vytisknout velikost písma S úrodou ovoce a zeleniny šup do sklepa!

Lehce se řekne, hůř provede. Kdo by myslel na zimu, když je tu babí léto. Ale nic netrvá věčně, najednou udeří přízemní mrazíky a budete mít plné ruce práce se sklizní úrody.

Jednoduchá sklizeň? Zelenina zůstane na zahradě!

Vyplatí se co nejdříve si promyslet, jak ovoce i zeleninu zpracujete nebo kam ji uložíte. Příchod prvních mrazíků nemusí nutně znamenat přemístění veškeré úrody do sklepa. Určité druhy zeleniny jako například pór, hlávková a růžičková kapusta nebo čínské zelí snášejí nižší teploty vcelku dobře a mírné promrznutí dokonce podpoří jejich správnou chuť.

Jmenované druhy tedy sklízejte až koncem listopadu, případně začátkem prosince. Bez úhony snesou na záhoně teplotu až minus pět stupňů. A kdyby přece jen hrozil větší mráz, vyryjte kapustu a čínské zelí i s kořeny a založte je do vlhkého písku do sklepa, kde nějaký čas vydrží, než se pustíte do jejich konzumace.

Klepněte pro větší obrázek
Kapusta se vlivem promrznutí stavá chutnější

Na záhonu může přes celé zimní období zůstat také špenát, petržel a polníček. Polníček při silných mrazech přikryjte fólií nebo chvojím, ale můžete ho klidně nechat i v pařeništi či v nevytápěném skleníku. Sklízí se pak od listopadu do dubna.

Zeleninu ponechanou přes zimu na záhonech pokryjte smrkovým chvojím, na které lze posléze umístit ještě vrstvu slámy a spadaného listí. Pokud nastanou holomrazy, použijte navíc fóliový kryt.

Chladnička na zahradě

Problémy přijdou teprve při dlouhotrvajících mrazech, kdy se úroda sklízet nedá. Proto se vyplatí část kořenové zeleniny založit do hlubšího zakrytého pařeniště, které včas vyvezete, nebo vykopat prostornou jámu na chráněném místě.

Postačí však i dobře zrytý záhon, do něhož uložíte mrkev, petržel či pastinák. Po založení záhon přikryjte pořádnou vrstvou listí nebo slámy, případně na něj položte chvojí, aby přikrývku neodfoukl vítr.

Zelenina ve sklepě

Na kvalitní uskladnění ovoce a zeleniny má největší vliv šetrná sklizeň a následné udržování čistoty. Využijte pěkného počasí k vybílení sklepa a dezinfekci bedýnek. Ty, které jsou z plastu, opláchněte octovou vodou a nechte vyschnout.

Dřevěné bedýnky i police rovněž omyjte octovou vodou nebo vodou s přídavkem fungicidu (Kuprikol, Novozir). Sklizenou zeleninu očistěte, přeberte a zdravé plody založte do sklepa do vlhkého písku nebo pilin.

Klepněte pro větší obrázek
Cibuli chraňte před vyšší vlhkostí vzduchu

I v sebelépe větraném sklepě se občas něco zkazí. Necháte-li nakažený plod mezi ostatními, nenechá na sebe zkáza dlouho čekat. Pravidelně uloženou zeleninu i ovoce kontrolujte a přebírejte. Místnost, v níž úrodu máte, větrejte jen za bezmrazého počasí.

Pro uskladnění zeleniny se doporučuje optimální teplota od nuly do dvou stupňů Celsia a vlhkost osmdesát až devadesát procent. Cibule a česnek jsou náchylnější k plesnivění, proto stačí vlhkost okolo šedesáti pěti procent.

Sklidit, očistit, přebrat a uklidit

Zeleninu pro uskladnění sklízejte při suchém počasí. Při jejím dobývání ze země dávejte pozor, abyste ji nepoškodili. Nahnilou nebo poškozenou zeleninu ihned spotřebujte, usušte, zmrazte nebo naložte do kyselého či slaného nálevu.

Cibule a česnek nejlépe přezimují svázané natí do "věnců" nebo svazků zavěšených na suchém místě. Abyste udrželi kořenovou zeleninu co možná nejdéle čerstvou, uložte ji do lísky naplněné vlhkým pískem, a sice hlavičkou ven.

Klepněte pro větší obrázek
Zeleninu sklízejte do sklepů čistou a nepoškozenou

Karotku, mrkev a pastinák zbavte natě, kterou ostrým nožem odříznete. U petržele ponechte jen srdéčko natě. Listovou zeleninu jako například pekingské a čínské hlávkové zelí či čekanku zabalte do obyčejného novinového papíru, aby hlávky nevysychaly. Stejně si můžete počínat i s hlávkovým zelím, jehož většinou na zahradě bývá jen několik kusů. Větší množství se nechává ve sklepě na hromadách a postupně se zpracovává.

Máte rádi kyselé zelí?

Jestli ano, ani nemusíte domů vláčet pytel plný zelných hlávek a pak krouhat a krouhat, až bude plný soudek. Na zdlouhavé šlapání zelí raději moc nepomýšlím a o tom, kdo by podobný proces absolvoval v paneláku, už vůbec ne. Zvlášť když sáček kysaného zelí můžete koupit v hypermarketu.

Jenže domácí kvašené zelí je lahůdka, kterou si lze dopřát kdykoli a kdekoli. Stačí si pořídit minikvašák a chutné zelíčko se dá konzumovat již během tří až čtyř dnů. Postup nakládání je velmi jednoduchý a nádoba rozumných rozměrů nezabere víc místa než obyčejný hrnec. Podrobné informace získáte například na adrese www.minikvasak.adv.cz.

Košík s ovocem hoďte do studny

S uchováním ovoce je situace složitější, zvlášť tam, kde chybí vhodný sklep. Uskladňujte jen ovoce, které není napadeno chorobou nebo živočišnými škůdci. Pro uskladnění se hodí prostory s teplotou od jednoho do pěti stupňů Celsia a osmdesátiprocentní vzdušnou vlhkostí.

V průběhu skladování je třeba ovoce pravidelně prohlížet a třídit. Dbejte i na dostatečné větrání. Ovoce, jež nebudete skladovat, můžete zmrazit nebo usušit. V zimě se dřeň i křížaly budou hodit.

Klepněte pro větší obrázek
Způsob udržení čerstvých hroznů známe od našich předků

Žádná jablka ani hrušky nesnesou nízké zimní teploty. Stejně náchylné jsou švestky i vinné hrozny, i když v tomto případě si naši předkové dovedli poradit. Používali metodu „hluboké studně“.

Zcela zdravé plody uložili do košíku vystlaného senem a košík pak po laně spustili nad hladinu studny. Tam ovoce vydrželo až do Vánoc a bylo jako právě utržené ze stromu. U vinných hroznů se postup může vylepšit zavoskováním konce stopky, která pak nevysychá. Máte-li tedy studnu, neváhejte a starou metodu vyzkoušejte!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbírejte si je a načerpejte sílu z přírody

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbír…

Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.

19.  3.  2019 |
Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit vlastnoručně upletenou pomlázkou, ale nevíte, jak na to? Pusťte si náš videonávod nebo si správný postup prohlédněte v praktické fotogalerii. S naší pomocí to určitě zvládnete!

10.  4.  2019 | | 3 N/A
50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka

50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit ve…

Zapomeňte tentokrát na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, nevkusné samolepky a smršťující se foliové obrázky. Překvapte koledníky tak trochu jinými kraslicemi. Našli jsme pro vás netradiční velikonoční vajíčka z celého světa, ze kterých si určitě vyberete. Prohlédněte si naši fotogalerii a inspirujte se!

16.  4.  2019 |
Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. Neděláte je také?

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. …

Rok co rok se snažíte vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale spíš paběrkujete? Přestaňte při pěstování dělat tyhle chyby a radujte se už letos z velké úrody.

5.  4.  2019 |
Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou nejlepší texty pro SMS i klasická velikonoční přání

Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou ne…

Vánoce a Velikonoce jsou dva okamžiky v roce, kdy ještě posíláme pohled s přáním. I když mnohem více si dnes už na své blízké vzpomeneme SMSkou. Co pořád dokola psát? Tady jsou vtipná, milá, hravá přání. Je jen na vás, které z nich pošlete. Z naší nabídky si vybere každý. Najdete je níže v článku.

19.  4.  2019 |