vytisknout velikost písma Sanseviera – Nevinná dračice s magickou silou

Tenura, známá jako Tchynin jazyk, se často pěstuje nejen v bytě, ale i na úřadech a firmách jako téměř nezničitelná zeleň. A něco na tom je, tato pokojovka snese víc než nevlídné zacházení.

Sanseviera je symbolem božské ctnosti a síly

Obyčejná zelená sanseviera s dlouhými příčně pruhovanými a špičatými listy u nás získala nepěkné synonymum – tchynin jazyk, který bývá leckdy ostrý a nevybíravý. Jenže si to vůbec nezaslouží. V Číně byla sanseviera uctívána jako symbol Osmi bohů, jenž jejím prostřednictvím předával těm, kteří ji pěstují, osm ctností – dlouhý život, prosperitu, inteligenci, krásu, umění, poezii, zdraví a sílu. Poslední vlastnost pocházela z filozofie učení Feng Shui, podle něhož u bojového umění přichází síla zevnitř. A tu sanseviera opravdu má. Dokáže svými kořeny roztrhnout hliněnou nádobu, proto byla sanseviera také označována jako udatný drak. Přirovnání této rostliny k drakům je údajně magické. Zajímavý výzkumný program provedla NASA pomocí několika vybraných rostlin pro čištění vzduchu a potlačení "syndromu nemoci". Prý to opravdu funguje.

Sanseviera: co vám říká tchýnin jazyk?

Sanseviera: co vám říká tchýnin jazyk?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A