vytisknout velikost písma Sázejte jarní česnek a šalotku. V březnu je ideální čas

Pokud jste nestihli na konci léta vysadit česnek, je nejvyšší čas teď v březnu. Spolu s cibulí šalotkou patří mezi hotové zázraky ze zahrady. Látky v nich obsažené potírají řadu neduhů.

Někteří zahrádkáři říkají šalotce množilka. Vyplývá to z její podstaty, z jedné mateřské cibulky vzniká několik dceřiných cibulí. Na záhonech tedy sklízíme trs drobných, kulovitých cibulek. Mají nasládlou chuť, jsou jen velmi jemně štiplavé, a proto se hodí k přímé konzumaci. Vynikající jsou také naložené ve sladkokyselém nálevu.

Cibule: co byste o ní měli vědět

Cibule: co byste o ní měli vědět

Kdy sázet cibuli šalotku, kdy sklízet?

Výsadba: Šalotku sázíme v říjnu, ale častěji v březnu. Mateřské cibulky většinou sázíme ve sponu 10 x 30 cm. Špičku cibulky můžeme nechat vyčnívat nad povrch. Ale pozor! U podzimní výsadby se musejí zakopat cibule hlouběji, aby je nepoškodil mráz.

Pěstování: Cibule šalotka je skutečně nenáročná zelenina a vyžaduje jen málo péče. Pěstujeme ji ve 2. až 3. trati. Nesnáší velmi těžké a přemokřené půdy ve studených lokalitách. Naopak sucho snáší výtečně.

Sklizeň a zpracování: Sklízíme ji na počátku léta i s natí k okamžité konzumaci. Jí se nať i cibule, obsahují řadu cenných silic a organických kyselin, vitaminů i minerálů. Hodí se do salátů, jako přízdoba studených mís a vařených pokrmů. Pokud ji necháme dozrát (po zaschnutí natě), můžeme ji skladovat nebo konzervovat. Šalotka je mnohem jemnější než kuchyňská cibule a zamilují si ji všichni ti, jimž ostrá palčivá chuť cibulové zeleniny vadí.

Poschoďová cibule: nebojte se experimentovat

Poschoďová cibule: nebojte se experimentovat

Jarní česnek je ke skladování nejvhodnější

Cibule česneku je složena z několika stroužků. U česneku rozlišujeme několik typů: paličáky a nepaličáky, ty pak ještě jako širokolisté a úzkolisté. Pro jarní výsadbu se hodí jen paličáky úzkolisté, říká se jim „jarní česnek“. Netvoří květenství a mají bílou slupku.

Právě jarní česnek má nejlepší skladovatelnost, ačkoli nejmenší výnosy. Širokolisté nepaličáky vysazované na podzim mají největší výnosy ze všech česneků a dobrou skladovatelnost. Paličáky mají vysoké výnosy, ale ke skladování se hodí minimálně. Stroužky totiž brzy raší a sesychají.

Česnek je přírodní antibiotikum. Jak jej správně užívat?

Česnek je přírodní antibiotikum. Jak jej správně užívat?

Kdy zasadit jarní česnek, kdy sklízet?

Výsadba: Česnek se často stává obětí háďátek (drobní hlísti) a houbových chorob. Proto je vhodné před výsadbou jej mořit (například Sulka). Jednotlivé stroužky v březnu nebo na počátku dubna vysazujeme do sponu 30 x 10 cm. Hloubka výsadby by měla být 5–8 cm. Pokud je suché jaro, měli bychom v dubnu občas záhony zalít, aby stroužky lépe zakořenily.

Sklizeň: Česnek sklízíme v létě v období, kdy začne nať polehávat. Ve svazečcích nebo ve věncích ho sušíme ve stínu na dobře větraném místě. Pak ho teprve uskladňujeme. Pokud se sklidí dříve, než je zralý, začne se brzy kazit a není kvalitní. Když ho sklidíme pozdě, začnou se palice rozpadat na stroužky.

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Účinky česneku: Jaké látky obsahuje, jak pomáhá?

Česnek je oblíbenou zeleninou již od středověku. Patří také k tradiční české kuchyni, ale vařit bez něj neumějí ani Italové, Francouzi a Španělé. Stroužky česneku obsahují řadu silic, zvláště allin, který působí příznivě na mikroflóru střevní sliznice.

Škodlivé bakterie hubí a ty užitečné podporuje v růstu. Látky gerlicin a allistatin mají antibiotické účinky. U česneku byly prokázány také příznivé účinky při cévních chorobách, preventivní účinky kornatění tepen a antioxidační účinky, tedy omezování účinků volných radikálů, které mohou v těle indukovat nádorové bujení.

Březnová péče o rostliny doma i na zahradě

Březnová péče o rostliny doma i na zahradě

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |