vytisknout velikost písma Saturejka: silná vůně horkého léta

Bylinka i koření, které provoní kuchyni svou výraznou vůní dnes, stejně jako před tisíci lety. Zkuste si vypěstovat rostlinku mající místo už ve starověkých římských kuchařkách.
Saturejka: silná vůně horkého léta

Saturejka je důležitou součástí balkánské a středomořské kuchyně, dále kuchyně anglické i americké a také kavkazké.

Její použití jako koření se uvádí už v latinské kuchařské rukověti ze 3.stol. Pro chudé byla během staletí dostupným kořením používaným na ryby a masa. Přidávala se do svařeného vína jako prostředek k utužení zdraví. U nás se pěstuje od 9.stol. Od dalších názvů jako číbr či šubra je odvozeno i slovo "čubrica", označující známou bulharskou směs koření.

Saturejka pochází z černomořské oblasti a východního Středomoří. Dosud zde volně roste saturejka horská. Patří do čeledi hluchavkovitých.

U nás se pěstuje saturejka zahradní (Satureia hortensis) a horská (Satureia montana). Dorůstá do výšky 30 cm. Má drobné kopinaté lístky a drobné bíle až nafialovělé květy, které se na bylině objevují od července do září.

Celá rostlina je aromatická.

Pěstování
  • Snadno se pěstuje na zahrádce i v truhlíku na balkóně nebo za oknem.
  • Vyžaduje teplé a slunné stanoviště.
  • Je nenáročná na půdu, vyhovuje jí lehčí prohnojená zem.
  • Na záhon vyséváme do poloviny května do 30 cm širokých řádků. Zahrneme slabou vrstvou půdy, protože semena klíčí na světle. Můžeme si ji předpěstovat na miskách v lehkém výsevním substrátu na okenním parapetu.
Sběr

Pro okamžitou spotřebu stačí odstřihnout potřebné množství natě.

Na sušení nať sbíráme v době květu. Odstřihneme a sušíme na stinném místě s dostatečným přístupem vzduchu rozloženou v jedné vrstvě nebo svázanou do svazečků a zavěšenou. Po usušení buď používáme celé snítky nebo jen odrhnuté lístky a květy. Můžeme ji i zmrazit.

Odstřihneme-li nať už na počátku květu, rostlina stačí ještě jednou obrůst a dá dvojitou sklizeň.

Použití

Saturejka se používá v čerstvém i sušeném stavu. Často ve směsi s dalším kořením (čubrica, gyros, provensálské koření, grilovací koření, koření na pečené kuře apod.)

Má peprnou palčivou chuť, je vhodné ji použít do jídel, které se koření pepřem.

Ponejvíce se přidává při vaření do luštěnin a kapusty, do klobás, do nálevu k uzení mas a při nakládání zelí a okurek. Hodí se i k pečenému kuřeti, do bylinkových omáček, rajské omáčky, houbových jídel, bramboračky, jídel z krup, zeleninových a luštěninových salátů, majonéz.

Je vhodným kořením pro diety, kde nahradí dráždivý pepř.

Obsahuje silici, hořčiny, flavonoidy, třísloviny a minerální látky. Působí antisepticky a mírně močopudně, snižuje krevní tlak, pomáhá při astmatu, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje zažívání, odstraňuje střevní křeče. Zamezuje nadýmání, proto se doporučuje přidávat už při vaření do luštěninových jídel a kapusty.

Lze ji použít při napařování a čištění mastné pleti. Stahuje póry a zároveň desinfikuje podrážděnou pleť.

Klepněte pro větší obrázek

Letní recept

Zeleninový salát se saturejkou

Ingredience: 300 g rajčat, 4 zelené papriky, menší okurka, hlávkový salát, 2 střední cibule, citrón, 1 lžička čerstvé nasekané saturejky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a cukr dle chuti

Zeleninu nakrájíme na kolečka, salát natrháme na kousky, promícháme s olejem a dochutíme citrónovou šťávou, solí a cukrem, posypeme saturejkou. Salát dobře promícháme a necháme vychladit v ledničce.

Můžeme podávat samotný nebo k minutkovým a grilovaným masům.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |