vytisknout velikost písma S plody kustovnice zvané goji posílíte organizmus

Kustovnice čínská (Lycium chinense) se pěstuje hlavně kvůli plodům, které jsou velmi zdravé a výživné. Nyní, v období zimy, kdy řádí chřipky a nachlazení, vám její plody pomohou posílit obranyschopnost organizmu a imunitu.

Kustovnice, známější jako goji, pochází z Asie, převážně z oblasti Japonska a Číny. Tento ovocný keř patří mezi lilkovité rostliny a může dosahovat výšky až tři metry. Plody s chutí připomínající směs brusinky, šípku a třešně lze prvně očekávat už po dvou letech od vysazení. 

Klepněte pro větší obrázek
Plody obsahují vitaminy C, B1, B2, B6 a E 

Poroste i v našich podmínkách

Tato opadavá rostlina je ve svých požadavcích poměrně nenáročná, zvládne se o ni starat i pěstitel začátečník. Při výběru vhodného místa k její výsadbě vezměte v úvahu budoucí rozměry – na výšku i na šířku dosáhne kustovnice nejméně jeden až dva a půl metru. 

Nejvhodnější dobou pro výsadbu je březen a duben. V obchodech a zahrádkářstvích se prodávají sazenice za přibližně sedmdesát korun. Kustovnice se v poslední době stala velmi oblíbenou rostlinou, takže míst, kde ji můžete koupit, přibývá. 

Klepněte pro větší obrázek
Pro rostlinu jsou typické drobnější fialově zbarvené květy  

Kustovnici zasaďte do kompostové zeminy. Pokud jste na zahrádce častěji, pravidelně ji zalévejte, alespoň jednou za týden. Spokojí se však i s dešťovou přírodní zálivkou, jen poprvé při zasazení ji pořádně prolijte. Je to samosprašný keř, postačí tedy, když si koupíte jednu rostlinu, a můžete očekávat plody. 

Kustovnici na jaře prostříhejte

Na podzim nebo na jaře proveďte řez a keř omlaďte. Staré větve, mladé neplodící výhony a ostatní větve, které vysilují keř, zkraťte přímo u kmene. Kustovnice snáší řez velice dobře, můžete ji tedy tvarovat. 

Na otázku, zda se má goji nějak zazimovávat, odpovídá zahradnice Ivana Bubrlová: „Žádné extra zazimování neprovádím, u menších kustovnic nahrnu zem ke stromům a ty větší, co se plazí po zemi, zvednu, vyvážu a také přihrnu zeminu. Jinak s nimi nic nedělám.“

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile se kustovnice uchytí, nepotřebuje speciální péči 

Rostlina k užitku pro celé tělo

Po dvou letech od zasazení se objeví první plody. Mají oranžovočervenou barvu a jsou dlouhé přibližně jeden až dva centimetry. Lze je konzumovat čerstvé i sušené. Plody sušte v jedné vrstvě na prodyšném materiálu. 

Můžete je bez další úpravy jíst, ale dá se z nich například i uvařit čaj (louhují se asi dvacet minut). Plody jsou neslučitelné s kovy, proto se vyhněte jejich přímému kontaktu s kovovými předměty.

Klepněte pro větší obrázek
Pro Asiaty jsou plody kustovnice běžným doplňkem stravy 

Jak vám goji může být prospěšné? Působí příznivě na celý lidský organismus – harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost a imunitu, zlepšuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak a cholesterol, bojuje proti alergiím a astmatu, posiluje zrak a kůži.

To je jen krátký výčet toho, proč tuto rostlinu konzumovat. Každý plod totiž obsahuje spoustu druhů vitaminů, osmnáct druhů aminokyselin, dvacet jedna stopových prvků (například železo a kalcium) a nesčetné množství karotenoidů – nejvíce ze všeho ovoce. Proto také pomáhá při opalování a působí i proti stárnutí a depresím.

Klepněte pro větší obrázek
S rostlinou manipulujte opatrně, má trny

Nemáte-li k dispozici zahradu, kde byste kustovnici mohli pěstovat, vězte, že plody se dají koupit v obchodech s různými oříšky a rozinkami. Prodávají se většinou za třicet korun za sto gramů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit ženy vlastoručně upletenou pomlázkou, ale nemůžete si vybavit správný postup?

14.  4.  2017 | | 3 N/A
Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny na holení

Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny n…

K Velikonocům neodmyslitelně patří zdobení vajíček. Pokud vás ale už omrzely obyčejné barvy, obtisky i barvení v cibulových šlupkách, buďte kreativní a vyzkoušejte tuhle originální metodu.

15.  4.  2017 |
Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, aby kvetla a nedala moc práce

Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, a…

Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo.

28.  3.  2017 |
Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní …

Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a potřetí se jeho aroma rozvoní po celém bytě s uvařenou kávou.

23.  4.  2017 |
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstován…

Že je moc brzo? Kdepak, ve fóliáku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat pro výsadbu po zmrzlých není nač čekat.

11.  4.  2017 |