vytisknout velikost písma Sedm chyb, které děláte při pěstování zamiokulkasu

Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia) se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

Díky tomu, že péče o něj nezabere moc času, můžete jej vidět v téměř každém obchodním domě a veřejných prostorech. Při dnešním běžném způsobu života, kdy člověk tráví v práci většinu dne a potýká se s nedostatkem času, představuje zamiokulkas vhodné řešení i pro ty, kteří by si vzhledem ke své zaneprázdněnosti žádnou rostlinu ani netroufli pěstovat.

Zamioculcas zamiifolia: jak jej pěstovat bez obtíží

Zamioculcas zamiifolia: jak jej pěstovat bez obtíží

Jednoduché, že? Přesto nám občas píšete, že se u vás tomuto exotickému druhu původem z Madagaskaru nedaří. Důvodem je vždy některá z chyb, kterou nevědomky děláte. Poradíme vám proto, čeho se vyvarovat.

Klepněte pro větší obrázek
Že rostlina potřebuje přesadit, vám časem naznačí sama: rozroste se v květináči tak, že jej zdeformuje a začne zvedat substrát

Chyba číslo jedna: špatně zvolené stanoviště

Když zamiokulkas přinesete domů, vyberte mu vhodné stanoviště. Vyhovuje mu rozptýlené světlo. Co to znamená? Že jej neumístíte do prostoru, kam světlo během dne vůbec nedoputuje, na příklad do tmavé chodby, ale ani rovnou k oknu, kde bude vystaven přímým slunečním paprskům, jež jej spálí! Dopřejte mu světlé stanoviště.

Je možné, že zvolené místo mu nebude přes zimu, kdy je slunečního světla méně, stačit. V tom případě ho přisuňte blíže k oknu. V létě můžete dát zamiokulkas ven: na zahradě či balkoně mu bude dobře. Zpočátku jen do stínu, kde si postupně zvykne na nové prostředí bez rizika popálení listů sluníčkem. 

Chyba číslo dvě: jste pěstitel přelévač nebo sušil

Ačkoliv vám může připomínat sukulent, bez vody se rozhodně neobejde. Téměř denním zaléváním mu také neprospějete, rostlině hrozí riziko vzniku hniloby stonku. Zvykněte si zalévat jej jedenkrát týdně. Počkejte, až substrát vyschne, teprve poté přichází na řadu zálivka.

Jak to poznáte? Při mapování stavu zeminy vám pomůže obyčejná špejle. Zapíchněte ji do substrátu a podívejte se, zda na ní ulpěl. Pokud ano, je jasné, že ačkoliv je jeho vrchní část suchá, uvnitř ještě zůstává mokrý – se zálivkou tak můžete nějaký ten den počkat.

Klepněte pro větší obrázek
Při manipulaci s rostlinou se může stát, že nechtěně utrhnete list. Nevadí, zapíchněte jej do zeminy v květináči. Pokud se o zamiokulkas budete dobře starat, bude se dařit i listu a postupně z něj vyroste další rostlina 

Chyba číslo tři: zamiokulkas držíte hladem

Rostlina pěstovaná v květináči časem spotřebuje živiny, které zemina obsahuje. Pak je potřeba přistoupit k jejímu přihnojení. Zatímco v zimě můžete na tuto činnost zapomenout, během sezony je běžný čtrnáctidenní interval (ne však častější!).

Pokud je to pro vás časově náročné, vyzkoušejte vhodnou alternativu: hnojivé tyčinky, které stačí zapíchnout do zeminy. Jejich počet určuje velikost květináče. Fungují tak, že látky v nich obsažené se samy postupně uvolňují a rostlina si je bere dle potřeby.

Chyba číslo čtyři: přesazení vám nic neříká

Nepřijde to sice hned, ale nejpozději po pár letech bude tento úkon nutností. Pokud se o zamiokulkas budete dobře starat, rozroste se a do květináče se už sotva vejde. Vyrůstá z hlízy, která sice není vidět, ale vězte, že se postupně zvětšuje. Také zemina bude na první pohled zralá na výměnu.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud s přesazováním budete otálet a rostlina se do květináče už sotva vejde, budete ho pravděpodobně muset rozstřihnout, abyste ji mohli šetrně vyjmout

Přesazování si naplánujte na jarní období. Nový květináč vyberte jen o několik centimetrů větší, než je ten původní. Na jeho dno umístěte drenáž ve formě keramzitu nebo kamínků. Tato vrstva poslouží jako ochrana kořenů proti zahnívání: i když rostlinu přelijete, kořínky nebudou stát ve vodě.

Chyba číslo pět: zvolili jste nevhodný substrát

Každá rostlina žije původně v jiných podmínkách. Tomu musíme přizpůsobit i složení substrátu. Zamiokulkas nemá speciální požadavky, a tak mu naprosto postačí, když pro něj koupíte substrát pro pokojové rostliny. Chcete-li mu dopřát, přimíchejte do něj trošku rašeliny a písku k odlehčení.

Chyba číslo šest: otužilcem z donucení   

V chladnějších měsících roku nezapomínejte, že zamiokulkas je citlivý na nízké teploty. Není proto vhodné pěstovat jej v nevytápěném prostoru nebo jej nechat stát někde, kde táhne. V takových případech často nastydne, což se projevuje černými skvrnami, jež se vytvoří na stoncích.

Klepněte pro větší obrázek
Zamiokulkas při správné péči dobře poroste a časem vás možná překvapí svými květy. Ačkoli jsou poměrně nenápadné, jistě vás potěší

Chyba číslo sedm: suchý vzduch, a to hlavně v zimě

Bydlíte v paneláku, milujete teplo a vysoká vzdušná vlhkost vám nic moc neříká? Pokud jste snad zamiokulkas umístili blízko radiátoru, tím více vzdušné vlhkosti bude potřebovat. Alespoň během zimní topné sezony a zvláště v době, kdy venku mrzne, ho párkrát oroste odstátou vodou.

Nemáte rozprašovač? V tom případě postavte hned vedle květináče misku, do které nalijete vodu. Jak se bude odpařovat, zvlhčí vzduch kolem. Nebude také na škodu, když zamiokulkas občas postavíte do vany a osprchujete. Proud vody (ani horké, ani studené) z něj dobře smyje prach a rostlině se bude hned lépe dýchat.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |