Sálavé teplo beze ztrát

Sálavé teplo beze ztrát

Místo radiátorů lze ozvláštnit byt nebo dům topením z přírodního kamene. Topení na bázi tepelných vln přináší úsporné a ekologické vytápění.

Klasické systémy vytápění nejdříve ohřejí vzduch v místnosti, který potom proudí okolo stěn a předmětů a ohřívá je. Vzduch je tedy vždy teplejší než stěny a předměty v místnosti. Dochází k jeho cirkulaci a člověk může mít v místnosti i pocit průvanu.

Netradiční ekologické topení

U topení z přírodního kamene výdej tepla zprostředkovává tepelné sálání a vzniklé tepelné vlny přenášejí tepelnou energii bezprostředně bez transportních ztrát na všechna tělesa v oblasti sálání. U běžných topných systémů dochází ke ztrátám při přenosu energie, např. při výměně tepelné energie, v komínech, v rozvodech tepla apod. A to je na rozdíl od přímého topení z kamene nehospodárné.

Částečně akumulační topení z přírodního kamene má topné kabely zafrézovány přímo do kamenných desek a díky této technologii je předpokládaná životnost topných panelů asi sto let, odzkoušená životnost topných panelů šedesát pět topných sezón.

Instalace

Instalace částečně akumulačního topení z přírodního kamene je jednoduchá a lehká. Panely se připevňují na stěnu nebo strop pomocí dvou až čtyř speciálních držáků, které jsou součástí příslušenství. Tyto držáky umožňují instalaci topných kamenů i na hořlavé podklady – například na dřevo – jelikož mezi tělesem a podložkou vzniká vzduchová mezera 3,5 cm a maximální povrchová teplota tělesa je 90 °C. Na elektrickou síť se topení připojuje přes připojovací krabici nebo svorkovnici.

Jednou z velkých výhod tohoto druhu topení je i to, že lze topné panely přikupovat a instalovat postupně, podle potřeb domácnosti. Další výhodou je úspora místa. Nepatrná prostorová hloubka – 6,5 cm od zdi – dovoluje začlenit topné těleso do interiéru bez větších nároků na prostor. Po stranách stačí volné místo 60 cmod dalších předmětů. Další výhodou tohoto typu topení je především ekologičnost. Při výrobě nevznikají žádné odpady ničící životní prostředí, protože v procesu výroby se nepoužívají žádné chemikálie. Jako chladící médium při opracování kamene se používá jen voda.

Použité kameny

Jednoduchost instalace a investiční náklady jsou srovnatelné s klasickým topením. Nízké provozní náklady, téměř neomezená životnost a vysoká technická úroveň systému navíc dělají z topení z přírodního kamene efektivní styl vytápění. Jako optimální interiérový kámen je používán na topná tělesa především mramor. Na trhu je v různých barvách a tvarech, a tak se topení může stát i vhodným doplňkem interiéru.

Regulace topení

Kamenná topná tělesa umožňují nezávislou regulaci teploty v každé místnosti. Topení z přírodního kamene je řízeno termostaty, které se také automaticky starají o spotřebu energie. Teplota pokoje zůstává konstantní, bez vyžadovaného topného výkonu. Topení je pak nezávislé na pevně daných topných periodách, protože termostat zajišťujevámi požadovanou teplotu.

Výhody pro lidský organismus

Částečné akumulační topení z přírodního kamene je zdrojem úsporného, pohodlného a zdravého tepla, nevysušuje pokožku a nespaluje kyslík. Je tedy vhodné při dýchacích potížích, pro alergiky, astmatiky a pro děti a starší osoby. Při provozu nedochází k víření prachu vlivem proudění vzduchu. Topení z přírodního kamene zahřívá pevná tělesa v místnosti až na vzdálenost 8,5 metrů.

Povrchová teplota stěn je vyšší než teplota vzduchu, a tak nedochází ke kondenzaci vody a zabraňuje se tak vznikání živné půdy pro plísně. Díky teplotě stěn je zdivo vysušováno, vzduch je čistý, necirkuluje a nezvedá se prach. Teplotní rozdíl mezi podlahou a stropem je maximálně 3 °C.

Výhody topení z přírodního kamene :

    • dlouhá životnost
    • nulové náklady na údržbu topného tělesa
    • je kombinovatelné s jinými topnými systémy
    • rychlá a snadná montáž, bez nutnosti stavebních úprav
    • vytápění užívá stejného principu jako kachlová kamna, částečně akumulační
    • udržuje stálou vlhkost v místnosti

Doporučujeme

Články odjinud