vytisknout velikost písma Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

Houbová zahrádka

Milovníci hub se každoročně těší na brzký podzim, protože to je období, kdy houby nejvíc rostou. Jestli se vám nechce čekat na vhodné počasí a pak se potulovat s ostatními houbaři po lese, můžete si houby vypěstovat. Není to složité a zvládne to každý. Pěstovat můžete žampiony, hlívu ústřičnou, ale i lesní houby.

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Pěstování lesních hub

Pokud máte na zahradě malý lesík, například z bříz, dubů, smrků, borovic či jedlí, máte vyhráno a můžete pěstovat i lesní houby. Ty totiž potřebují právě sousedství stromů a k tomu stinné a vlhké stanoviště. Do takového lesíka pak již naše babičky házely houbové odřezky a doufaly, že nějaký ten hříbek jim tu sám vyroste.

Dnes to jde i profesionálněji. Můžete si pořídit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky. V obou směsích bývá několik druhů lesních hub, a to rovnou těch nejoblíbenějších, jako je hřib smrkový, křemenáč, kozák, klouzek či bedla. Prášek či suspenzi pak umístíme na vhodné místo – tedy ke kořenům stromů do vzdálenosti asi metr až dva kolem kmene. Půda musí být přiměřeně vlhká a směs patří zhruba 10–20 centimetrů pod zem. Je však třeba počítat s tím, že se nikdy neuchytí všechny druhy. Dařit se na zahradě bude jen těm houbám, které budou mít na místě vhodné podmínky a symbiotickou dřevinu.

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Dokonce je možné pořídit sazenice stromů, které jsou podhoubím dopředu naočkované. V takovém případě je nejlepší koupit takové, jejichž kořenový bal je podhoubím zcela prorostlý. Pokud uvidíte plodnice, máte téměř jistotu, že se dílo podaří.

Chcete-li, aby se houbám na zahradě dobře dařilo, je třeba za suchého počasí podhoubí kropit, a to nejlépe v podvečer, kdy se voda tolik nevypařuje a podhoubí má čas se dostatečně nasáknout.

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Pěstování žampionů

Žampiony jsou bohaté na bílkoviny a vitaminy a jedí je většinou i ti, kteří o sobě tvrdí, že houby rádi nemají. Jejich pěstování je také velmi jednoduché. Zejména proto, že si můžete koupit podhoubím naočkovaný balíček, ze kterého pouze s minimální péčí rostou houby.

Soupravy na pěstování seženete v téměř každém hobby marketu a v obchodech se zahradnickými potřebami. Ač se na první pohled mohou soupravy lišit, nejčastěji obsahují naočkovaný substrát, zeminu a pokyny k pěstování. Před pěstováním zkontrolujte, zda je substrát dobře prorostlý podhoubím. To poznáte pohledem, ale i podle vůně. Pokud je podhoubí málo, doporučujeme substrát uložit do tepla a ještě pár dnů počkat. Pak už postupujete podle návodu. Žampiony potřebují dostatečnou teplotu a dostatečnou vlhkost.

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Pěstování hlívy ústřičné

Hlíva je pro svou lahodnou chuť a silné aroma nazývaná perlou mezi houbami a její pěstování se jistě vyplatí. I hlívu můžete pěstovat ze soupravy, výhodou je, že potřebuje nižší teplotu, stačí jí jen 10–20 °C a světlo.

Dále jde hlíva pěstovat na špalcích, pařezech, štěpcích či na slámě. Zpravidla nejnáročnějším úkolem pro pěstitele je příprava substrátu a jeho naočkování sadbou. Hlívu lze pěstovat celoročně, jen je nutné dodržovat teplotní režim. Ve fázi růstu podhoubí je třeba teplota alespoň 20 °C. Po dvou měsících je nutné substrát přemístit do prostředí s teplotou cca 10 °C a s rozptýleným světlem. Toho zkušení pěstitelé docilují přemístěním prorostlého pytle například na studenou chodbu.

Jak pěstovat hlívu doma a na zahradě: Sklízet můžete už za dva týdny

Jak pěstovat hlívu doma a na zahradě: Sklízet můžete už za dva týdny

Další houby, které můžete pěstovat na zahradě, najdete zde: 

Vypěstujte si vlastní houby

Vypěstujte si vlastní houby

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |