 'Figura' je má zbarveny červeně, 'Kordara' žlutě a 'Foxta' oranžově. Středně vysoká 'Gutera' plodí okurky svislé, dlouhé a úzké, které jsou v technologické zralosti tmavě zelené, v botanické zralosti červené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
'Foxta' a 'Gutera'; foto: Moravoseed
 

Ranou dekorativní odrůdu kompaktního vzrůstu určenou k pěstování v nádobách představují 'Yvona' a 'Poupila' – tu lze pěstovat i ve volné půdě. První jmenovaná má plody velmi krátké, vzpřímené, úzce trojúhelníkovitého tvaru, nahloučené a silně pálivé, jejichž barva je v technologické zralosti středně zelená, v botanické červená. Poměr délky a šířky plodu je 3,2 : 1,2 centimetru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
'Yvona' a 'Poupila'; foto: Moravoseed  

Plody odrůdy 'Poupila' jsou krátké, vzpřímené, úzce trojúhelníkovité, nahloučené, se sladkou chutí. V technologické zralosti mají žlutou barvu, v botanické jsou jasně červené. Poměr délky a šířky plodu je 6,0 : 1,0 centimetru.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |