vytisknout velikost písma Sezona 2013: vypěstujte si okurky a papriky tradiční i netradiční

Chcete-li se letos pustit do pěstování okurek, paprik či papriček, neopomeňte se seznámit s novou nabídkou odrůd. Své pěstitele si jistě najde pro většinu Evropanů stále málo známá japonská okurka typu burpless, reprezentovaná odrůdou 'Avantgarde F1'. 

V čem tkví asijská popularita těchto jemných, úzkých a mírně svrasklých plodů, pro které je charakteristická tmavě zelená barva a výrazné bílé ostny? V porovnání s našimi polními salátovkami jsou křehčí, sladší, snadno stravitelné a mají tenčí slupku.

Konzumují se mladé, celé a bez loupání! Jedí se syrové, můžete je rovněž přidat na wok pánev a krátce s jinou zeleninou orestovat. Štíhlé plody jsou jemné a lahodné, mají vysoký obsah vitaminů i minerálů a plnější okurkovou chuť. Nepůsobí trávicí nebo žaludeční potíže ani pálení žáhy. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
'Avantgarde F1'; foto: Semo

Přesto, že tyto okurky jsou nepartenokarpické (to znamená, že pro vývoj plodu potřebují opylovače), tvorba semen je výrazně nižší než u polních typů. Rostliny odrůdy 'Avantgarde F1' mohou asi 2 až 3 centimetry od stopky hořknout, proto se doporučuje odstranit tuto část krčku ještě před konzumací.

Jak by měl vypadat doporučený řez? Do 3. až 4. nodu odstraňujte boční letorosty, do 4. až 5. zaštipujte boční letorosty už za 1. listem a odstraňujte odplozené boční letorosty.

'Sprint F1' je poloraná salátová odrůda okurky určená pro polní pěstování. Typická je pro ni vysoká plodivost a dlouhé období sklizně. Válcovité plody mají tmavě zelenou slupku a výborně se hodí do zeleninových i okurkových salátů a na obložené chlebíčky.

Klepněte pro větší obrázek
'Sprint F1'; foto: Vilmorin

Odrůda se vyznačuje vysokou odolností vůči plísni, potřebuje teplou a propustnou půdu bohatou na živiny a vodu. Výsev proveďte v květnu, protrhávání v červnu a sklizeň v období od července do září. Okurka 'Lemon', označovaná jako citronová, je středně raná okrasná odrůda velmi úrodné salátovky.

Klepněte pro větší obrázek
'Lemon'; foto: Vilmorin 

Rozhodně upoutá svým netradičním vzhledem, neboť se podobá citronu s tenkou žlutou slupkou. Plody se nejčastěji konzumují v syrovém stavu, využijete je do zeleninových salátů a k nakládání.

Papričky k jídlu i dekoraci

Poloranou až polopozdní kapii 'Ornela' můžete pěstovat ve skleníku a v teplejších oblastech i na poli. Její úzce trojúhelníkovité plody s vypouklou stopeční jamkou jsou v technické zralosti středně zelené, v botanické zralosti mění barvu na sytě žlutou. Dosahují průměrné hmotnosti 140 gramů. Tato odrůda je vhodná zejména ke konzervaci.

Klepněte pro větší obrázek
'Ornela'; foto: Moravoseed 

'Poseidon', tak se jmenuje velmi raný pálivý beraní roh vhodný pro studené rychlení i polní pěstování. Plody jsou v technické zralosti středně zelené, v botanické pak jasně sytě červené. Využijete je především ke konzervaci, a to v technické i botanické zralosti.

Klepněte pro větší obrázek
'Poseidon'; foto: Moravoseed 

Pokud holdujete pálivým papričkám, které plní rovněž okrasnou funkci, máte spoustu možností. Pro drobné pěstitele jsou určeny jak nízké odrůdy, vhodné pro pěstování v truhlících a na balkonech, a sice 'Figura', 'Kordara' a 'Foxta', tak i středně vysoká 'Gutera', kterou lze pěstovat na balkoně i na poli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 'Figura' a 'Kordara'; foto: Moravoseed 
 

Plody všech uvedených nízkých odrůd jsou vzpřímené, malé a široce trojúhelníkovité. 'Figura' je má zbarveny červeně, 'Kordara' žlutě a 'Foxta' oranžově. Středně vysoká 'Gutera' plodí okurky svislé, dlouhé a úzké, které jsou v technologické zralosti tmavě zelené, v botanické zralosti červené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
'Foxta' a 'Gutera'; foto: Moravoseed
 

Ranou dekorativní odrůdu kompaktního vzrůstu určenou k pěstování v nádobách představují 'Yvona' a 'Poupila' – tu lze pěstovat i ve volné půdě. První jmenovaná má plody velmi krátké, vzpřímené, úzce trojúhelníkovitého tvaru, nahloučené a silně pálivé, jejichž barva je v technologické zralosti středně zelená, v botanické červená. Poměr délky a šířky plodu je 3,2 : 1,2 centimetru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
'Yvona' a 'Poupila'; foto: Moravoseed  

Plody odrůdy 'Poupila' jsou krátké, vzpřímené, úzce trojúhelníkovité, nahloučené, se sladkou chutí. V technologické zralosti mají žlutou barvu, v botanické jsou jasně červené. Poměr délky a šířky plodu je 6,0 : 1,0 centimetru.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |