S plody kustovnice zvané goji posílíte organizmus

Kustovnice čínská (Lycium chinense) se pěstuje hlavně kvůli plodům, které jsou velmi zdravé a výživné. Nyní, v období zimy, kdy řádí chřipky a nachlazení, vám její plody pomohou posílit obranyschopnost organizmu a imunitu.

Kustovnice, známější jako goji, pochází z Asie, převážně z oblasti Japonska a Číny. Tento ovocný keř patří mezi lilkovité rostliny a může dosahovat výšky až tři metry. Plody s chutí připomínající směs brusinky, šípku a třešně lze prvně očekávat už po dvou letech od vysazení. 

Kustovnice_6.jpg
Plody obsahují vitaminy C, B1, B2, B6 a E 

Poroste i v našich podmínkách

Tato opadavá rostlina je ve svých požadavcích poměrně nenáročná, zvládne se o ni starat i pěstitel začátečník. Při výběru vhodného místa k její výsadbě vezměte v úvahu budoucí rozměry – na výšku i na šířku dosáhne kustovnice nejméně jeden až dva a půl metru. 

Nejvhodnější dobou pro výsadbu je březen a duben. V obchodech a zahrádkářstvích se prodávají sazenice za přibližně sedmdesát korun. Kustovnice se v poslední době stala velmi oblíbenou rostlinou, takže míst, kde ji můžete koupit, přibývá. 

Kustovnice_2.jpg
Pro rostlinu jsou typické drobnější fialově zbarvené květy  

Kustovnici zasaďte do kompostové zeminy. Pokud jste na zahrádce častěji, pravidelně ji zalévejte, alespoň jednou za týden. Spokojí se však i s dešťovou přírodní zálivkou, jen poprvé při zasazení ji pořádně prolijte. Je to samosprašný keř, postačí tedy, když si koupíte jednu rostlinu, a můžete očekávat plody. 

Kustovnici na jaře prostříhejte

Na podzim nebo na jaře proveďte řez a keř omlaďte. Staré větve, mladé neplodící výhony a ostatní větve, které vysilují keř, zkraťte přímo u kmene. Kustovnice snáší řez velice dobře, můžete ji tedy tvarovat. 

Na otázku, zda se má goji nějak zazimovávat, odpovídá zahradnice Ivana Bubrlová: „Žádné extra zazimování neprovádím, u menších kustovnic nahrnu zem ke stromům a ty větší, co se plazí po zemi, zvednu, vyvážu a také přihrnu zeminu. Jinak s nimi nic nedělám.“

Kustovnice_3.jpg
Jakmile se kustovnice uchytí, nepotřebuje speciální péči 

Rostlina k užitku pro celé tělo

Po dvou letech od zasazení se objeví první plody. Mají oranžovočervenou barvu a jsou dlouhé přibližně jeden až dva centimetry. Lze je konzumovat čerstvé i sušené. Plody sušte v jedné vrstvě na prodyšném materiálu. 

Můžete je bez další úpravy jíst, ale dá se z nich například i uvařit čaj (louhují se asi dvacet minut). Plody jsou neslučitelné s kovy, proto se vyhněte jejich přímému kontaktu s kovovými předměty.

Kustovnice_5.jpg
Pro Asiaty jsou plody kustovnice běžným doplňkem stravy 

Jak vám goji může být prospěšné? Působí příznivě na celý lidský organismus – harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost a imunitu, zlepšuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak a cholesterol, bojuje proti alergiím a astmatu, posiluje zrak a kůži.

To je jen krátký výčet toho, proč tuto rostlinu konzumovat. Každý plod totiž obsahuje spoustu druhů vitaminů, osmnáct druhů aminokyselin, dvacet jedna stopových prvků (například železo a kalcium) a nesčetné množství karotenoidů – nejvíce ze všeho ovoce. Proto také pomáhá při opalování a působí i proti stárnutí a depresím.

Kustovnice_4.jpg
S rostlinou manipulujte opatrně, má trny

Nemáte-li k dispozici zahradu, kde byste kustovnici mohli pěstovat, vězte, že plody se dají koupit v obchodech s různými oříšky a rozinkami. Prodávají se většinou za třicet korun za sto gramů.

Doporučujeme

Články odjinud