vytisknout velikost písma Sázejte jarní česnek a šalotku

Pokud jste nestihli na konci léta vysadit česnek, je nejvyšší čas. Spolu s šalotkou patří mezi hotové zázraky ze zahrady. Látky v nich obsažené potírají řadu neduhů.

Šalotka neboli cibule množilka

Někteří zahrádkáři ji skutečně říkají množilka. Vyplývá to z její podstaty, z jedné mateřské cibulky vzniká několik dceřiných cibulí. Na záhonech tedy sklízíme trs drobných, kulovitých cibulek. Mají nasládlou chuť, jsou jen velmi jemně štiplavé, a proto se hodí k přímé konzumaci. Vynikající jsou také naložené ve sladkokyselém nálevu.

Klepněte pro větší obrázek
Šalotka v konzumní zralosti

Výsadba: Šalotku sázíme v říjnu, ale častěji v březnu. Letošní tuhá zima nám však díky trvalé sněhové pokrývce nedovolila dostat se na záhony dříve. Je nejvyšší čas zasadit mateřské cibulky. Většinou tak činíme ve sponu 10 x 30 cm. Špičku cibulky můžeme nechat vyčnívat nad povrch. Ale pozor! U podzimní výsadby se musejí zakopat cibule hlouběji, aby je nepoškodil mráz.

Cibule: co byste o ní měli vědět

Cibule: co byste o ní měli vědět

Sklízíme ji na počátku léta i s natí k přímému konzumu. Hodí se do salátů, jako přízdoba studených mís a vařených pokrmů. Pokud ji necháme dozrát (po zaschnutí natě), můžeme ji skladovat nebo konzervovat. Šalotka je mnohem jemnější než kuchyňská cibule a zamilují si ji všichni ti, jimž ostrá palčivá chuť cibulové zeleniny vadí.

Klepněte pro větší obrázek
Na tržnicích se často objevuje mladá šalotka vhodá k okamžité konzumaci

Šalotka je skutečně nenáročná zelenina a vyžaduje jen málo péče. Pěstujeme ji ve 2. až 3. trati. Nesnáší velmi těžké a přemokřené půdy ve studených lokalitách. Naopak sucho snáší výtečně.

Konzumuje se nať i cibule. Obsahují řadu cenných silic a organických kyselin, vitaminů i minerálů.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzrálá šalotka vydrží dobře uskladněná až dva roky

Česnek z jarní výsadby je ke skladování nejvhodnější

Cibule česneku je složena z několika stroužků. U česneku rozlišujeme několik typů: paličáky a nepaličáky, ty pak ještě jako širokolisté a úzkolisté. Pro jarní výsadbu se hodí jen paličáky úzkolisté, říká se jim „jarní česnek“. Netvoří květenství a mají bílou slupku.

Česnek je přírodní antibiotikum. Jak jej správně užívat?

Česnek je přírodní antibiotikum. Jak jej správně užívat?

Právě jarní česnek má nejlepší skladovatelnost, ačkoli nejmenší výnosy. Širokolisté nepaličáky vysazované na podzim mají největší výnosy ze všech česneků a dobrou skladovatelnost. Paličáky mají vysoké výnosy, ale ke skladování se hodí minimálně. Stroužky totiž brzy raší a sesychají.

Klepněte pro větší obrázek
Česnek paličák má nafialovělou slupku, sází se na podzim

Výsadba: Česnek se často stává obětí háďátek (drobní hlísti) a houbových chorob. Proto je vhodné před výsadbou jej mořit (například Sulka). Jednotlivé stroužky v březnu či na počátku dubna vysazujeme do sponu 30 x 10 cm. Hloubka výsadby by měla být 5–8 cm. Pokud je suché jaro, měli bychom v dubnu občas záhony zalít, aby stroužky lépe zakořenily.

Klepněte pro větší obrázek
Česnek nepaličák má slupku bílou

Česnek sklízíme v létě v období, kdy začne nať polehávat. Ve svazečcích nebo ve věncích ho sušíme ve stínu na dobře větraném místě. Pak ho teprve uskladňujeme. Poku se sklidí dříve, než je zralý, začne se brzy kazit a není kvalitní. Když ho sklidíme pozdě, začnou se palice rozpadat na stroužky.

Klepněte pro větší obrázek
Česnek před uskladněním sušíme

Česnek je oblíbenou zeleninou již od středověku. Patří také k tradiční české kuchyni, ale vařit bez něj neumějí ani Italové, Francouzi a Španělé. Stroužky česneku obsahují řadu silic, zvláště allin, který působí příznivě na mikroflóru střevní sliznice.

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Škodlivé bakterie hubí a ty užitečné podporuje v růstu. Látky gerlicin a allistatin mají antibiotické účinky. U česneku byly prokázány také příznivé účinky při cévních chorobách, preventivní účinky kornatění tepen a antioxidační účinky, tedy omezování účinků volných radikálů, které mohou v těle indukovat nádorové bujení.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Fíkus: Pěstování od A do Z

Fíkus: Pěstování od A do Z

Pokojové fíkusy patří k oblíbeným rostlinám hlavně proto, že dokáží čistit vzduch a mají minimální nároky na péči. Přesto ale existují věci, na které si při pěstování těchto pokojovek musíte dát pozor. Které to jsou?

9.  1.  2019 |
Barva roku 2019 je medově hnědá i korálově růžová. Co dokáží s interiérem?

Barva roku 2019 je medově hnědá i korálově rů…

Zajímáte se o interiérový design a sledujete aktuální trendy? Pak už určitě netrpělivě čekáte na informaci, která z barev se letos stane tou nej. Na světe je několik společností, které určují trendy. Jejich volba tentokrát padla na medově hnědou, korálově růžovou, terakotovou a velmi tmavě zelenou. V naší velké fotogalerii si je můžete prohlédnout.

13.  1.  2019 |
Drhání je zase v módě: Vyrobte si kabelku, závěs na květináč či lapač snů

Drhání je zase v módě: Vyrobte si kabelku, zá…

V 70. letech bylo velmi populární. Drhané doplňky zdobily nejen každý interiér, ale i většinu žen. Pak ale upadlo v zapomnění. Nyní se však tato technika, nazývaná také makramé, opět vrací do módy. Pro vaši inspiraci jsme připravili galerii těch nejzajímavějších výrobků. Který se vám líbí nejvíc?

6.  1.  2019 |