vytisknout velikost písma Seminář o růžích je určen i laické veřejnosti

Znáte Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu? Jedná se o občanské neziskové sdružení profesionálů v oboru sadovnictví a krajinářství. Bylo založeno v roce 1990 a od té doby pravidelně pořádá celou řadu odborných akcí (semináře a konference, výstavy, odborné zájezdy, exkurze či pracovní setkání), které bývají otevřeny i pro veřejnost. 

Jedna z nich se uskuteční v úterý 11. září od 9.00 hodin v Rytířském sále na zámku v Průhonicích a jejím tématem bude růže coby královna květin. Pokud byste se semináře rádi zúčastnili, je třeba se na něj přihlásit do 8. září (postup najdete na stránkách sdružení). Cena semináře pro nečleny je 1050 Kč a pro nečleny-studenty 450 Kč.

Předběžný program:  

I. Něco z historie:

  • Růže ve středověku (Symbol, rajské dvory – zahrady, Hortus conclusus, Román o růži) – Ing. Karel Drhovský
  • Renesance, manýrismus, barok, rokoko, klasicismus – použití růží v zámeckých a palácových zahradách i interiérech – Ing. Zdeněk Novák, NZM
  • Romantismus a růže – Ing. Přemysl Krejčiřík, MZLU
  • Růžové zahrady jako eklektické kreace (Růžová zahrada na Konopišti, dobový vklad do zámeckého parku) – Ing. Jiří Válek, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště středních Čech v Praze
  • Růžový sad na Petříně – Ing. Zdenka Mladá

II. Dělení růží:

  • Dělení růží – časové hledisko a hledisko pěstitelské, včetně botanických růží, přehled rozárií – Dr. Jiří Žlebčík
  • Staré růže a jejich používání a kombinovaní s dalšími rostlinami/perenami – Ing. Kubalová a/nebo Ing.Clarová
  • Rostoucí obliba starých růží ve světě, případně ukázky ze zahrady paní Věry Milerové – RNDr. Josef Thomas a pani Věra Milerová
  • Mezinárodní soutěže nových růží (včetně soutěže v Hradci Králové) – Dr. Václav Koula
  • Seznámení s Kordes růžemi a jejich použitím – Ing. Jiří Prouza

III. Pěstování a použití růží:

  • Základy pěstování růží : zásady výsadby, pěstování, řezů – Ing. Martin Vlasák
  • Seznámení s činností Rosa klubu ČR a s Mezinárodní federací růžařských společností – RNDr. Josef Thomas
  • Rostlinolékařský příspěvek (choroby, škůdci a jak na ně) – Ing. Eva Dušková

IV. Procházka mezi růžemi:

  • Procházka mezi růžemi s odborným výkladem – potrvá asi 1,5 až 2 hodiny
  • Sbírka v Chotěbuzi – RNDr. Pavel Sekerka (sbírka v Chotobuzi)
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |