S výběrem robotické sekačky pomohou odborníci

Uvažujete o koupi robotické sekačky, ale nevíte, jak vybrat ideální model pro svou zahradu? Poraďte se s odborníkem.

Jiří Hlaváček, produktový specialista firmy Husqvarna, radí:

Hlavním měřítkem při výběru robotické sekačky by měla být velikost sečené plochy, tvar travnatých ploch, případná kopcovitost terénu a možné překážky jako například plot. Nejjednodušší způsob, jak vypočítat velikost sekané plochy, je spočítat celkovou plochu vašeho pozemku a od ní odečíst jednotlivé nesekatelné plochy, jako jsou půdorys domu, příjezdová cesta, květinové záhony, bazén a podobně.

Vodící smyčka sekačku zkrotí

Neobvyklý tvar pozemku by kvalitní robotické sekačce neměl činit žádný problém, výjimkou je však extrémně členitý terén. Nevhodným terénem pro robotickou sekačku je trávník dělený mnoha malými cestičkami, stejně jako plocha plná stromů.

H350-0234.jpg

Pozor byste měli dát i na to, pokud na zahradě máte příliš mnoho vystouplých kořenů. Pokud však na vaší zahradě takovou plochou máte, můžete sekačce vytyčit pouze určitou část zahrady, o kterou má pečovat. Záhonky či jiné květinové ostrůvky snadno ohraničíte vodící smyčkou, díky které sekačka bezpečně ví, kde sekat má a kde naopak nesmí. Přestože si robotická sekačka s většinou zahrad umí poradit naprosto bez problémů, neváhejte se při složitějším členění vašeho pozemku obrátit na odborníky.

Výhodou jsou sekačky vybavené GPS systémem. Díky němu si vytvářejí mapu zahrady, včetně umístění ohraničujících a naváděcích vodičů. Sekačka následně umí rozpoznat, které části zahrady již sekala, a podle toho upravuje svůj pohyb při sečení. Tím zajistí optimální pokrytí celé travnaté plochy a excelentní výsledek sečení.

Porovnejte výdrž baterie

Při porovnávání jednotlivých modelů si vždy odpovězte na základní otázky: jakým typem baterie je sekačka vybavena a jakou má životnost (kolik nabíjecích cyklů je možné uskutečnit). Další věcí, na kterou se musíte při výběru zaměřit, je systém sekacího zařízení a bezpečnost při jeho provozu.

H360-0206.jpg

Nejvhodnější jsou volně otočné břity podobné žiletkám, které jsou nejen zcela bezpečné, ale zaručí i dokonalý střih trávníku. Zároveň si vždy zjistěte, jakou životnost mají ostří a po jak dlouhé době tedy bude nutné je vyměnit za nová. Vyberte si třeba některý z modelů robotických sekaček Husqvarna Automower®. Tyto robotické sekačky jsou na trhu již celých 20 let, můžete si tak být jisti, že jste si vybrali léty prověřenou kvalitu.

H880-0119.jpg

Více informací na www.husqvarna.cz

Doporučujeme

Články odjinud