vytisknout velikost písma Seriál Trávníky: Příprava půdy před založením

V půlce dubna nastává období vhodné pro výsev trávníku. Mnozí laikové se mylně domnívají, že je to hračka. Ve skutečnosti patří trávník mezi nejnáročnější prvky zeleně.
Seriál Trávníky: Příprava půdy před založením

Založit trávník neznamená posekat zanedbaný pozemek a domnívat se, že jasně zelený pažit naroste sám. Trávník je na živiny a kvalitu půdy velmi náročný. Jeho neustálá údržba zabírá nejvíce času a technická náročnost stráví nejvíce finančních prostředků. Vyplatí se tedy nespěchat a před zakládáním připravit půdu.

Na počátku musí být představa a jasně definovaný cíl, jehož se budeme snažit naplnit. Pokud máme jasno v tom, jaký typ trávníku na svém pozemku jednou chceme mít, můžeme se pustit do práce. Příprava půdy, jak bylo zmíněno výše, je základem budoucího úspěchu. Trávníky vyžadují na živiny bohatou, dobře propustnou a humusem bohatou zeminu. Měli by mít stejně kvalitní podklad, jaký dopřáváme těm nejnáročnějším květinám. Na neobdělané půdě, kde je struska a stavební odpad bez kvalitní zeminy nikdy trávník nevypěstujeme.

Trávníky jsou vlastně trvalky. Na jednom stanovišti vytrvávají několik desítek let. Jakmile však pozemek zarostou, nemůže zahradník půdní vlastnosti ovlivňovat tak, jak tomu činí na záhonech. Proto je příprava půdy před zakládáním trávníku tak důležitá. Musí mít perfektní fyzikální i chemické vlastnosti.

Klepněte pro větší obrázek

Půda a její vlastnosti

Ideální pro trávníky je půdní reakce v rozmezí pH 5,5–6,5. Půdy milují středně těžké, hlinito-písčité až písčito-hlinité. Poměr dusík:fofor:draslík (N:P:K) by měl být  6:2:3. Humusu by měla být v horním profilu půdy minimálně 2%, nejlépe však 4%. Kvalitní propracování zeminy na pozemku musíme zajistit až do hloubky 15 cm, v tomto profilu zbavíme pozemek všech velkých kamenů a jiných kusů materiálu. Pokud je pod naším pozemkem nepropustné podloží, musíme pod zeminou vytvořit drenážní vrstvu, která bude odvádět nadbytek srážkové vody.

Zbavte se starousedlíků

Nic naplat, do kvalitního trávníku (vyjma lučních porostů) nepatří žádné dvouděložné rostliny. Starousedlíků na pozemku se musíme zbavit. Pokud jsou to zahradní rostliny, stačí je zničit mechanicky. Jestliže však obděláváme velký pozemek s náletem obtížného plevele, musíme sáhnout po chemické zbrani – herbicidu. Mezi nejpoužívanější patří Roundup, Glialka, Kaput a Total. Postřik se provádí v době největšího růstu. Rostliny po aplikaci látky zežloutnou.

Klepněte pro větší obrázek

Pozemek je potřeba před výsevem poorat. Větší plochy oráme traktorem, menší můžeme porýt nebo zpracovat rotavátorem. Mechanické vlastnosti půd měníme přidáváním různých materiálů. Těžké jílovité zjemňujeme přidáním písku, kompostu a rašeliny (pozor na pH). Půdy velmi lehké a porézní naopak doplníme jílovitou složkou.

Pokud měníme terén, tvoříme navážky a svažujeme, hrubě narušíme póry v půdě a proces vzlínání vody. To by mohlo narušit klíčení a růst nového trávníku. Na těchto plochách nezapomínáme válcovat a půdu zhutňovat. (Pokud je pozemek naopak příliš zhutnělý – např. po stavebních pracích – musíme kypřit.)

Klepněte pro větší obrázek

Zapamatujte si:
  • trávník je velmi náročný na půdu i péči
  • jeho založení musíme dopředu promyslet a půdu připravit
  • půdu nebudeme po výsevu či výsadbě (drnové pláty) měnit několik desítek let
  • důležité jsou jak fyzikální (struktura, vzlínání či odvod vody) tak chemické (pH, podíl živin) vlastnosti
  • trávníky milují středně těžké půdy s kvalitní zeminou zpracovanou do hloubky 15 cm

Příště: Začneme s výsevem. V našich klimatických podmínkách je nejvhodnějšíé doba od půlky dubna do konce května.

Více informací najdete také v knize Trávník od Daniely Krajčovičové.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |