vytisknout velikost písma Sázejte jarní česnek a šalotku

Pokud jste nestihli na konci léta vysadit česnek, je nejvyšší čas. Spolu s šalotkou patří mezi hotové zázraky ze zahrady. Látky v nich obsažené potírají řadu neduhů.

Šalotka neboli cibule množilka

Někteří zahrádkáři ji skutečně říkají množilka. Vyplývá to z její podstaty, z jedné mateřské cibulky vzniká několik dceřiných cibulí. Na záhonech tedy sklízíme trs drobných, kulovitých cibulek. Mají nasládlou chuť, jsou jen velmi jemně štiplavé, a proto se hodí k přímé konzumaci. Vynikající jsou také naložené ve sladkokyselém nálevu.

Klepněte pro větší obrázek
Šalotka v konzumní zralosti

Výsadba: Šalotku sázíme v říjnu, ale častěji v březnu. Letošní tuhá zima nám však díky trvalé sněhové pokrývce nedovolila dostat se na záhony dříve. Je nejvyšší čas zasadit mateřské cibulky. Většinou tak činíme ve sponu 10 x 30 cm. Špičku cibulky můžeme nechat vyčnívat nad povrch. Ale pozor! U podzimní výsadby se musejí zakopat cibule hlouběji, aby je nepoškodil mráz.

Cibule: co byste o ní měli vědět

Cibule: co byste o ní měli vědět

Sklízíme ji na počátku léta i s natí k přímému konzumu. Hodí se do salátů, jako přízdoba studených mís a vařených pokrmů. Pokud ji necháme dozrát (po zaschnutí natě), můžeme ji skladovat nebo konzervovat. Šalotka je mnohem jemnější než kuchyňská cibule a zamilují si ji všichni ti, jimž ostrá palčivá chuť cibulové zeleniny vadí.

Klepněte pro větší obrázek
Na tržnicích se často objevuje mladá šalotka vhodá k okamžité konzumaci

Šalotka je skutečně nenáročná zelenina a vyžaduje jen málo péče. Pěstujeme ji ve 2. až 3. trati. Nesnáší velmi těžké a přemokřené půdy ve studených lokalitách. Naopak sucho snáší výtečně.

Konzumuje se nať i cibule. Obsahují řadu cenných silic a organických kyselin, vitaminů i minerálů.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzrálá šalotka vydrží dobře uskladněná až dva roky

Česnek z jarní výsadby je ke skladování nejvhodnější

Cibule česneku je složena z několika stroužků. U česneku rozlišujeme několik typů: paličáky a nepaličáky, ty pak ještě jako širokolisté a úzkolisté. Pro jarní výsadbu se hodí jen paličáky úzkolisté, říká se jim „jarní česnek“. Netvoří květenství a mají bílou slupku.

Česnek je přírodní antibiotikum. Jak jej správně užívat?

Česnek je přírodní antibiotikum. Jak jej správně užívat?

Právě jarní česnek má nejlepší skladovatelnost, ačkoli nejmenší výnosy. Širokolisté nepaličáky vysazované na podzim mají největší výnosy ze všech česneků a dobrou skladovatelnost. Paličáky mají vysoké výnosy, ale ke skladování se hodí minimálně. Stroužky totiž brzy raší a sesychají.

Klepněte pro větší obrázek
Česnek paličák má nafialovělou slupku, sází se na podzim

Výsadba: Česnek se často stává obětí háďátek (drobní hlísti) a houbových chorob. Proto je vhodné před výsadbou jej mořit (například Sulka). Jednotlivé stroužky v březnu či na počátku dubna vysazujeme do sponu 30 x 10 cm. Hloubka výsadby by měla být 5–8 cm. Pokud je suché jaro, měli bychom v dubnu občas záhony zalít, aby stroužky lépe zakořenily.

Klepněte pro větší obrázek
Česnek nepaličák má slupku bílou

Česnek sklízíme v létě v období, kdy začne nať polehávat. Ve svazečcích nebo ve věncích ho sušíme ve stínu na dobře větraném místě. Pak ho teprve uskladňujeme. Poku se sklidí dříve, než je zralý, začne se brzy kazit a není kvalitní. Když ho sklidíme pozdě, začnou se palice rozpadat na stroužky.

Klepněte pro větší obrázek
Česnek před uskladněním sušíme

Česnek je oblíbenou zeleninou již od středověku. Patří také k tradiční české kuchyni, ale vařit bez něj neumějí ani Italové, Francouzi a Španělé. Stroužky česneku obsahují řadu silic, zvláště allin, který působí příznivě na mikroflóru střevní sliznice.

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Škodlivé bakterie hubí a ty užitečné podporuje v růstu. Látky gerlicin a allistatin mají antibiotické účinky. U česneku byly prokázány také příznivé účinky při cévních chorobách, preventivní účinky kornatění tepen a antioxidační účinky, tedy omezování účinků volných radikálů, které mohou v těle indukovat nádorové bujení.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

19.  6.  2018 |
Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil…

O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. Přesto se některým pěstitelům nedaří donutit keř k tomu, aby plodil pravidelně a vydatně. Co za tímto neúspěchem může stát a jak pěstovat rakytník tak, aby byla sklizeň vydatná?

13.  6.  2018 |
Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

2.  6.  2018 |