7
Fotogalerie

Saláty jsou správný recept na jarní únavu

Cítíte se unavení a přitom je příroda okolo celá v rozpuku a vše se zdravě zelená? Na vině je právě skončená zima, která naše těla za poslední měsíce připravila o zásobu vitamínů i energie a ovlivnila naše pozitivní smýšlení i nálady.

Naštěstí lze tělo i hlavu podobně jako přírodu opět nastartovat. Stačí jim jen dodat ty správné ingredience. Slunce, pohyb a zdraví prospěšné jídlo.

Zdaleka nejlépe se na jarní nastartování těla i mysli hodí saláty a mixované nápoje z ovoce a zeleniny. Na výběr přitom máte doslova z jakéhokoliv typu ovoce či zeleniny, které máte rádi, chcete vyzkoušet nebo vás jen napadne. Prakticky každý druh totiž lze zkombinovat do chutného salátu, „smoothie“ nebo ovocného nápoje.

Pokud si říkáte, že jeden salát vás nenastartuje a nehodláte být dlouhodobě jen býložravcem, nezoufejte. Saláty lze totiž dělat na mnoho způsobů. S masem i bez, zeleninové, ovocné, těstovinové, se sýrem, s ořechy, vajíčkem nebo například s rybou. Svou kombinaci si najde každý a s pomocí různých typů salátů lze zahnat hlad ráno, v poledne i večer.

Zamyslete se nad skladbou ingrediencí

Pokud saláty nejsou běžnou součástí vašeho jídelníčku, doporučujeme kombinovat ingredience s rozmyslem a na internetu se porozhlédnout, která zelenina nebo další potraviny jsou například těžké na trávení a tedy nevhodné k večeři. Mezi ně patří například brokolice nebo vejce. Obojí je naopak skvělá součást obědových salátů.

Vaše zažívání zkrátka nemusí být zvyklé na velký příděl vlákniny nebo pro žaludek agresivnějších šťáv z citrusů a po zimě, která je u nás zaměřená na těžká jídla, nemusí být váš zažívací trakt ve formě. Nicméně se však nebojte různě kombinovat a experimentovat. Například ořechy většině lidem do salátů příliš nesedí, ale při šikovném použití salát příjemně ozvláštní, navíc obsahují velmi cenné živiny pro správnou činnost mozku. Ořechy jsou pak vhodné hlavně do ovocných salátů, například s jahodami nebo hroznovým vínem.

Kvalitní pomocníci šetří čas

Než člověk vše omyje, nakrájí či oloupe, stojí to hodně času. Je proto dobré mít po ruce kvalitní a praktické pomůcky, které vám při přípravě lahodných salátů výrazně ušetří čas i námahu.

Pro přípravu salátů vytvořil Fiskars speciální kolekci pomocníků do kuchyně s názvem Go Salad. Jejím základem je velká salátová mísa navržená tak, abyste v ní mohli ingredience omývat a zároveň vám neplavaly ve vodě. Je složená ze dvou částí: prvním komponentem je mísa s podélnými otvory, kterou lze použít jako síto při oplachování zeleniny či ovoce. Ta se při vložení do druhé mísy a po uzavření stává odstředivkou, pomocí níž zbavíte zeleninu přebytečné vody z oplachování.

image2.jpgimage3.jpg 
Mísa s podélnými otvory, kterou lze použít jako síto při oplachování zeleniny či ovoce • Schéma všech komponentů multifunkční mísy Fiskars, která může sloužit i jako odstředivka

Dále určitě využijete struhadla s různými stupni jemnosti či hrubosti nebo se sběrnou nádobou. Fiskars dále myslí i na otočné i pevné škrabky, včetně těch určených pro leváky. Pro snadné krájení je dále k dispozici i několik různých sad nožů s ocelovými čepelemi.

image4.jpgimage5.jpg 
Struhadlo Fiskars s miskou • Fiskars škrabka vhodná pro leváky i praváky

Zvlášť ceněným pomocníkem je pak speciálně navržený kráječ zeleniny pro bezpečné a rychlé plátkování. Díky otvoru, do kterého se zelenina vkládá, se totiž stoprocentně vyhnete nechtěnému strouhnutí a poranění prstu a zeleninu zpracujete doslova raz dva. Malým bonusem je jeho velmi tenké provedení, díky němuž kráječ uschováte i do přeplněného šuplíku nebo na místo, které jinak v kuchyni nevyužijete. S ovocnými saláty vám pomůže například ergonomicky tvarovaný kráječ na jablka s uzavíratelnou miskou pro případnou přepravu.

image6.jpgimage7.jpg 
Kráječ zeleniny Fiskars s otvorem pro bezpečné krájení • Fiskars kráječ jablek

Dalším nástrojem do kuchyně, který vám ušetří čas i námahu, je snadno omyvatelné prkénko, které je opatřené snímatelnou plastovou deskou pro hygienické používání. Lze ji velmi snadno sundat i omývat, navíc díky ní zabráníte poškození nebo znečištění vlastního prkénka.

image8.jpg 
Dřevěné prkénko Fiskars s odnímatelným plastovým krytem pro snadné oplachování

Produktů Fiskars, se kterými budete moci do přípravy salátů zapojit celou rodinu, je mnoho. Další inspiraci najdete na stránkách www.fiskars.cz. S jejich pomocí vám půjde příprava salátů od ruky a znásobíte tak šanci na úspěšnou změnu v jídelníčku a na přechod k více zdravému životnímu stylu. Saláty jsou totiž ideálním řešením – variant a nových receptů stále přibývá a každý si tedy může přijít na své. Vyzkoušejte například recept od šikovné food blogerky Smooth Cooking na výtečný zeleninový salát s fíky a hroznovým vínem zalitý sladkým balsamikem:

Zeleninový salát s fíky a hroznovým vínem

INGREDIENCE:

  • 200 g feta sýru
  • 4 čerstvé fíky
  • 30 kuliček hroznového vína (nejlépe mix tmavého a světlého)
  • 4 velká rajčata
  • 2 papriky
  • 1 okurka hadovka
  • olivový olej
  • krémové balsamiko

POSTUP:

  1. Všechny suroviny si umyjeme.
  2. Poté si pokrájíme rajčata na velikost sousta. To stejné uděláme s okurkou a paprikou. Okurku doporučuji oloupat. Chuť je poté jemnější.
  3. Fíky rozkrojíme na měsíčky.
  4. Veškerou zeleninou vložíme do mísy a promícháme. Nandáme na talíř a na ní poklademe kousky fíku a kuličky hroznového vína. 
  5. Poté přidáme polámané kousky feta sýru a celé to zakápneme balsamikem a olivovým olejem. Sůl není třeba. Sýr je dostatečně slaný.
  6. Kombinace slaného sýra a sladkého ovoce je opravdu geniální.

Mnoho dalších receptů naleznete na webu www.smoothcooking.cz, který blogerka Kateřina provozuje. Obzvlášť si nenechte ujít její recepty na ovocně-zeleninové smoothie, kterými je na internetu proslulá!

Doporučujeme

Články odjinud