vytisknout velikost písma S úrodou ovoce a zeleniny šup do sklepa!

Lehce se řekne, hůř provede. Kdo by myslel na zimu, když je tu babí léto. Ale nic netrvá věčně, najednou udeří přízemní mrazíky a budete mít plné ruce práce se sklizní úrody.

Jednoduchá sklizeň? Zelenina zůstane na zahradě!

Vyplatí se co nejdříve si promyslet, jak ovoce i zeleninu zpracujete nebo kam ji uložíte. Příchod prvních mrazíků nemusí nutně znamenat přemístění veškeré úrody do sklepa. Určité druhy zeleniny jako například pór, hlávková a růžičková kapusta nebo čínské zelí snášejí nižší teploty vcelku dobře a mírné promrznutí dokonce podpoří jejich správnou chuť.

Jmenované druhy tedy sklízejte až koncem listopadu, případně začátkem prosince. Bez úhony snesou na záhoně teplotu až minus pět stupňů. A kdyby přece jen hrozil větší mráz, vyryjte kapustu a čínské zelí i s kořeny a založte je do vlhkého písku do sklepa, kde nějaký čas vydrží, než se pustíte do jejich konzumace.

Klepněte pro větší obrázek
Kapusta se vlivem promrznutí stavá chutnější

Na záhonu může přes celé zimní období zůstat také špenát, petržel a polníček. Polníček při silných mrazech přikryjte fólií nebo chvojím, ale můžete ho klidně nechat i v pařeništi či v nevytápěném skleníku. Sklízí se pak od listopadu do dubna.

Zeleninu ponechanou přes zimu na záhonech pokryjte smrkovým chvojím, na které lze posléze umístit ještě vrstvu slámy a spadaného listí. Pokud nastanou holomrazy, použijte navíc fóliový kryt.

Chladnička na zahradě

Problémy přijdou teprve při dlouhotrvajících mrazech, kdy se úroda sklízet nedá. Proto se vyplatí část kořenové zeleniny založit do hlubšího zakrytého pařeniště, které včas vyvezete, nebo vykopat prostornou jámu na chráněném místě.

Postačí však i dobře zrytý záhon, do něhož uložíte mrkev, petržel či pastinák. Po založení záhon přikryjte pořádnou vrstvou listí nebo slámy, případně na něj položte chvojí, aby přikrývku neodfoukl vítr.

Zelenina ve sklepě

Na kvalitní uskladnění ovoce a zeleniny má největší vliv šetrná sklizeň a následné udržování čistoty. Využijte pěkného počasí k vybílení sklepa a dezinfekci bedýnek. Ty, které jsou z plastu, opláchněte octovou vodou a nechte vyschnout.

Dřevěné bedýnky i police rovněž omyjte octovou vodou nebo vodou s přídavkem fungicidu (Kuprikol, Novozir). Sklizenou zeleninu očistěte, přeberte a zdravé plody založte do sklepa do vlhkého písku nebo pilin.

Klepněte pro větší obrázek
Cibuli chraňte před vyšší vlhkostí vzduchu

I v sebelépe větraném sklepě se občas něco zkazí. Necháte-li nakažený plod mezi ostatními, nenechá na sebe zkáza dlouho čekat. Pravidelně uloženou zeleninu i ovoce kontrolujte a přebírejte. Místnost, v níž úrodu máte, větrejte jen za bezmrazého počasí.

Pro uskladnění zeleniny se doporučuje optimální teplota od nuly do dvou stupňů Celsia a vlhkost osmdesát až devadesát procent. Cibule a česnek jsou náchylnější k plesnivění, proto stačí vlhkost okolo šedesáti pěti procent.

Sklidit, očistit, přebrat a uklidit

Zeleninu pro uskladnění sklízejte při suchém počasí. Při jejím dobývání ze země dávejte pozor, abyste ji nepoškodili. Nahnilou nebo poškozenou zeleninu ihned spotřebujte, usušte, zmrazte nebo naložte do kyselého či slaného nálevu.

Cibule a česnek nejlépe přezimují svázané natí do "věnců" nebo svazků zavěšených na suchém místě. Abyste udrželi kořenovou zeleninu co možná nejdéle čerstvou, uložte ji do lísky naplněné vlhkým pískem, a sice hlavičkou ven.

Klepněte pro větší obrázek
Zeleninu sklízejte do sklepů čistou a nepoškozenou

Karotku, mrkev a pastinák zbavte natě, kterou ostrým nožem odříznete. U petržele ponechte jen srdéčko natě. Listovou zeleninu jako například pekingské a čínské hlávkové zelí či čekanku zabalte do obyčejného novinového papíru, aby hlávky nevysychaly. Stejně si můžete počínat i s hlávkovým zelím, jehož většinou na zahradě bývá jen několik kusů. Větší množství se nechává ve sklepě na hromadách a postupně se zpracovává.

Máte rádi kyselé zelí?

Jestli ano, ani nemusíte domů vláčet pytel plný zelných hlávek a pak krouhat a krouhat, až bude plný soudek. Na zdlouhavé šlapání zelí raději moc nepomýšlím a o tom, kdo by podobný proces absolvoval v paneláku, už vůbec ne. Zvlášť když sáček kysaného zelí můžete koupit v hypermarketu.

Jenže domácí kvašené zelí je lahůdka, kterou si lze dopřát kdykoli a kdekoli. Stačí si pořídit minikvašák a chutné zelíčko se dá konzumovat již během tří až čtyř dnů. Postup nakládání je velmi jednoduchý a nádoba rozumných rozměrů nezabere víc místa než obyčejný hrnec. Podrobné informace získáte například na adrese www.minikvasak.adv.cz.

Košík s ovocem hoďte do studny

S uchováním ovoce je situace složitější, zvlášť tam, kde chybí vhodný sklep. Uskladňujte jen ovoce, které není napadeno chorobou nebo živočišnými škůdci. Pro uskladnění se hodí prostory s teplotou od jednoho do pěti stupňů Celsia a osmdesátiprocentní vzdušnou vlhkostí.

V průběhu skladování je třeba ovoce pravidelně prohlížet a třídit. Dbejte i na dostatečné větrání. Ovoce, jež nebudete skladovat, můžete zmrazit nebo usušit. V zimě se dřeň i křížaly budou hodit.

Klepněte pro větší obrázek
Způsob udržení čerstvých hroznů známe od našich předků

Žádná jablka ani hrušky nesnesou nízké zimní teploty. Stejně náchylné jsou švestky i vinné hrozny, i když v tomto případě si naši předkové dovedli poradit. Používali metodu „hluboké studně“.

Zcela zdravé plody uložili do košíku vystlaného senem a košík pak po laně spustili nad hladinu studny. Tam ovoce vydrželo až do Vánoc a bylo jako právě utržené ze stromu. U vinných hroznů se postup může vylepšit zavoskováním konce stopky, která pak nevysychá. Máte-li tedy studnu, neváhejte a starou metodu vyzkoušejte!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |