Saturejka: silná vůně horkého léta

Saturejka: silná vůně horkého léta

Bylinka i koření, které provoní kuchyni svou výraznou vůní dnes, stejně jako před tisíci lety. Zkuste si vypěstovat rostlinku mající místo už ve starověkých římských kuchařkách.

Saturejka je důležitou součástí balkánské a středomořské kuchyně, dále kuchyně anglické i americké a také kavkazké.

Její použití jako koření se uvádí už v latinské kuchařské rukověti ze 3.stol. Pro chudé byla během staletí dostupným kořením používaným na ryby a masa. Přidávala se do svařeného vína jako prostředek k utužení zdraví. U nás se pěstuje od 9.stol. Od dalších názvů jako číbr či šubra je odvozeno i slovo "čubrica", označující známou bulharskou směs koření.

Saturejka pochází z černomořské oblasti a východního Středomoří. Dosud zde volně roste saturejka horská. Patří do čeledi hluchavkovitých.

U nás se pěstuje saturejka zahradní (Satureia hortensis) a horská (Satureia montana). Dorůstá do výšky 30 cm. Má drobné kopinaté lístky a drobné bíle až nafialovělé květy, které se na bylině objevují od července do září.

Celá rostlina je aromatická.

Pěstování
  • Snadno se pěstuje na zahrádce i v truhlíku na balkóně nebo za oknem.
  • Vyžaduje teplé a slunné stanoviště.
  • Je nenáročná na půdu, vyhovuje jí lehčí prohnojená zem.
  • Na záhon vyséváme do poloviny května do 30 cm širokých řádků. Zahrneme slabou vrstvou půdy, protože semena klíčí na světle. Můžeme si ji předpěstovat na miskách v lehkém výsevním substrátu na okenním parapetu.
Sběr

Pro okamžitou spotřebu stačí odstřihnout potřebné množství natě.

Na sušení nať sbíráme v době květu. Odstřihneme a sušíme na stinném místě s dostatečným přístupem vzduchu rozloženou v jedné vrstvě nebo svázanou do svazečků a zavěšenou. Po usušení buď používáme celé snítky nebo jen odrhnuté lístky a květy. Můžeme ji i zmrazit.

Odstřihneme-li nať už na počátku květu, rostlina stačí ještě jednou obrůst a dá dvojitou sklizeň.

Použití

Saturejka se používá v čerstvém i sušeném stavu. Často ve směsi s dalším kořením (čubrica, gyros, provensálské koření, grilovací koření, koření na pečené kuře apod.)

Má peprnou palčivou chuť, je vhodné ji použít do jídel, které se koření pepřem.

Ponejvíce se přidává při vaření do luštěnin a kapusty, do klobás, do nálevu k uzení mas a při nakládání zelí a okurek. Hodí se i k pečenému kuřeti, do bylinkových omáček, rajské omáčky, houbových jídel, bramboračky, jídel z krup, zeleninových a luštěninových salátů, majonéz.

Je vhodným kořením pro diety, kde nahradí dráždivý pepř.

Obsahuje silici, hořčiny, flavonoidy, třísloviny a minerální látky. Působí antisepticky a mírně močopudně, snižuje krevní tlak, pomáhá při astmatu, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje zažívání, odstraňuje střevní křeče. Zamezuje nadýmání, proto se doporučuje přidávat už při vaření do luštěninových jídel a kapusty.

Lze ji použít při napařování a čištění mastné pleti. Stahuje póry a zároveň desinfikuje podrážděnou pleť.

zeleninový salát.jpg

Letní recept

Zeleninový salát se saturejkou

Ingredience: 300 g rajčat, 4 zelené papriky, menší okurka, hlávkový salát, 2 střední cibule, citrón, 1 lžička čerstvé nasekané saturejky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a cukr dle chuti

Zeleninu nakrájíme na kolečka, salát natrháme na kousky, promícháme s olejem a dochutíme citrónovou šťávou, solí a cukrem, posypeme saturejkou. Salát dobře promícháme a necháme vychladit v ledničce.

Můžeme podávat samotný nebo k minutkovým a grilovaným masům.

Doporučujeme

Články odjinud