vytisknout velikost písma Saláty jako z růže květ

V titulku opravdu nepřeháníme, protože odrůdy a druhy salátů se dají počítají na stovky. Tělem i duší opravdový zahrádkář si jarní skleník či pařeniště bez salátu nedokáže vůbec představit.
Saláty jsou zelenolisté či červenolisté jednoleté rostliny. Existuje několik různých typů salátů: běžné hlávkové (máslové) mají hladké šťavnaté listy stočené v kulatou pevnou hlávku. U kadeřavých salátů je okraj listů zkadeřený a hlávka je poměrně pevná.

Klepněte pro větší obrázek
Kadeřavý salát ozdobí záhon i talíř

Ledové saláty se od ostatních liší tím, že lépe snáší vyšší teploty a nevybíhají tak snadno do květu. Zvláštní skupinou jsou saláty listové, které hlávky nevytvářejí, zato se mohou seřezáváním listů sklízet prakticky po celý rok.

Salát je bumbrlíček

Salátu nejlépe vyhovují lehčí hlinitopísčité, humózní půdy se slabě alkalickým pH. Vzhledem ke krátké vegetační době vyžadují především rané odrůdy vyšší dávky pohotových živin. Ideální je zavlažovat tento druh zeleniny pravidelně a menšími dávkami vody než jej přelévat - potom rostliny často odspodu zahnívají.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzkoušeli jste už červenolisté odrůdy?

Právě z tohoto důvodu také salát sázíme vždy mělce, případně na nízké hrůbky, aby se předcházelo podehnívání hlávek. Na jaře je pro rychlejší růst vhodné položit na rostliny perforovanou fólii nebo netkanou textilii.

Skleník plný drahokamů

Základem dobré sklizně je správná volba vhodné odrůdy. Pro jarní rychlení a ranou sklizeň vyséváme salát do skleníku od prosince do února. Potom již teploty uvnitř skleníku stoupají a odrůdy určené k rychlení stačíme jen taktak do května sklidit – dříve, než začnou vybíhat do květu.

Klepněte pro větší obrázek
Salát můžete kombinovat snad se všemi druhy zeleniny a přidáte-li sýr a zálivku, sklidíte úspěch i s jednoduchým pokrmem

Odrůda Safír je odolná proti nekróze okrajů listů a proti plísni salátové. Hlávka je na řezu světle žlutá až zelenožlutá, v plném vývinu dobře uzavřená. Většinou se jedná o zelenolisté saláty s pěkně vybarvenými sytými listy a hladkou strukturou. Pro rychlení jsou vhodné i další odrůdy: Jantar, Smaragd, Nefrit, Karát či Tyrkys.

Pestrá směs salátů pro pařeniště

Saláty jsou jarními otužilci, protože nejlépe rostou při teplotách od deseti do dvaceti stupňů Celsia. Dobře snáší chladné noci a naopak jim nižší teploty nevadí. Proto se v pařeništích daří osvědčeným odrůdám.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování (nejen hlávkového) salátu není náročné 

Jako jarní posel se v odrůdách řadí na první místo Král máje, který je nejvhodnější do pařeniště pro nejčasnější pěstování ze sadby. Vyniká vysokou odolností proti vybíhání do květu, což umožňuje postupnou sklizeň.

V březnu vysazujeme hlávkový salát Lednický anebo můžeme zkusit novou odrůdu římského salátu Globus s velkými, kulovitými, dobře uzavřenými hlávkami, kterou tvoří jemně bublinaté, křehké a chutné listy. Odrůda Globus je vhodná i pro podzimní pěstování v pařeništi.

Salátu není nikdy dost!

Do pařeniště, skleníku i na záhony jsou ideální listové saláty. Jejich pěstování se od hlávkového salátu nijak neliší. Pro jarní sklizeň je vyséváme v první polovině dubna. Saláty můžeme vysít i na okraje záhonů nebo při cestičce ve skleníku, kde nezaberou mnoho místa.

Klepněte pro větší obrázek
Pár salátů vtěsnáte kamkoli

Z odrůd doporučujeme zelenolistý Dubáček s růžicí světle zelených, silně laločnatých listů nebo červenolistý Redin, který netvoří hlávku, ale růžici intenzivně červených, silně laločnatých listů.

Novinka: Babyleaf saláty

Zcela nový trend v pěstování salátů představují takzvané Babyleaf saláty. Pěstování na jaře je možné na volných záhonech (výsev březen-srpen) výsevem naširoko, lépe ale do řádků vzdálených deset až dvanáct centimetrů. Sklízí se velmi brzo, za čtyři až šest týdnů, kdy listy dosahují nejméně osmi centimetrů. Obdobně se pěstuje v západní Evropě polníček (Valerianella locusta) pro sklizně listů od podzimu do jara.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůda Lollo Rossa vypadá lákavě

Z odrůd jsou pro tento způsob pěstování vhodné Bergerac (Lollo Bionda), Loretta (Lollo Rossa), Krisanne, Calviac (zelený dubáček), Beynac (červený dubáček), Scapino (zelená batavia), Apache (červená batavia), Ronda, Athos (zelený římský salát), Japura, Alenya (zelené endivie). V podstatě se jedná o sklizeň mladých salátových listů z rostlin v sadbové velikosti pěstovaných nahusto na upravených záhonech.

Jak salát rychle osušit?

Báječným pomocníkem při přípravě zeleného salátu je nový model osušovacího zařízení Zyliss Centrifuga. Oprané listy se vloží do malé plastové kulaté krabičky, pak stačí jednou zatáhnout za šňůrku - a je hotovo. Ve víku je okénko, kterým můžete sledovat tento obdivuhodný proces.

Klepněte pro větší obrázek
Proč dlouho čekat, než salát oschne?

Jednoduchý systém je opatřen automatickým návratem šňůrky a tlačítkem stop pro zastavení přístroje. Je vyroben s ohledem na praktický design s protiskluzovou úpravou dna a spodní mísou, v níž se salát může rovnou servírovat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |