Sekačky mají řadu předností, zvládnou i přerostlou trávu

(Placená inzerce) Sekání trávníku už dávno není náročnou prací, na jejímž konci vás bolí záda a počítáte mozoly na rukou. Moderní zahradní sekačky nabízí mnoho vychytávek a jsou překvapivě praktické.

Máte na zahrádce malý trávník nebo naopak udržujete rozlehlejší travnatý pozemek? Musíte se při sekání vyrovnat se svažitým nebo členitým terénem?

Žádný problém, moderní zahradní technika si poradí se všemi „nástrahami“, stačí si jen vybrat model ideální pro vaše potřeby.

Sekačka malé náhledové foto.jpg

V tuzemských obchodech je k dostání mnoho typů sekaček, které se liší funkcemi i svým využitím. Při výběru sekačky byste měli mít jasno, co všechno s ní budete chtít zvládnout. „Třeba elektrická sekačka se nehodí na údržbu rozlehlých trávníků. Pokud chcete se strojem pracovat bez námahy nebo ve svažitém terénu, neobejdete se bez pojezdu,“ vysvětluje specialista na sekačky ve společnosti Mountfield Tomáš Boukal.

Specialisté na dosekávání a vysokou trávu

Nejprve několik vět k „odborníkům“ na dosekávání zbytků porostu a specialistům na vysokou trávu. Pouhé dosekávání kolem chodníků, zídek, stromků a keřů je doménou elektrických nebo akumulátorových strunových sekaček. Díky jejich štíhlé konstrukci se s nimi snadno manipuluje a můžete s nimi sekat i v místech, kam se klasická rotační sekačka nedostane.

S vysokou trávou a dalším přerostlým porostem si hravě poradí bubnové sekačky. Využít je můžete i na horských stráních, problémem není ani velká louka. Jejich výhodami jsou nízká hmotnost, vynikající ovladatelnost a vysoký výkon. Stejně dobře vám však poslouží i křovinořez, který má univerzální využití a přerostlou trávu s ním můžete sekat i ve svažitém terénu a na těžko dostupných místech.

Elektrická a benzinová klasika

Tradiční rotační sekačky, které se objevují ve výbavě většiny majitelů zahrad, lze sehnat s elektrickým i benzinovým motorem. Výrobci při jejich vývoji dbají především na komfort obsluhy a dokonalé výsledky práce.

Sekačka vykrytá.jpg
Řada funkcí a technických vychytávek činí ze současných sekaček stroje, které obsluze nabízí vysoký komfort. Výrobci kladou důraz i na líbivý moderní design. Foto: Mountfield

Elektrické travní sekačky odvedou vynikající služby na malých plochách. Musíte ale počítat s tím, že při práci budete manipulovat s elektrickým kabelem. Také je nutné mít po ruce zásuvku. Jejich výhodami jsou bezesporu nižší pořizovací náklady, minimální nároky na údržbu a oceníte i jejich tichý provoz.

Benzinové rotační sekačky jsou o poznání výkonnější a tudíž se ideálně hodí pro rozlehlejší travní plochy. Mezi jejich hlavní zbraně patří prověřené motory od předních výrobců Briggs & Stratton, Honda a GGP, dále žací ústrojí, které si poradí i s hustým porostem, široký odhozový tunel a dokonalý sběr i vlhké trávy.

Chytrou variantou je rotační sekačka s pojezdem. Stroj sám jede, tudíž jej nemusíte tlačit. Některé systémy pojezdu dokonce přizpůsobí rychlost jízdy sekačky rychlosti vaší chůze.

„ Mezi nejoblíbenější modely patří například rotační sekačka s pojezdem MTF 4820 PD BW, osazená motorem Briggs & Stratton (4,5 HP) a záběrem sečení 46 cm. Má velká kola usnadňující pohyb po trávníku, odolné šasi a vynikající je u ní poměr cena / výkon. U Mountfieldu nabízíme rotační sekačky s pojezdem již od 7990 korun,“ říká Tomáš Boukal.

Sekačka 4820.jpg
Rotační sekačka s pojezdem je zárukou pohodlné práce v jakémkoliv terénu. Mezi nejoblíbenější modely na trhu patří MTF 4820 PD BW s vynikajícím poměrem cena/výkon. Foto: Mountfield

Šikovné funkce stroje a služby prodejců

Také další funkce a technické detaily moderních sekaček usnadňují práci. Jde např. o centrální nastavení výšky sečení nebo nastavení výšky madla. Problém kam s posekanou trávou řeší funkce mulčování, kdy dochází k několikanásobnému přeseknutí posečené trávy, ta se poté rozloží přímo u kořínků trávníku a plní funkci hnojiva. Komfort při práci zajistí i ergonomické spínače. Důležitým prvkem jsou kola uložená na kuličkových ložiscích.

„ Při koupi stroje by se měl zákazník poptat na servisní služby, možnost odvozu benzinové sekačky až domů zdarma nebo na její sestavení a zprovoznění. Také doporučuji při koupi požadovat garanci nejvyšší možné záruky na trhu – 7 let,“ uzavírá specialista na sekačky ve společnosti Mountfield.

Doporučujeme

Články odjinud