vytisknout velikost písma S plody kustovnice zvané goji posílíte organizmus

Kustovnice čínská (Lycium chinense) se pěstuje hlavně kvůli plodům, které jsou velmi zdravé a výživné. Nyní, v období zimy, kdy řádí chřipky a nachlazení, vám její plody pomohou posílit obranyschopnost organizmu a imunitu.
S plody kustovnice zvané goji posílíte organizmus

Kustovnice, známější jako goji, pochází z Asie, převážně z oblasti Japonska a Číny. Tento ovocný keř patří mezi lilkovité rostliny a může dosahovat výšky až tři metry. Plody s chutí připomínající směs brusinky, šípku a třešně lze prvně očekávat už po dvou letech od vysazení. 

Klepněte pro větší obrázek
Plody obsahují vitaminy C, B1, B2, B6 a E 

Poroste i v našich podmínkách

Tato opadavá rostlina je ve svých požadavcích poměrně nenáročná, zvládne se o ni starat i pěstitel začátečník. Při výběru vhodného místa k její výsadbě vezměte v úvahu budoucí rozměry – na výšku i na šířku dosáhne kustovnice nejméně jeden až dva a půl metru. 

Nejvhodnější dobou pro výsadbu je březen a duben. V obchodech a zahrádkářstvích se prodávají sazenice za přibližně sedmdesát korun. Kustovnice se v poslední době stala velmi oblíbenou rostlinou, takže míst, kde ji můžete koupit, přibývá. 

Klepněte pro větší obrázek
Pro rostlinu jsou typické drobnější fialově zbarvené květy  

Kustovnici zasaďte do kompostové zeminy. Pokud jste na zahrádce častěji, pravidelně ji zalévejte, alespoň jednou za týden. Spokojí se však i s dešťovou přírodní zálivkou, jen poprvé při zasazení ji pořádně prolijte. Je to samosprašný keř, postačí tedy, když si koupíte jednu rostlinu, a můžete očekávat plody. 

Kustovnici na jaře prostříhejte

Na podzim nebo na jaře proveďte řez a keř omlaďte. Staré větve, mladé neplodící výhony a ostatní větve, které vysilují keř, zkraťte přímo u kmene. Kustovnice snáší řez velice dobře, můžete ji tedy tvarovat. 

Na otázku, zda se má goji nějak zazimovávat, odpovídá zahradnice Ivana Bubrlová: „Žádné extra zazimování neprovádím, u menších kustovnic nahrnu zem ke stromům a ty větší, co se plazí po zemi, zvednu, vyvážu a také přihrnu zeminu. Jinak s nimi nic nedělám.“

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile se kustovnice uchytí, nepotřebuje speciální péči 

Rostlina k užitku pro celé tělo

Po dvou letech od zasazení se objeví první plody. Mají oranžovočervenou barvu a jsou dlouhé přibližně jeden až dva centimetry. Lze je konzumovat čerstvé i sušené. Plody sušte v jedné vrstvě na prodyšném materiálu. 

Můžete je bez další úpravy jíst, ale dá se z nich například i uvařit čaj (louhují se asi dvacet minut). Plody jsou neslučitelné s kovy, proto se vyhněte jejich přímému kontaktu s kovovými předměty.

Klepněte pro větší obrázek
Pro Asiaty jsou plody kustovnice běžným doplňkem stravy 

Jak vám goji může být prospěšné? Působí příznivě na celý lidský organismus – harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost a imunitu, zlepšuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak a cholesterol, bojuje proti alergiím a astmatu, posiluje zrak a kůži.

To je jen krátký výčet toho, proč tuto rostlinu konzumovat. Každý plod totiž obsahuje spoustu druhů vitaminů, osmnáct druhů aminokyselin, dvacet jedna stopových prvků (například železo a kalcium) a nesčetné množství karotenoidů – nejvíce ze všeho ovoce. Proto také pomáhá při opalování a působí i proti stárnutí a depresím.

Klepněte pro větší obrázek
S rostlinou manipulujte opatrně, má trny

Nemáte-li k dispozici zahradu, kde byste kustovnici mohli pěstovat, vězte, že plody se dají koupit v obchodech s různými oříšky a rozinkami. Prodávají se většinou za třicet korun za sto gramů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A