vytisknout velikost písma Seznamte se s klatovskými karafiáty

Od 7. do 17. července probíhá tradiční výstava klatovských karafiátů – a kde jinde než v Klatovech.

Pořádá ji tamější Základní organizace Českého zahrádkářského svazu a zhlédnout ji můžete v prostorech výstavní zahrady v ulici Hostašova (nachází se asi 300 metrů od náměstí, naproti muzeu).

Otevřena je každý den od 9.00 do 17.00 hodin a po celou dobu výstavy je pro návštěvníky chtivé vyzkoušet pěstování klatovských karafiátů zajištěna poradenská služba. Bližší informace podá všem zájemcům předseda ZO ČZS Klatovy Peter Pošefka na telefonním čísle 606 641 560).

Příběh z dob minulosti

Pěstování a hlavně šlechtění karafiátů patří ke Klatovům už od dob císaře Napoleona. Tyto rostliny se k nám tehdy dostaly díky rytmistru Volšanskému, který si jejich semínka přinesl do rodné vlasti z francouzského města Nancy, když se vracel ze služby v armádě.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |