vytisknout velikost písma S plody kustovnice zvané goji posílíte organizmus

Kustovnice čínská (Lycium chinense) se pěstuje hlavně kvůli plodům, které jsou velmi zdravé a výživné. Nyní, v období zimy, kdy řádí chřipky a nachlazení, vám její plody pomohou posílit obranyschopnost organizmu a imunitu.
S plody kustovnice zvané goji posílíte organizmus

Kustovnice, známější jako goji, pochází z Asie, převážně z oblasti Japonska a Číny. Tento ovocný keř patří mezi lilkovité rostliny a může dosahovat výšky až tři metry. Plody s chutí připomínající směs brusinky, šípku a třešně lze prvně očekávat už po dvou letech od vysazení. 

Klepněte pro větší obrázek
Plody obsahují vitaminy C, B1, B2, B6 a E 

Poroste i v našich podmínkách

Tato opadavá rostlina je ve svých požadavcích poměrně nenáročná, zvládne se o ni starat i pěstitel začátečník. Při výběru vhodného místa k její výsadbě vezměte v úvahu budoucí rozměry – na výšku i na šířku dosáhne kustovnice nejméně jeden až dva a půl metru. 

Nejvhodnější dobou pro výsadbu je březen a duben. V obchodech a zahrádkářstvích se prodávají sazenice za přibližně sedmdesát korun. Kustovnice se v poslední době stala velmi oblíbenou rostlinou, takže míst, kde ji můžete koupit, přibývá. 

Klepněte pro větší obrázek
Pro rostlinu jsou typické drobnější fialově zbarvené květy  

Kustovnici zasaďte do kompostové zeminy. Pokud jste na zahrádce častěji, pravidelně ji zalévejte, alespoň jednou za týden. Spokojí se však i s dešťovou přírodní zálivkou, jen poprvé při zasazení ji pořádně prolijte. Je to samosprašný keř, postačí tedy, když si koupíte jednu rostlinu, a můžete očekávat plody. 

Kustovnici na jaře prostříhejte

Na podzim nebo na jaře proveďte řez a keř omlaďte. Staré větve, mladé neplodící výhony a ostatní větve, které vysilují keř, zkraťte přímo u kmene. Kustovnice snáší řez velice dobře, můžete ji tedy tvarovat. 

Na otázku, zda se má goji nějak zazimovávat, odpovídá zahradnice Ivana Bubrlová: „Žádné extra zazimování neprovádím, u menších kustovnic nahrnu zem ke stromům a ty větší, co se plazí po zemi, zvednu, vyvážu a také přihrnu zeminu. Jinak s nimi nic nedělám.“

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile se kustovnice uchytí, nepotřebuje speciální péči 

Rostlina k užitku pro celé tělo

Po dvou letech od zasazení se objeví první plody. Mají oranžovočervenou barvu a jsou dlouhé přibližně jeden až dva centimetry. Lze je konzumovat čerstvé i sušené. Plody sušte v jedné vrstvě na prodyšném materiálu. 

Můžete je bez další úpravy jíst, ale dá se z nich například i uvařit čaj (louhují se asi dvacet minut). Plody jsou neslučitelné s kovy, proto se vyhněte jejich přímému kontaktu s kovovými předměty.

Klepněte pro větší obrázek
Pro Asiaty jsou plody kustovnice běžným doplňkem stravy 

Jak vám goji může být prospěšné? Působí příznivě na celý lidský organismus – harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost a imunitu, zlepšuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak a cholesterol, bojuje proti alergiím a astmatu, posiluje zrak a kůži.

To je jen krátký výčet toho, proč tuto rostlinu konzumovat. Každý plod totiž obsahuje spoustu druhů vitaminů, osmnáct druhů aminokyselin, dvacet jedna stopových prvků (například železo a kalcium) a nesčetné množství karotenoidů – nejvíce ze všeho ovoce. Proto také pomáhá při opalování a působí i proti stárnutí a depresím.

Klepněte pro větší obrázek
S rostlinou manipulujte opatrně, má trny

Nemáte-li k dispozici zahradu, kde byste kustovnici mohli pěstovat, vězte, že plody se dají koupit v obchodech s různými oříšky a rozinkami. Prodávají se většinou za třicet korun za sto gramů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A