vytisknout velikost písma Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Ještě předtím, než nastane čas sklízet jablka a hrušky určené ke skladování, je zapotřebí připravit pro ně vhodné prostory, v nichž vydrží co nejdéle a nebudou se kazit.

Pravidlo první: Dbejte na čistotu

Jak ale zařídit, aby ovoce zůstalo co nejdéle v dobrém stavu? Něco jste už pro to možná udělali. Jeho trvanlivost je totiž významně ovlivněna čistotou nádob, do nichž jste natrhané plody dávali, čistotou nářadí, jímž jste je sklízeli – a především čistotou prostor, do kterých ovoce plánujete uklidit.

Naše nejrozšířenější ovoce, jablka a hrušky, budou po uskladnění v pořádku, jestliže jste se o ně při sklizni dobře postarali. Především je nutné ochránit je před otlaky – na ty jsou citlivé zvláště hrušky.  

Pro uložení se hodí jen takové ovoce, které je suché a má stopku. Pryč dejte plody napadené škůdci nebo chorobami, otlačené, deformované, bradavičnaté či jinak poškozené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To, jak dlouho vám ovoce přes zimu vydrží, ovlivníte už při jeho sklizni. Zacházejte s ním proto velmi opatrně 

Pravidlo druhé: Úrodu uskladněte na vhodném místě

K uskladnění ovoce se nejlépe hodí dobře větratelné místnosti, v nichž je chlad, ale nemrzne. Větráte-li, nesmí se stát, že do místnosti se dostane jakýkoli hmyz či hlodavci. Dovnitř by se neměl dostat ani lístek přivanutý větrem z blízkého stromu.

Důležitou roli hraje i vlhkost vzduchu, a proto se pro skladování často užívají sklepy. Aby byl průběh skladování bez problémů, měla by se vzdušná vlhkost pohybovat kolem osmdesáti procent.  

Právě vyšší vlhkost vzduchu zabraňuje ovoci ve ztrátě vody, takže plody ani nevadnou, ani se nescvrkávají (mimochodem to samé platí pro zeleninu). 

 

Náš tip: Pokud je váš sklep příliš suchý, umístěte do něj bednu s mechem. Ten potom pravidelně vlhčete.

 

Sklepy, kterými prochází roury ústředního topení, se kvůli vysoké teplotě pro tento účel nehodí. Doporučená teplota by se přes zimu měla pohybovat od jednoho do čtyř stupňů Celsia, v jarním a letním období by neměla přesáhnout dvanáct stupňů Celsia. 

Pravidlo třetí: Plody nevrstvěte na sebe!

Ať už skladujete zimní odrůdy v jakékoli nádobě, vyskládejte je pouze v jedné vrstvě! Získáte tak dokonalý přehled o jejich stavu, aniž byste s nimi museli zbytečně hýbat. Plody, které budou nakažené, pak jednoduše odstraníte. 

Klepněte pro větší obrázek
Jablka ukládejte stopkou dolů, hrušky postavte stopkou nahoru nebo je položte

Pravidlo čtvrté: Nemáte-li sklepní prostor, nachystejte bednu a rašelinu

Co ale dělat, když žádný sklep k dispozici nemáte? V takovém případě nachystejte pro vaši sklizeň prostornou bednu.

Ovoce do ní nastelte mezi vrstvy rašeliny – ta musí být dostatečně hrubá a suchá. Jednotlivé vrstvy ovoce oddělte od dalších třícentimetrovým množstvím rašeliny.

Plody se nesmí vzájemně dotýkat a prostor mezi nimi a stěnou bedny včetně dna a víka musí být minimálně pět centimetrů. Takto napěchované bedny postavte na místo, kde teplota klesne občas i několik stupňů pod nulu.  

Pravidlo páté: Vymezte prostor pouze a jedině pro ovoce  

V každém případě však pamatujte na jednu typickou vlastnost ovoce – a sice, že přejímá pachy a vůně jiných látek. Proto, chcete-li se z něj ještě dlouho těšit, vyvarujte se jeho skladování ve společnosti jakékoli zeleniny, zvláště brambor.

Klepněte pro větší obrázek
Aby jablíčka voněla tak, jak mají, neskladujte je dohromady se zeleninou. Kromě přenosu pachů jim hrozí i přenos plísní 

Prostory, v nichž hodláte ovoce skladovat, musí být pečlivě vyčištěny. Veškeré otvory jako okna či větrací zařízení mají dobře těsnit, ale na druhou stranu musí jít dobře otevřít, aby se kdykoli mohlo vyvětrat. 

Pravidlo šesté: Dezinfikujte skladovací prostory

Celý prostor včetně regálů a lísek se doporučuje umýt vodou, v níž je rozpuštěný dezinfekční přípravek, který je naprosto bez zápachu. Všechny povrchy je třeba natřít vápenným mlékem, v případě, že místnost určená ke skladování je větší, použijte místo klasické štětky postřikovač na keře a stromy.

V případě, že by se zde nacházely chorobné zárodky, můžete prostor zajistit zapálením sirných knotů. Po dezinfekci místnost dobře větrejte – až několik dní - aby v ní nebylo nic cítit.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A