vytisknout velikost písma Sejeme okurky: Kdy je správný čas a jak na ně?

O tom, jaká letos bude úroda, rozhodne počasí. Studené jaro půdu zatím neprohřálo, kdy tedy bude ten vhodný čas pro výsev okurek? A vyznáte se vůbec v odrůdách? Vysvětlíme vám, čím se liší a jaké si vybrat do skleníku či na záhon.
Sejeme okurky: Kdy je správný čas a jak na ně?

Rozdíly mezi hybridním a partenokarpickým osivem

Nehybridní odrůdy vytvářejí velké množství tzv. "jalových" květů, u nichž se plodů nedočkáme. Plody navíc rostou většinou na postranních výhonech, proto se rostliny musí zaštipovat.

U hybridních odrůd kvete naprostá  většina rostlin samičími květy, kterých je jen tolik, kolik je třeba k opylení a tedy k násadě plodů. Proto jsou hybridní odrůdy podstatně výnosnější (až o 70 %) a odolnější vůči chorobám, zvláště plísni okurkové. Není to však pravidlem a ani pěstování hybridních odrůd není zárukou, že rostliny nenapadne plíseň, mozaika či jiná choroba. Jak poznáme při koupi semen, že jde o hybrida? U hybridních odrůd je vždy názvem odrůdy označení "F1" s dovětkem "hybridní osivo".

Hybridní okurky se pěstují na venkovních záhonech i ve skleníku. Jejich vlastnosti jsou shodné co do výnosnosti a liší se raností, různou odolností vůči chorobám i odolností vůči chladu. (Tipy na odrůdy do chladnějších či teplých oblastí najdete v závěru článku.)

Partenokarpické odrůdy jsou vyšlechtěny tak, aby měly pouze samičí květy, nepotřebují opylení včelami – nasadí plody i bez opylení. Na první pohled je to optimální situace –  z každého květu se vyvine plod, ale má to jednu velkou chybu: Tyto odrůdy jsou velice náchylné na jakékoliv náhlé poklesy nočních teplot kolem 10 °C. Tvorba plodů se zastaví a jen velice pomalu se obnovuje. A je-li takových nocí více, je obvykle bohaté sklizni konec. Kromě choulostivosti jsou partenokarpické okurky náročné na přihnojování, pravidelnou závlahu i mulčování. Proto jsou partenokarpické odrůdy okurek vhodné do vyloženě teplých oblastí jižní Moravy a v ostatních případech se hodí pouze pro pěstování ve skleníku či foliovníku.

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |