vytisknout velikost písma Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Ještě předtím, než nastane čas sklízet jablka a hrušky určené ke skladování, je zapotřebí připravit pro ně vhodné prostory, v nichž vydrží co nejdéle a nebudou se kazit.

Pravidlo první: Dbejte na čistotu

Jak ale zařídit, aby ovoce zůstalo co nejdéle v dobrém stavu? Něco jste už pro to možná udělali. Jeho trvanlivost je totiž významně ovlivněna čistotou nádob, do nichž jste natrhané plody dávali, čistotou nářadí, jímž jste je sklízeli – a především čistotou prostor, do kterých ovoce plánujete uklidit.

Naše nejrozšířenější ovoce, jablka a hrušky, budou po uskladnění v pořádku, jestliže jste se o ně při sklizni dobře postarali. Především je nutné ochránit je před otlaky – na ty jsou citlivé zvláště hrušky.  

Pro uložení se hodí jen takové ovoce, které je suché a má stopku. Pryč dejte plody napadené škůdci nebo chorobami, otlačené, deformované, bradavičnaté či jinak poškozené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To, jak dlouho vám ovoce přes zimu vydrží, ovlivníte už při jeho sklizni. Zacházejte s ním proto velmi opatrně 

Pravidlo druhé: Úrodu uskladněte na vhodném místě

K uskladnění ovoce se nejlépe hodí dobře větratelné místnosti, v nichž je chlad, ale nemrzne. Větráte-li, nesmí se stát, že do místnosti se dostane jakýkoli hmyz či hlodavci. Dovnitř by se neměl dostat ani lístek přivanutý větrem z blízkého stromu.

Důležitou roli hraje i vlhkost vzduchu, a proto se pro skladování často užívají sklepy. Aby byl průběh skladování bez problémů, měla by se vzdušná vlhkost pohybovat kolem osmdesáti procent.  

Právě vyšší vlhkost vzduchu zabraňuje ovoci ve ztrátě vody, takže plody ani nevadnou, ani se nescvrkávají (mimochodem to samé platí pro zeleninu). 

 

Náš tip: Pokud je váš sklep příliš suchý, umístěte do něj bednu s mechem. Ten potom pravidelně vlhčete.

 

Sklepy, kterými prochází roury ústředního topení, se kvůli vysoké teplotě pro tento účel nehodí. Doporučená teplota by se přes zimu měla pohybovat od jednoho do čtyř stupňů Celsia, v jarním a letním období by neměla přesáhnout dvanáct stupňů Celsia. 

Pravidlo třetí: Plody nevrstvěte na sebe!

Ať už skladujete zimní odrůdy v jakékoli nádobě, vyskládejte je pouze v jedné vrstvě! Získáte tak dokonalý přehled o jejich stavu, aniž byste s nimi museli zbytečně hýbat. Plody, které budou nakažené, pak jednoduše odstraníte. 

Klepněte pro větší obrázek
Jablka ukládejte stopkou dolů, hrušky postavte stopkou nahoru nebo je položte

Pravidlo čtvrté: Nemáte-li sklepní prostor, nachystejte bednu a rašelinu

Co ale dělat, když žádný sklep k dispozici nemáte? V takovém případě nachystejte pro vaši sklizeň prostornou bednu.

Ovoce do ní nastelte mezi vrstvy rašeliny – ta musí být dostatečně hrubá a suchá. Jednotlivé vrstvy ovoce oddělte od dalších třícentimetrovým množstvím rašeliny.

Plody se nesmí vzájemně dotýkat a prostor mezi nimi a stěnou bedny včetně dna a víka musí být minimálně pět centimetrů. Takto napěchované bedny postavte na místo, kde teplota klesne občas i několik stupňů pod nulu.  

Pravidlo páté: Vymezte prostor pouze a jedině pro ovoce  

V každém případě však pamatujte na jednu typickou vlastnost ovoce – a sice, že přejímá pachy a vůně jiných látek. Proto, chcete-li se z něj ještě dlouho těšit, vyvarujte se jeho skladování ve společnosti jakékoli zeleniny, zvláště brambor.

Klepněte pro větší obrázek
Aby jablíčka voněla tak, jak mají, neskladujte je dohromady se zeleninou. Kromě přenosu pachů jim hrozí i přenos plísní 

Prostory, v nichž hodláte ovoce skladovat, musí být pečlivě vyčištěny. Veškeré otvory jako okna či větrací zařízení mají dobře těsnit, ale na druhou stranu musí jít dobře otevřít, aby se kdykoli mohlo vyvětrat. 

Pravidlo šesté: Dezinfikujte skladovací prostory

Celý prostor včetně regálů a lísek se doporučuje umýt vodou, v níž je rozpuštěný dezinfekční přípravek, který je naprosto bez zápachu. Všechny povrchy je třeba natřít vápenným mlékem, v případě, že místnost určená ke skladování je větší, použijte místo klasické štětky postřikovač na keře a stromy.

V případě, že by se zde nacházely chorobné zárodky, můžete prostor zajistit zapálením sirných knotů. Po dezinfekci místnost dobře větrejte – až několik dní - aby v ní nebylo nic cítit.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

19.  6.  2018 |
Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil…

O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. Přesto se některým pěstitelům nedaří donutit keř k tomu, aby plodil pravidelně a vydatně. Co za tímto neúspěchem může stát a jak pěstovat rakytník tak, aby byla sklizeň vydatná?

13.  6.  2018 |
Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

2.  6.  2018 |